facebook pixel
#BowieForever: έναν χρόνο μετά, ο David Bowie είναι ακόμα εδώ

#BowieForever: έναν χρόνο μετά, ο David Bowie είναι ακόμα εδώ

Σαν σήμερα, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, ο David Bowie, ο εμβληματικός σταρ ο οποίος πρωταγωνιστούσε στα καλλιτεχνικά δρώμενα του κόσμου για έξι δεκαετίες χάρη στο μοναδικό του ταλέντο να επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του, έφυγε από τη ζωή, μετά από 18μηνη μάχη με τον καρκίνο. Ο πλανήτης τον θυμάται και δηλώνει #BowieForever.

Η μουσική του ιδιοφυΐα ήταν τέτοια, ώστε απλά και μόνο η προσπάθεια να προσδιορίσεις τον χώρο στον οποίο κινούνταν να καθίσταται σχεδόν αδύνατη. 

Ο David Bowie ήταν ο ίδιος μία μουσική και καλλιτεχνική, γενικότερα, επανάσταση και μας χάρισε, μέχρι τον θάνατό του στα 69 του χρόνια, δεκάδες μουσικά και όχι μόνο διαμάντια, γράφοντας μουσική με έναν τρόπο που επαναπροσδιόρισε την (glam) ροκ και την ποπ και στήνοντας shows που έμειναν στην ιστορία και άλλαξαν τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή.

Παρά το γεγονός ότι τα τραγούδια του έχουν περάσει στο πάνθεον της μουσικής ιστορίας και αποτελούν μουσικό θησαυρό, ο Βρετανός θρύλος ήταν πολλά περισσότερα από ένας μεγάλος τραγουδιστής. Ολόκληρη η καριέρα του ήταν μία καλλιτεχνική παράσταση, μία εικαστική performance που έσπαγε τα όρια.

O David Bowie δεν δίστασε ποτέ να πειραματιστεί με την περσόνα του.
O David Bowie δεν δίστασε ποτέ να πειραματιστεί με την περσόνα του.

Οι live εμφανίσεις του ήταν ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα, τα videos για τα τραγούδια του ακολουθούσαν νέα μονοπάτια και ο ίδιος ήταν πάντα, απολαυστικός -είτε επιλέγοντας να υποδυθεί μία άλλη περσόνα, είτε τολμώντας να παίξει με τη σεξουαλικότητα και τη ρευστότητα των φύλων, σε μία εποχή πολύ λιγότερο ανεκτική από τη σημερινή, είτε εντυπωσιάζοντας με την εμφάνισή του.

Από τον ανδρόγυνο Ziggy Stardust μέχρι τον Thin White Dude, o Bowie παρέμενε πάντα πρόθυμος εξερευνητής των ορίων και των άκρων. Το 28ο και τελευταίο, όπως αποδείχθηκε, στούντιο άλμπουμ του, Blackstar, είναι παρομοίως εκρηκτικό και ίσως, το πιο ακραίο της καριέρας του, αλλά παράλληλα και μία κριτική στη θνητότητα.

Από το video clip για το τραγούδι Blackstar από το ομώνυμο τελευταίο άλμπουμ του David Bowie.
Από το video clip για το τραγούδι Blackstar από το ομώνυμο τελευταίο άλμπουμ του David Bowie.

“Το Blackstar είναι μία καθοριστική δήλωση από κάποιον που δεν ενδιαφέρεται να ζει στο παρελθόν, αλλά που για πρώτη φορά εδώ και καιρό, περιμένει όλους τους άλλους να τον προλάβουν”, έγραψε χαρακτηριστικά ο κριτικός Michael Rancic για το Blackstar, στο video clip του οποίου μεταξύ άλλων βλέπουμε τον σκελετό του Major Tom από το Space Oddity

Η λεπτομέρεια αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το τελευταίο video clip του David Bowie που δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, για το τραγούδι Lazarus, κυκλοφόρησε μόλις 3 ημέρες πριν τον θάνατό του και σε αυτό, βλέπουμε έναν Bowie στο νεκροκρέβατο, φανερώνει ότι ο καλλιτέχνης είχε ίσως αρχίσει να συμφιλιώνεται με την ιδέα του θανάτου και έλεγε το δικό του αντίο στον κόσμο.

Δεν πρέπει, μάλλον, να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά τον θάνατό του, το internet και ο πλανήτης γενικότερα, τον θυμάται, εκφράζοντας πίστη ότι ο David Bowie θα ζει για πάντα, κάτω από τη διαδικτυακή "ομπρέλα" του #BowieForever.

Εξάλλου, τις 365 ημέρες που προηγήθηκαν, οι άγνωστες ιστορίες για τη ζωή και το έργο του οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν μπορούν παρά να ενισχύσουν την αγάπη που είχε κανείς για τον καλλιτέχνη και άνθρωπο Bowie.

Ιστορίες, όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ήταν υποψήφιος να υποδυθεί τον Gandalf στην τριλογία The Lord of the Rings ή ότι άφησε κληρονομιά 2 εκατομμύρια δολάρια στην προσωπική βοηθό του ή ότι είχε κρύψει αστέρια στο album art του Blackstar ορατά μόνο αν ο δίσκος στραφεί κατευθείαν στον ήλιο ή ότι κάποτε δήλωσε πως όταν πεθάνει, θα ήθελε ο κόσμος να τον θυμάται για τα "πραγματικά υπέροχα κουρέματα" που είχε.

Από εμάς...

...#BowieForever

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή