facebook pixel
Mike Diana: ο καλλιτέχνης που καταδικάστηκε για τα σκίτσα του

Καμπανια για την ολοκληρωση του ντοκιμαντερ The Trial Of Mike Diana

Mike Diana: ο καλλιτέχνης που καταδικάστηκε για τα σκίτσα του

Ο Mike Diana ήταν ο πρώτος Αμερικανός ο οποίος καταδικάστηκε για "καλλιτεχνική αισχρότητα", εξαιτίας των σκίτσων του, σε μία δικαστική απόφαση η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τη δεκαετία του '90. Ακόμα και σήμερα, 22 χρόνια μετά από εκείνη την πρωτοφανή καταδίκη, το ερώτημα παραμένει: Μπορεί να ασκηθεί δίωξη στην τέχνη;

Η ποινικοποίηση της τέχνης είναι ένα περίπλοκο μονοπάτι που δύσκολα μπορεί να χαρτογραφηθεί και να οριοθετηθεί. Άλλωστε το τι εστί τέχνη, αλλά και αισθητική, είναι κάτι ανοιχτό σε πάρα πολλές ερμηνείες και θεωρίες. 

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η τέχνη οφείλει κατά μία έννοια να διεγείρει τις αισθήσεις και ότι το κατά πόσο αυτή η διέγερση έχει υποχρέωση να φέρνει θετικά ή αρνητικά συναισθήματα διέπεται μάλλον από μία τελείως υποκειμενική προσέγγιση, αφού ο καθένας ικανοποιείται με διαφορετικά πράγματα και αντιλαμβάνεται εξίσου διαφορετικά τις εκάστοτε καλλιτεχνικές απεικονίσεις ή δράσεις.

Η τέχνη συχνά βέβαια μπορεί να προσβάλει, να βλασφημήσει και να υπερβεί τα εσκαμμένα της εκάστοτε κοινωνίας, προκαλώντας τη δημοσία αιδώ και δοκιμάζοντας τα όρια της νομοθεσίας κάθε χώρας. Πού ακριβώς, λοιπόν, τοποθετείται -αν τοποθετείται καθόλου- το όριο της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης και κατ' επέκταση του λόγου;

Αυτό εξερευνά ένα νέο ντοκιμαντέρ, με τίτλο The Trial of Mike Diana, το οποίο έχει ξεκινήσει καμπάνια στο Kickstarter, προκειμένου να ολοκληρωθεί. 

Το κάλεσμα στο κοινό να συνεισφέρει κρίθηκε απαραίτητο, ώστε οι δημιουργοί να διατηρήσουν την ελευθερία να παρουσιάσουν την ιστορία τους "όπως πραγματικά συνέβη", καθώς στόχος είναι να αφηγηθούν όσα έγιναν στη δίκη του Mike Diana, του σκιτσογράφου ο οποίος το 1994 έγινε ο πρώτος καλλιτέχνης στην ιστορία των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για "καλλιτεχνική αισχρότητα".

The Trial of Mike Diana - Kickstarter trailer

Ο Mike Diana δεν έπαιξε στα κόμικ του αποκλειστικά με τη θρησκεία, ώστε να προκαλέσει το μένος των αρχών και της κοινωνίας, όπως σχετικά πρόσφατα συνέβη στην Ελλάδα, με τον δημιουργό του "γέροντα Παστίτσιου", αλλά υπέπεσε στο -από ό,τι φαίνεται- έγκλημα της δημιουργίας, δημοσίευσης και διανομής ενός περιοδικού κόμικ, με γκροτέσκο περιεχόμενο.

Το περιοδικό ονομαζόταν Boiled Angel, κυκλοφορούσε από τα τέλη της δεκαετίας του '80 και σε αυτό ο Diana σχεδίαζε σκίτσα τα οποία απεικόνιζαν σκηνές σεξ, βίας, βασανιστηρίων, βιασμών και φόνων, με στόχο να προκαλέσει και να σοκάρει, σχετικά με θέματα τα οποία ο ίδιος θεωρούσε προβληματικά, όπως οι βιασμοί στην Καθολική εκκλησία και η πολιτική διαφθορά.

Η αφίσα του The Trial of Mike Diana, ξεκάθαρα συμβολική
Η αφίσα του The Trial of Mike Diana, ξεκάθαρα συμβολική

Για κακή του τύχη, ένα τεύχος του κόμικ έπεσε στα χέρια ενός πράκτορα του FBI και από εκεί έφτασε στο γραφείο του Σερίφη μίας μικρής πόλης στη Φλόριντα, όπου το 1993 είδε τα σκίτσα ο Βοηθός Εισαγγελέας της Πολιτείας, διατάζοντας τη σύλληψη του δημιουργού τους, κρίνοντάς τα αισχρά.

Σε μία δίκη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Εισαγγελέας είπε στους ενόρκους ότι ο Diana θα γινόταν δολοφόνος εξαιτίας των σκίτσων, ο δικαστής δεν επέτρεψε στον καλλιτέχνη να δείξει άλλα, παρόμοια κόμικ για να αποδείξει ότι δεν έκανε κάτι πρωτοφανές, με επιχείρημα "δεν μας νοιάζει τι κάνουν στα καταγώγια άλλων πόλεων" και η τοπική κοινότητα είχε ξεσηκωθεί εναντίον του περιοδικού και παρά το γεγονός ότι το Boiled Angel πωλούνταν μόνο σε ενήλικες και μόνο μέσω ταχυδρομείου, ώστε να μην το δουν ανήλικοι, ο σκιτσογράφος καταδικάστηκε, με πρωτοφανείς για καλλιτέχνη ποινές.

Συγκεκριμένα, στον Diana επιβλήθηκε από τις αρχές της Φλόριντα ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή και 1,248 ώρες κοινωνικής εργασίας, ενώ διατάχθηκε να μην έχει κοινωνικές επαφές με ανηλίκους, να υποβληθεί σε ψυχολογική αξιολόγηση με δικά του έξοδα, να παρακολουθήσει μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να μην ξανά-ζωγραφίσει ούτε μέσα στο ίδιο του το σπίτι για την προσωπική του τέρψη για τρία χρόνια, ενώ οι αρχές είχαν πλέον το δικαίωμα να κάνουν -άνευ εντάλματος- αιφνιδιαστικούς ελέγχους στην οικεία του για το ίδιο διάστημα.

Το The Trial of Mike Diana γυρίζεται με τη συνεργασία και πλήρη συμμετοχή του ίδιου του Diana, ο οποίος παρείχε υλικό από το προσωπικό αρχείο του και δημιούργησε animations για την ταινία. Σύμφωνα με τον δημιουργό του, Frank Henenlotter, το ντοκιμαντέρ είναι μία επείγουσα υπενθύμιση του ανησυχητικού τρόπου με τον οποίο οι αρχές μπορούν να ορίζουν τις ζωές ελεύθερων ενηλίκων.

Πλάνα από το ντοκιμαντέρ


Το ντοκιμαντέρ έχει την υποστήριξη πολλών διάσημων συγγραφέων και καλλιτεχνών, όπως του μεγάλου Neil Gaiman, του Peter Bagge και του Stephen Bissette, οι οποίοι δίνουν συνεντεύξεις στον σκηνοθέτη με τις απόψεις τους επί του θέματος. Άλλωστε και το 1994, η κατακραυγή από την καλλιτεχνική κοινότητα για την απόφαση, ήταν μεγάλη.

Οι πιθανοί υποστηρικτές της καμπάνιας στο Kickstarter, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, ανάλογα με το ύψος της συνεισφοράς θα έχουν πρόσβαση σε διάφορες ανταμοιβές όπως η αποστολή μιας περιορισμένης συλλεκτικής έκδοσης ενός κόμικ του Diana και εξατομικευμένα σκίτσα, υπογεγραμμένα Blu-Ray και την ευκαιρία να συναντήσουν τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ.

Όσο για τους λόγους που αξίζει το κοινό να συνεισφέρει, ο Neil Gaiman το έθεσε απλά: “Επειδή αν δεν προστατεύσεις τα πράγματα που δεν σου αρέσουν, όταν έρθουν για τα πράγματα που όντως σου αρέσουν, θα έχεις ήδη χάσει".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή