facebook pixel

Βαρουφάκης: συμφωνία τις επόμενες δύο εβδομάδες

Βαρουφάκης: η απόσταση παραμένει στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό

Την ελληνική εκδοχή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, εκτιμώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα υπάρχει τελική συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών και τονίζοντας ότι οι διαφορές στις διαπραγματεύσεις έχουν περιοριστεί σημαντικά.

"Τους περασμένους μήνες η κυβέρνησή πάσχιζε, διαπραγματευόταν και εργαζόταν νυχθημερόν για να βρει μία λυτρωτική συμφωνία", δήλωσε και τόνισε ότι στόχος είναι να βρεθεί ο κοινός τόπος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος και του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που ενέκρινε ο ελληνικός λαός την 25η Ιανουαρίου, υπογραμμίζοντας ότι η διαπραγμάτευση "δεν είναι εύκολη υπόθεση".

Εξήγησε ότι τόσο οι πολιτικές διαφορές όσο και οι γενικότερες διαφορές αντιλήψεων που αφορούν τη διαπραγμάτευση, ήταν σημαντικές. Ανέφερε, ωστόσο, ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπήρξε σύγκλιση στις θέσεις της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών, στο πλαίσιο του Brussels Group, κυρίως χάρη στην "υπερπροσπάθεια" της ελληνικής πλευράς και των "μεγάλων υποχωρήσεων" που έκανε η Αθήνα. 

Τόνισε, ωστόσο, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην κάνει συμβιβασμούς σε πολιτικές που αναπαράγουν την κρίση. 

Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Eurogroup, είπε ότι διεξήχθη σε θετικό κλίμα και κατέγραψε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Πρόσθεσε, ότι οι ομόλογοί του καταδίκασαν τις "απαράδεκτες και εντελώς ανακριβείς διαρροές" που έγιναν στο προηγούμενο Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, απάντησε ότι όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η ελληνική, σκοπεύει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών της.

Σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα προβλήματα ρευστότητας, ανέφερε ότι είναι γνωστή η οξύτητα του προβλήματος και συνέχισε, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως, μέσα σε δύο εβδομάδες θα έχουν επιλυθεί, αφού με βάση τον προγραμματισμό της κυβέρνησης θα έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία.

Νωρίτερα, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρερμήνευσε τη δήλωση αυτή του κ. Βαρουφάκη αναφέροντας πως "η Ελλάδα κινδυνεύει να ξεμείνει από διαθέσιμα μέσα σε δύο εβδομάδες".

Ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας εσόδων. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι η απόσταση παραμένει στα εργασιακά και στο συνταξιοδοτικό. 

Όσον αφορά τα εργασιακά, είπε ότι "είμαστε ξεκάθαροι και όχι συμβατοί με τη θέση των θεσμών. Έχουμε άλλη ερμηνεία του εργασιακού χώρου στην Ελλάδα. Δεν είμαστε μια αγορά που έχει διευθετηθεί".

Για το συνταξιοδοτικό, είπε ότι είναι "κομβικό σημείο" της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει όλους εκείνους για τους οποίους θα υπήρχαν μεγάλες απώλειες, αν εφαρμοζόταν η συμφωνία προς την οποία βάδιζε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές. 

Πρόσθεσε ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να είναι βιώσιμο, σε μια χώρα με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας και τόσο υψηλά ποσοστά μη δηλωμένης εργασίας. Όπως είπε, για να καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό, χρειάζεται ενίσχυση της μεγέθυνσης, εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων και σημαντική μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. 

Δημοψήφισμα - Συνάντηση με Σόιμπλε

Σχολιάζοντας τα περί δημοψηφίσματος, είπε ότι "ένα δημοψήφισμα είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, ένα διαθέσιμο εργαλείο που αυτή την ώρα δεν είναι στα ραντάρ μας".

Τόνισε ότι το προβλέπει το Ελληνικό Σύνταγμα και ότι η απόφαση εναπόκειται στον πρωθυπουργό και η έγκρισή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του με τον Γερμανό ομόλογό του, πριν την έναρξη του Eurogroup, είπε: "Μιλάμε πάντα φιλικά με τον κ. Σόιμπλε και σήμερα ήταν η πιο φιλική μας κουβέντα. Έμαθα από εκείνον πράγματα και ελπίζω να έμαθε και εκείνος από εμένα. Δεν μπορώ να σας αποκαλύψω το περιεχόμενο".

Εν τω μεταξύ, συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Eurogroup, μια ανακοίνωση που σύμφωνα με κυβερνητική πηγή επεδίωκε η Αθήνα. Ωστόσο, επειδή η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, συνεδριάζει στις 14.00 της Τρίτης (12/5) το Κυβερνητικό Συμβούλιο προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση και να προσδιορίσει την τακτική της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα στις διαπραγματεύσεις. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή