facebook pixel
Πώς ο γονιός ίσως επηρεάζει ασυναίσθητα την υγεία του παιδιού

Πώς ο γονιός ίσως επηρεάζει ασυναίσθητα την υγεία του παιδιού

Όλοι οι γονείς νοιάζονται για τα παιδιά τους, αλλά ορισμένες φορές αυτή η φροντίδα ίσως οδηγεί σε λανθασμένα αποτελέσματα. Το μήνυμα της ημέρας; Γονείς, τα παιδιά δεν πεινούν όσο εσείς.

Όσο πιο πολύ πεινάνε ορισμένοι γονείς, τόσο περισσότερο φαγητό δίνουν στα παιδιά τους, εξαιτίας της λανθασμένης αντίληψης που έχουν σχετικά με την πείνα που ενδεχομένως νιώθει το παιδί τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα πρόσφατης πιλοτικής έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (UF).

Αυτός ο τρόπος σκέψης (και κατ' επέκταση, πράξης), ωστόσο, ίσως να είναι επικίνδυνος, καθώς, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μπορεί να συμβάλλει στην παιδική παχυσαρκία

"Επειδή τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν πότε είναι χορτάτα, όσο περισσότερο φαγητό έχουν μπροστά τους, τόσο περισσότερο είναι πιθανό να φάνε", εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια, Sarah Stromberg, υποψήφια διδάκτορας Κλινικής Ψυχολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επαγγελμάτων Υγείας του UF, σε σχετικό άρθρο του Πανεπιστημίου.

Πώς ο γονιός ίσως επηρεάζει ασυναίσθητα την υγεία του παιδιού

Στην πιλοτική μελέτη συμμετείχαν 29 παιδιά, ηλικίας 3 έως 6 ετών, μαζί με τις μητέρες τους. Οι ερευνητές ζήτησαν από τις μαμάδες να αξιολογήσουν τη δική τους πείνα, καθώς και την πείνα των παιδιών τους πριν από ένα γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου έπρεπε να σερβίρουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τα παιδιά.

Συγκεκριμένα, μετά από ένα παιχνίδι 10 λεπτών, οι μητέρες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο με δημογραφικές πληροφορίες, καθώς και να αξιολογήσουν τη δική τους πείνα και εκείνη των παιδιών τους με βάση μία κλίμακα (από το 1= καθόλου έως το 7=εξαιρετικά πεινασμένες), ενώ οι ερευνητές είχαν ήδη συλλέξει το ύψος και το βάρος των συμμετεχόντων.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα προσέφερε ένα μπουφέ τροφίμων και ποτών στις μαμάδες από τις οποίες ζήτησε να σερβίρουν τόσο τους εαυτούς τους όσο και τα παιδιά τους. Πριν από το σερβίρισμα οι μερίδες ζυγίστηκαν από την ερευνητική ομάδα και καθ' όλη τη διαδικασία ερευνητές κατέγραφαν (χωρίς να γίνονται αντιληπτοί) πόσο φαγητό σερβιρίστηκε και καταναλώθηκε.

Όπως διαπιστώθηκε, για τις μαμάδες που ήταν παχύσαρκες ή υπέρβαρες, ο τρόπος που αξιολογούσαν τη δική τους πείνα επηρέαζε τον τρόπο που αξιολογούσαν την πείνα των παιδιών τους και κατ' επέκταση, το μέγεθος της μερίδας που ετοίμαζαν για αυτά.

Ειδικότερα, στις παχύσαρκες μητέρες, η αξιολόγηση της δικής τους πείνας ως μεγάλης σχετιζόταν με την αξιολόγηση και της πείνας των παιδιών τους ως μεγαλύτερης, με συνέπεια να προσφέρουν στα παιδιά μεγαλύτερες μερίδες φαγητού, σε σχέση με της μητέρες που είχαν ένα υγιές βάρος.

Πώς ο γονιός ίσως επηρεάζει ασυναίσθητα την υγεία του παιδιού

Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενη έρευνα σύμφωνα με την οποία οι γονείς με κατάθλιψη και διαταραχές του άγχους είναι πιο πιθανό να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους βιώνουν τα ίδια ψυχολογικά συμπτώματα. Με βάση αυτήν την παρατήρηση, η Stromberg και η ομάδα της θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο το ίδιο φαινόμενο ισχύει και για την αντίληψη της πείνας.

Τα ευρήματα της μελέτης, η οποία σχεδιάστηκε ώστε να εντοπίσει παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάζουν την ποσότητα φαγητού που οι γονείς σερβίρουν στα μικρά παιδιά τους και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Human Nutrition and Dietetics, φαίνεται να επιβεβαιώνουν την υπόθεση -τουλάχιστον όσο αφορά τις παχύσαρκες/υπέρβαρες μητέρες.

Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ανεξαρτήτως του βάρους τους, οι περισσότερες συμμετέχουσες έτειναν να σερβίρουν στα παιδιά μεγαλύτερες μερίδες από τις προτεινόμενες. Αν και ιδανικά στις ηλικίες από 3 έως 6 ετών τα παιδιά δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 400 θερμίδες ανά γεύμα, οι μητέρες στην έρευνα ετοίμαζαν -κατά μέσο όρο- πιάτα με 573 θερμίδες.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν, πάντως, ότι τα ανωτέρω ευρήματα είναι προκαταρκτικά, καθώς ο αριθμός συμμετεχόντων ήταν μικρός και απαιτείται περαιτέρω έρευνα, με μεγαλύτερη ομάδα συμμετεχόντων και παρακολούθηση σε βάθος χρόνου και στον "φυσικό" χώρο των συμμετεχόντων.

Σε κάθε περίπτωση, "αυτή ήταν μία καλή αρχή, ώστε δεδομένου ότι αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνονται, να μπορέσουμε να παρέμβουμε με γνώσεις, ευαισθητοποίηση και στρατηγικές, για να βοηθήσουμε τους γονείς και τα παιδιά", δήλωσε ο Δρ David Janicke, καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχολογίας της Υγείας στο UF και έτερος συγγραφέας της νέας μελέτης.

“Αν αρχίσουμε να εντοπίζουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψη τροφής των παιδιών, θα είμαστε σε θέση να παρέμβουμε με τρόπους που ιδανικά θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες”, πρόσθεσε.

Προς το παρόν, ο καθηγητής προτείνει οι γονείς να αντιστέκονται στον "πειρασμό" να σερβίρουν περισσότερο φαγητό στα παιδιά. Αν τα παιδιά τρώνε το κατάλληλο μέγεθος μερίδας και είναι ακόμη πεινασμένα, μπορούν να ζητήσουν περισσότερο, σημειώνει. Αν το πιάτο είναι γεμάτο, μπορεί να μη σταματήσουν να τρώνε, μέχρι να αδειάσει, ακόμα κι αν δεν πεινούν τόσο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή