facebook pixel
Νυστάζεις πάντα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Μάθε το γιατί

Νυστάζεις πάντα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Μάθε το γιατί

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν είναι μόνο μία αφορμή να φάνε όσα δεν έφαγαν όλη την προηγούμενη χρονιά ή μία ευκαιρία να τα πουν με συγγενείς τους οποίους την ύπαρξη αγνοούσαν. Για κάποιους είναι καλύτερο υπνωτικό και από το valium. Γιατί;

Πολύ συχνά, μετά από ένα πλούσιο γεύμα, συνήθως τα μάτια αρχίζουν να βαραίνουν και δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε, πως υπάρχουν άνθρωποι που αν μπορούσαν θα έριχναν έναν υπνάκο ακριβώς πάνω στο τραπέζι και δίπλα από τα (άδεια, πλέον) πιάτα. Τι συμβαίνει;

Η αγαπημένη γαλοπούλα, η οποία συνήθως έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα οικογενειακά τραπέζια με τις εύγευστες σαλάτες και τα ορεκτικά να τη συνοδεύουν, έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι προκαλεί αυτήν την υπνηλία λόγω της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που αποτελεί τη βάση των χημικών ουσιών του εγκεφάλου που προκαλούν κούραση στους ανθρώπους.

Ωστόσο, τρυπτοφάνη έχουν και άλλα τρόφιμα και μάλιστα, κάποια τυριά, σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Οπότε αδίκως κατηγορείται το καημένο το πουλερικό. Αλλά μη βιάζεστε να καταλήξετε σε συμπεράσματα: ούτε τα γαλακτοκομικά στο τραπέζι φταίνε που δεν μπορείτε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά.

Όση τρυπτοφάνη κι αν περιέχουν τα παραπάνω φαγητά, αυτή δεν μπορεί να μπει στον εγκέφαλο, να σχηματίσει σεροτονίνη και τελικά, μελατονίνη (η οποία μελατονίνη προκαλεί την υπνηλία), αν δεν βάλει το χεράκι του ένας γαστρονομικός "Εφιάλτης".

Νυστάζεις πάντα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Μάθε το γιατί

Στην πραγματικότητα, όπως εξηγούν ιατρικοί εμπειρογνώμονες στο livescience, ο δούρειος ίππος που επιτρέπει στην τρυπτοφάνη να μπει εντός των τειχών του εγκεφάλου, είναι οι υδατάνθρακες, οι οποίοι υπάρχουν κατά κόρον στις πατάτες και στις χριστουγεννιάτικες γεμίσεις.

Το πράγμα έχει ως εξής: Οι υδατάνθρακες πυροδοτούν την απελευθέρωση ινσουλίνης και η ινσουλίνη αφαιρεί τα περισσότερα αμινοξέα από το αίμα, αλλά αφήνει ένα πίσω. Ναι, καλά μαντέψατε, η τρυπτοφάνη αφήνεται να κινείται στο αίμα μας, ελεύθερη κι ωραία και να φτάνει χωρίς ανταγωνισμό στον εγκέφαλο. Αυτό ήταν, ο Μορφέας έρχεται να μας πάρει αγκαλιά...

Οπότε, αυτή είναι η αλήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς. Κάθε μεγάλο γεύμα που περιέχει φαγητά πλούσια σε τρυπτοφάνη και πολλούς υδατάνθρακες μπορεί να μας προκαλέσει υπνηλία. Εξάλλου, ειδικά την ημέρα των Χριστουγέννων η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει στο αίσθημα της υπνηλίας, ενώ και ο οργανισμός μας, μακριά από τους ρυθμούς της δουλειάς, χαλαρώνει πιο εύκολα.

Όσο για το αν συντρέχει λόγος ανησυχίας; Αν δεν έχετε να κάνετε κάτι αμέσως μετά το τραπέζι, μάλλον όχι. Απλά, όπως προστάζει και η κοινή λογική, μην οδηγήσετε νυσταγμένοι. Κλείστε τα μάτια ελεύθερα για λίγο στην καρέκλα, ειδικά αν είστε σε σπίτι όπου έχετε την άνεση και... καλά Χριστούγεννα και καλή ξεκούραση!

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή