facebook pixel
Mercedes E 220d: ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον premium πήχη

αλμα επι κοντω

Mercedes E 220d: ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον premium πήχη

Το διασημότερο, ίσως, αυτοκίνητο γοήτρου ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη της "premium" κατηγορίας, με ένα άλμα επί κοντώ.

Με εξαιρετική ποιότητα και λειτουργικότητα, μια... ατέλειωτη λίστα ηλεκτρονικών βοηθημάτων, συστημάτων ασφαλείας και συστημάτων επικοινωνίας, πληροφόρησης και ψυχαγωγίας, εξαιρετικό συνδυασμό άνεσης και οδικής συμπεριφοράς, αλλά και έναν εντυπωσιακό νέο ντίζελ, που προσφέρει δύναμη και πολύ καλές επιδόσεις με πολύ χαμηλή κατανάλωση, η Mercedes E 220d δεν αστειεύεται.

Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές αυτοκινήτων μαζικής παραγωγής έχουν κάνει τεράστια πρόοδο στον τομέα της ποιότητας κατασκευής και στα υλικά που χρησιμοποιούν στο εσωτερικό των αυτοκινήτων τους, ενώ ενσωματώνουν στα νέα μοντέλα τους όλο και περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και βοηθήματα. Βλέποντας, λοιπόν, κανείς ένα καινούριο σεντάν της μεσαίας κατηγορίας, αναρωτιέται πόσο καλύτερα μπορούν να γίνουν τα αντίστοιχα "premium" αυτοκίνητα, ώστε να εξακολουθούν να δικαιολογούν τη διαφορά τιμής που έχουν.

Και μετά, μπαίνεις σε ένα αυτοκίνητο σαν τη νέα E Class και... καταλαβαίνεις ότι υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορούν να γίνουν και γίνονται.

Mercedes E 220d: ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον premium πήχη

Η "E" δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι από τα πιο γνωστά μοντέλα της Mercedes και στην ουσία είναι -ιδιαίτερα στην Ελλάδα- το κατεξοχήν αυτοκίνητο γοήτρου της εταιρείας, με δεδομένο ότι η ναυαρχίδα S-Class είναι πλέον ένα πολύ μεγάλο και πολύ ειδικό αυτοκίνητο που απευθύνεται σε (ακόμα πιο) ελάχιστους. 

Και η ίδια η E-Class είναι άλλωστε ένα μεγάλο αυτοκίνητο (μήκος 4,88 μ.), γι' αυτό άλλωστε και το μήκος του αυξήθηκε πολύ λίγο σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, μόλις 43 χιλιοστά, ενώ λίγο περισσότερο (65 χιλιοστά ) αυξήθηκε το μεταξόνιο, που φτάνει πλέον τα 2,939 χιλιοστά.

Εσωτερικό

Το μεγάλο μέγεθος του αυτοκινήτου και το μεγάλο μεταξόνιο είναι προφανές ότι εγγυώνται πολύ μεγάλους χώρους για τους επιβάτες του αυτοκινήτου. Βεβαίως, αυτός που παίρνει μια E-Class, δεν την παίρνει για τους χώρους, οι οποίοι ούτως ή άλλως ήταν πολύ μεγάλοι και στο προηγούμενο μοντέλο, αλλά για τη συνολική ποιότητα και λειτουργικότητα που προσφέρει το εσωτερικό σε οδηγό και επιβάτες. 

Και πράγματι, το αυτοκίνητο είναι άψογο κατασκευαστικά και με κορυφαία ποιότητα κατασκευής και υλικών, όπως επίσης και ιδιαίτερα λειτουργικό, με μια εξαιρετική θέση οδήγησης που προσφέρει τη δυνατότητα πολλών ρυθμίσεων, ώστε να βρει ο καθένας με ακρίβεια τη θέση που τον βολεύει, με άφθονους χώρους για μικροπράγματα, προσεκτικά τοποθετημένους αεραγωγούς για το σύστημα κλιματισμού, εξαιρετική ηχομόνωση και φυσικά πλούσιο εξοπλισμό. 

Αξίζει, επίσης, να σημειώσουμε ότι έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα στη σχεδίαση του ταμπλό, που είναι αρκετά διαφορετικό από αυτό της προηγούμενης γενιάς και δείχνει πολύ πιο σύγχρονο.

Mercedes E 220d: ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον premium πήχη

Πολύ μεγάλος είναι και ο χώρος αποσκευών, που φτάνει τα 530 λίτρα, 10 λιγότερα από το προηγούμενο μοντέλο, γεγονός που δείχνει και τη σημασία που δόθηκε στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αναγκών των επιβατών (ιδιαίτερα των πίσω, που μπορεί να είναι και οι... ιδιοκτήτες του αυτοκινήτου). 

Θα σημειώσουμε επίσης ότι για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο, χρησιμοποιούνται στο τιμόνι διακόπτες με λειτουργία αφής που ανταποκρίνονται στις οριζόντιες και κάθετες κινήσεις των δακτύλων, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα smartphones.

Φυσικά η τιμή του αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα υψηλή, καθώς μάλιστα οι φόροι στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό της, ξεκινώντας από 61.370 ευρώ (είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή προ φόρων είναι 39.340 ευρώ, με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει το 56% της αρχικής τιμής). Ο εξοπλισμός είναι φυσικά πλουσιότατος, ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτά τα επίπεδα τιμής και σ' αυτόν περιλαμβάνονται στάνταρ:

Το ESP με hill holder, 7 αερόσακοι, σύστημα εντοπισμού απώλειας προσοχής, ενεργό καπό για προστασία πεζών, αυτόματος κλιματισμός, ηλεκτρικά παράθυρα, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι καθρέφτες, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα εμπρός καθίσματα, αυτόματα φώτα και καθαριστήρες, cruise control, προβολείς τεχνολογίας LED, ζάντες αλουμινίου, ηχοσύστημα με θύρα USB, Bluetooth και ενσωμάτωση smartphone (Apple και Android), σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, σύστημα start-stop κλπ. Μοναδική έλλειψη είναι αυτή της ρεζέρβας (υπάρχει «κιτ» επισκευής). 

Mercedes E 220d: ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον premium πήχη

Και φυσικά από εκεί και πέρα υπάρχει μια τεράστια γκάμα έξτρα στοιχείων εξοπλισμού με ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει η Mercedes σε συστήματα ασφαλείας και οδηγικά βοηθήματα, μεταξύ των οποίων και συστήματα που αποτελούν τους προπομπούς για τη δημιουργία αυτόνομα κινουμένων αυτοκινήτων, όπως επίσης και συστήματα πληροφόρησης, ψυχαγωγίας και συνδεσιμότητας, που μπορούν να φτάσουν την τιμή του αυτοκινήτου ακόμα και πάνω από τις... 100.000 ευρώ (εμείς στο "configurator" του site της Mercedes Ελλάς διαμορφώσαμε ένα αυτοκίνητο στα 111.103,97 ευρώ και μάλλον δεν εξαντλήσαμε 100% τις δυνατότητες προσθήκης έξτρα στοιχείων).

Κινητήρας - κιβώτιο

Η E 220d χρησιμοποιεί τον νέο τετρακύλινδρο 2λιτρο ντίζελ της εταιρείας, που αποδίδει 194 ίππους, σε συνδυασμό με το πολύ καλό αυτόματο κιβώτιο 9 ταχυτήτων 9G-TRONIC. Έναν εξαιρετικό κινητήρα, που δεν εντυπωσιάζει απλώς με τη δύναμη, την ευστροφία και τη ροπή του, που εξασφαλίζουν πολύ καλές επιδόσεις στο αυτοκίνητο (0-100 χλμ./ώρα σε 7,3''), κάνοντας ιδιαίτερα ευχάριστη όσο και την εύκολη την οδήγηση, αλλά εκπλήσσει ακόμα περισσότερο με την εντυπωσιακά χαμηλή κατανάλωση με την οποία επιτυγχάνονται τα παραπάνω. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το.. θηρίο των σχεδόν 5 μέτρων μπορεί να κινηθεί στην πόλη ακόμα και με λιγότερα από 8 λίτρα/ 100 χλμ., ενώ στον ανοιχτό δρόμο, αν κινηθεί κανείς κοντά στα όρια της λογικής και της... νομιμότητας, η κατανάλωση μπορεί να κυμανθεί γύρω από τα 6 λίτρα/100 χλμ. (σημαντικό ρόλο παίζει σ' αυτό και η κορυφαία αεροδυναμική του αυτοκινήτου, o συντελεστής αεροδυναμικής αντίστασης Cx του οποίου είναι μόλις 0,23). Για αυτό άλλωστε είναι πολύ χαμηλές και οι τυποποιημένες εκπομπές CO2, μόλις 102 g/km.

Οδηγώντας

Η Mercedes έχει κάνει κάθε προσπάθεια να προσφέρει το αυτοκίνητο ακριβώς όπως το θέλει ο κάθε πελάτης και γι' αυτόν τον λόγο, εκτός από την τεράστια λίστα του έξτρα εξοπλισμού προσφέρει και τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές ρυθμίσεις για τις στάνταρ μεταλλικές αναρτήσεις, ανάλογα με την προτίμηση του αγοραστή για πιο άνετο ή πιο σπορ αυτοκίνητο. Με τη μεσαία από αυτές, που είναι και πιο ισορροπημένη, προσφέρεται ένας πολύ υψηλού επιπέδου συνδυασμός άνεσης και καλής οδικής συμπεριφοράς. 

Mercedes E 220d: ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον premium πήχη

Σε ό,τι αφορά την άνεση, το αυτοκίνητο συνεχίζει την πολύ καλή παράδοση της Mercedes να προσφέρει πολυτελή σεντάν με κορυφαία επίπεδα άνεσης και σε συνδυασμό με την ποιότητα και την ηχομόνωσή του, εξασφαλίζει ιδιαίτερα ξεκούραστες μετακινήσεις. Σε ό,τι αφορά την οδική συμπεριφορά του, αυτό που πρώτα απ' όλα εντυπωσιάζει είναι ότι, ενώ έχει σίγουρο "πάτημα" και εξαιρετική σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες, δεν δείχνει καθόλου τον όγκο και το βάρος του, είναι ιδιαίτερα ευκολοδήγητο και ακολουθεί με μεγάλη ακρίβεια την πορεία που επιλέγει ο οδηγός σε δρόμους με στροφές, χωρίς απρόβλεπτες αντιδράσεις. Προφανώς όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αυτοκινήτου ενισχύουν ακόμα περισσότερο την εξαιρετική ασφάλεια που προσφέρει το πολύ καλά στημένο πλαίσιο. Σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα της Mercedes μάλιστα, αλλά και κάποια άλλα σύγχρονα, το τιμόνι της νέας "E" έχει λίγο καλύτερη επαναφορά (αν και πάλι όχι όσο θα θέλαμε!) μετά τις στροφές. Για τα φρένα δεν τίθεται θέμα, είναι όπως πάντα κορυφαία.

Συμπέρασμα

Στη νέα γενιά του, το διασημότερο ίσως αυτοκίνητο γοήτρου στον κόσμο επιβεβαιώνει τη φήμη του και ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη της πολυτελούς κατηγορίας, τη στιγμή που μερικά αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής είχαν αρχίσει να τον πλησιάζουν. Άψογο ποιοτικά και κατασκευαστικά, εξαιρετικά φιλικό λειτουργικά και οδηγικά, κορυφαίο σε τεχνολογία και ασφάλεια, είναι απολύτως προσαρμοσμένο και στο πνεύμα της εποχής, αφού με τον εντυπωσιακό νέο κινητήρα ντίζελ καταφέρνει να προσφέρει πολύ καλές επιδόσεις με πολύ χαμηλή κατανάλωση. Κρίμα που όλα αυτά αναπόφευκτα κοστίζουν και είναι ελάχιστοι αυτοί που μπορούν να το αγοράσουν.

Mercedes E 220d: ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον premium πήχη

Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από έναν ιδιαίτερα μοντέρνο σχέδιο στο ταμπλό, χωρίς να απεμπολεί την παραδοσιακή κορυφαία ποιότητα και λειτουργικότητα της Mercedes. Πολύ καλά στημένο, το αυτοκίνητο προσφέρει έναν εξαιρετικό συνδυασμό άνεσης υψηλού επιπέδου και πολύ καλής οδικής συμπεριφοράς.

ΥΠΕΡ

 •  Κινητήρας
 •  Επιδόσεις
 •  Ποιότητα
 •  Άνεση
 •  Οδική συμπεριφορά
 •  Ασφάλεια
 •  Χώροι
 •  Κατανάλωση
 •  Εξοπλισμός

ΚΑΤΑ

 •  Υψηλή τιμή
 •  Έλλειψη ρεζέρβας

Πάνος Φιλιππακόπουλος (auto-internet.gr)

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή