facebook pixel

Eurogroup: Χλιαρή ανακοίνωση, νέα παράταση στο ελληνικό δράμα

Eurogroup: παραμένουν ανοιχτά ζητήματα και χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για τη συμφωνία

Δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς το χθεσινό Eurogroup στις προσδοκίες της Αθήνας, αφού με μία χλιαρή δήλωση τους οι εταίροι αναγνώρισαν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, αλλά όπως επισήμαναν χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά.

Ειδικότερα, τo Εurogroup, με τη δήλωσή του, χαιρετίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τις προθέσεις των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν το έργο τους. 

Στην ανακοίνωση, επαναλαμβάνεται ότι μόλις οι θεσμοί συμφωνήσουν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα αποφασίσει για τις ενδεχόμενες εκταμιεύσεις.

Ντάισελμπλουμ

"Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και δηλώνουμε έτοιμοι να συναντηθούμε και πάλι μόλις ολοκληρώσουν οι θεσμοί της συζητήσεις για την Ελλάδα", δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι "θέλουμε κι άλλο χρόνο για να καλυφθούν τα κενά".

Όπως ανέφερε, η αναδιοργάνωση των διαδικασιών εργασίας των ελληνικών αρχών με τους εκπροσώπους των δανειστών υπήρξε θετική. Τόνισε, επίσης, ότι οι αποφάσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό πλαίσιο αναφοράς.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα τμηματικής εκταμίευσης, έθεσε το χρονοδιάγραμμα: "Πρώτα συμφωνία, μετά εφαρμογή και μετά εκταμίευση".

Κληθείς να σχολιάσει την πιθανότητα αλλαγής στάσης της ΕΚΤ, είπε: "Δεν μπορεί να είναι βάση η σημερινή ανακοίνωση για ρευστότητα από την ΕΚΤ. Είναι ανεξάρτητη η ΕΚΤ. Δεν κάναμε εκτενή συζήτηση για τις δυνατότητες ρευστότητας της Ελλάδας". Σημείωσε δε ότι η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της.

Ο ίδιος υποστήριξε: "Δεν βλέπω πολιτικούς λόγους να συζητήσουμε τι θα γίνει μετά τον Ιούνιο, αν δεν βρούμε λύση τώρα για αυτό το τετράμηνο και την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος". 

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Σόιμπλε για τη χρησιμότητα ενός δημοψηφίσματος, είπε: "Το δημοψήφισμα είναι θέμα εθνικής πολιτικής και όχι του Eurogroup. Εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση τι θέλει να προτείνει".

"Αν έχουμε ένα δημοψήφισμα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πιο θα είναι το αποτέλεσμα. Το αν θα γίνει είναι θέμα των ελληνικών αρχών", πρόσθεσε.

"Θα καταβληθεί όλη η προσπάθεια που χρειάζεται σε τεχνικό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει πρόοδος, αλλά χρειάζονται και πιο λεπτομερείς προτάσεις. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά και πίσω από το προσκήνιο. Εκτός αν αποδεχτεί η ελληνική πλευρά το παλιό πρόγραμμα, δεν το αποδέχεται θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις", τόνισε.


Μοσκοβισί

Υπάρχει νέο πνεύμα και υπάρχει και πρόοδος, δήλωσε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται κάποια πράγματα, καλώντας την να καταθέσει προτάσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες.

"Είχαμε εποικοδομητική συζήτηση για το ΦΠΑ. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα νομοθετήσει για την ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών", πρόσθεσε. "Πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, σε μία συμφωνία, το συντομότερο δυνατόν, πριν το τέλος του Ιουνίου", είπε, για να συμπληρώσει ότι "υπάρχουν διάφορές σε θέματα όπως το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά".

"Προχωράμε βήμα βήμα, πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Οδικός χάρτης είναι η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου", συμπλήρωσε. "Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο". 

Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρεγκλιγκ, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τον ρυθμό των εργασιών, με στόχο την ολοκλήρωσή τους εντός των προσεχών εβδομάδων.

"Απομένουν έξι εβδομάδες μέχρι τη λήξη του προγράμματος της Ελλάδας. Δεν έχουμε πολύ χρόνο και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε σωστά", είπε και σημείωσε ότι στο ταμείο υπάρχουν διαθέσιμα 1,8 δισ. ευρώ που απομένουν από την τρέχουσα δόση, καθώς και το 1,9 δισ. των κερδών από τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσά που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας.

Η δήλωση:

"Το Eurogroup, σήμερα, αποτίμησε την κατάσταση των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών. Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και η βελτίωση των διαδικασιών εργασίας κατέστησε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθούν τα κενά στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.

Καλωσορίζουμε επομένως την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εγκαίρως. Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι η δήλωσή του της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συνομιλίες.

Μόλις οι θεσμοί καταλήξουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης το Eurogroup θα αποφασίσει για την αποδέσμευση των κεφαλαίων που εκκρεμούν βάσει της ισχύουσας διευθέτησης".

Η κοινή δήλωση
Η κοινή δήλωση

Σύμφωνα με ανάρτηση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Ντομπρόσκις, "το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο στις συνομιλίες και τις προθέσεις των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίες. Περισσότερος χρόνος και προσπάθεια χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν ανοιχτά ζητήματα". 

Αθήνα: απαιτείται αμοιβαία προσπάθεια

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στην κρίσιμη αυτή καμπή των διαπραγματεύσεων, όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. 

Επομένως, σημειώνουν, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη. 

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι "το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση ότι απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν είναι καλοδεχούμενο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα".

Σε αυτό το πλαίσιο, "η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή", τονίζουν οι πηγές της κυβέρνησης. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή