facebook pixel
Ποιος ήχος είναι πιο δυνατός από εκείνον μίας βόμβας;

Ποιος ήχος είναι πιο δυνατός από εκείνον μίας βόμβας;

Το Louder Than Bombs είναι μία σπάνια ταινία, η οποία ίσως στο σημερινό σινεμά των εντυπωσιακών εφέ, της ταχύτητας και της δράσης, να μοιάζει παράταιρη, αλλά ξεχωρίζει, αναγκάζοντας το κοινό να δεσμευτεί και να δει κατάματα την παραδοξότητα των ανθρώπινων σχέσεων.

Πρόκειται για ένα έργο αξίας, με υψηλά επίπεδα ερμηνειών, το οποίο, την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, προβάλλεται για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, στα Novacinema -διαθέσιμο επίσης και στην υπηρεσία Nova on Demand και μάλιστα χωρίς καμία επιπλέον χρέωση.

Το δράμα Louder Than Bombs είναι ένα πορτρέτο μίας οικογένειας και των εμποδίων και δοκιμασιών που πρέπει να ξεπεράσει, όταν έρχεται αντιμέτωπη με τον θάνατο. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η ταινία επιτρέπει σε κάθε θεατή να την ερμηνεύσει με τη δική του οπτική, βρίσκοντας το νόημα που εκείνος αναζητά. 

Πάντα, όμως, στο επίκεντρο είναι μία παραδοξότητα. Εκείνη η παραδοξότητα που περιβάλλει τις σχέσεις εντός μίας οικογένειας, οι οποίες πασχίζουν να υπερβούν την πιθανή ασυμβατότητα των ατόμων, για να τα ενώσουν γύρω από έναν συχνά δυσδιάκριτο κοινό άξονα. 

Ο Νορβηγός σκηνοθέτης Joachim Trier με το Louder Than Bombs παραδέχεται ότι η οικογένεια δεν είναι πάντα ένα απλό, γλυκό κεφάλαιο στη ζωή. Είναι ένα πολύπλοκο, μυστήριο και εύθραυστο παζλ.

Louder Than Bombs - Trailer

Σε αυτήν την ταινία, ακολουθούμε τρεις άνδρες των οποίων οι ζωές ενώνονταν γύρω από μία γυναίκα, ωστόσο εδώ και τρία χρόνια, ακροβατούν στα όρια του μαζί και του χώρια.

Η γυναίκα ήταν η σύζυγος του ενός και μητέρα των άλλων δύο, μία φημισμένη φωτογράφος και πολεμική ανταποκρίτρια η οποία έχει φύγει από τη ζωή και την οποία υποδύεται η αξεπέραστη Isabelle Huppert (σε flashbacks). Όταν ένα μουσείο ζητά να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες της για μία έκθεση, οι εύθραυστοι δεσμοί μεταξύ πατέρα και γιων κινδυνεύουν να κοπούν. Για πάντα.

Ο θεατής μπαίνει στην ιστορία τη στιγμή που ο πατέρας (Gabriel Byrne) μοιάζει να έχει προχωρήσει με τη ζωή του, όπως και ο μεγαλύτερος γιος -τον υποδύεται ίσως το πιο γνωστό στο ευρύ κοινό όνομα του cast, Jesse Eisenberg- που αποκτά το πρώτο του παιδί, ενώ ο μικρότερος (Devin Druid) έχει φτιάξει έναν δικό του κόσμο, κτισμένο γύρω από τις περίεργες σκέψεις και τα video games του.

Gabriel Byrne
Gabriel Byrne

Το αίτημα του μουσείου και ένα άρθρο μίας μεγάλης εφημερίδας, αναγκάζουν τους τρεις άνδρες να διασταυρώσουν ξανά τις πορείες τους. Ωστόσο, καθώς τους βλέπουμε να προσπαθούν, αντιλαμβανόμαστε ότι μιλάνε ο ένας στον άλλο, αλλά δεν επικοινωνούν. Ο καθένας έχει τα δικά του μυστικά, τα οποία κουβαλά σαν βάρος στον λαιμό, αλλά δεν μπορεί να αποχωριστεί.

Αν χάρη στη δυνατότητα εγγραφής της Nova συνδέσεις έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο με τον αποκωδικοποιητή, γράψεις την ταινία και τη φυλάξεις για πάντα στην ταινιοθήκη σου, όσες φορές κι αν τη δεις, θα πιάσεις ορισμένες φορές τον εαυτό σου να φωνάζει στην οθόνη και τους πρωταγωνιστές: "Μίλα, επιτέλους!".

Jesse Eisenberg
Jesse Eisenberg

Ο τρόπος που τα μυστικά ξεδιπλώνονται είναι εκείνο που κάνει το Louder Than Bombs να ξεχωρίζει. Πρόκειται για μια ταινία με περισσότερο διάλογο παρά δράση, κινηματογραφία εμπνευσμένη από μεγάλους του είδους όπως ο Luis Bunuel και ερμηνείες σκοπίμως “βαριές” και σκοτεινές, η οποία απογυμνώνει την ανθρώπινη επιθυμία για σύνδεση και την ανάγκη να γίνουμε κατανοητοί.

Τι θέλουμε όλοι, τελικά; Κάποιον να μας ακούσει, αλλά πολύ περισσότερο κάποιον να μας καταλάβει... 

Ο Trier καταφέρνει να οδηγήσει τους ηθοποιούς του -εδώ αξίζει να κάνουμε μνεία στους εξαιρετικούς David Strathairn και Amy Ryan που συμπληρώνουν το cast με ρόλους κλειδιά- σε πολύ σκοτεινά σημεία, να τους φορτώσει με μεγάλα βάρη, να εξερευνήσει τα πιο ακραία όρια των δεσμών αίματος, πιέζοντάς τα έως εκεί που ο θεατής αισθάνεται ότι δεν πάει άλλο.

Isabelle Huppert
Isabelle Huppert

Το εντυπωσιακό είναι ότι -παρά την έγχυση με μερικές σκηνές που κάνουν την ταινία να ξεχωρίζει και αποτελούν στάλες σουρεαλισμού και για τις οποίες αξίζει να χρησιμοποιήσεις τη νέα δυνατότητα Rewind που προσφέρει η Nova, για να κάνεις πίσω το ζωντανό πρόγραμμα και να τις ξαναδείς- η ιστορία και οι χαρακτήρες παραμένουν πάντα ρεαλιστικοί.

Κι αυτό επιτρέπει στο κοινό να ταυτιστεί μα πάνω από όλα, να σταματήσει τo live πρόγραμμα, με τη λειτουργία Pause & Play της Nova, για να προβληματιστεί πριν το συνεχίσει και πάλι, αυτήν τη φορά για να εμπνευστεί, αναζητώντας φως εκεί που μοιάζει να μην υπάρχει. Πάει καιρός που μία ταινία κατάφερε κάτι παρόμοιο.

Αλλά, με όλα αυτά, δεν απαντήσαμε: Ποιος ήχος είναι πιο δυνατός από εκείνον μίας βόμβας;

Εδώ είναι που για μία σπάνια φορά, ο ελληνικός τίτλος της ταινίας δικαιώνεται. Στα ελληνικά, το Louder Than Bombs μεταφράστηκε ως Ο ήχος της σιωπής. Και αυτή είναι η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα.

Ο ήχος της σιωπής
Ο ήχος της σιωπής

Αν μέσα από αυτήν την αδικημένη ταινία κερδίζουμε κάτι είναι ένα ψυχολογικό ταξίδι από την κανονικότητα στην παράνοια και πίσω στον εορτασμό της ένωσης πολλών μοναδικοτήτων σε μία οικογένεια. Για να γίνει, όμως, αυτό δυνατό πρέπει πρώτα να νικήσουμε τον ήχο της σιωπής. Και είναι πιο δύσκολο από ό,τι ακούγεται...

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή