facebook pixel

Θα βρεθει λυση αλλα οχι τη Δευτερα

Ντάισελμπλουμ: η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Θα βρεθεί λύση αλλά όχι τη Δευτέρα

Για μία Ελλάδα βιώσιμη εντός Ευρωζώνης, για λύσεις που πρόκειται να βρεθούν, για μία όσο το δυνατόν γρηγορότερη συμφωνία καθώς και για άλλα πολλά, μιλάει ο πρόεδρος του Eurogroup σε ιταλική εφημερίδα.

"Θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα" δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, στην οποία επανέρχεται, ουσιαστικά, στα κύρια σημεία που έθιξε κατά τις δηλώσεις του, την Παρασκευή, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν.

"Από χρηματοοικονομικής άποψης είμαστε πιο ισχυροί από ότι πριν τρία χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση της Αθήνας και υπάρχει παντού περισσότερη εμπιστοσύνη σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη. Πολιτικά, όμως, πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι στην επίλυση των προβλημάτων. Η νομισματική ένωση είναι ισχυρή αλλά πρέπει να αντικρούσει την αδυναμία της πολιτικής ένωσης", δηλώνει ο Ντάισελμπλουμ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup προσθέτει ότι "τα μέλη του είναι αποφασισμένα να διατηρήσουν την Ελλάδα στην ζώνη του κοινού νομίσματος και να την βοηθήσουν να επιστρέψει στην οδό της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας".

Απαντώντας στην ερώτηση "αν έχει ετοιμασθεί ένα σχέδιο Β" ο πρόεδρος του Eurogroup εξηγεί: "Είμαστε έτοιμοι για κάθε τι δυνατό, αλλά ως πολιτικοί, όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ώστε να γίνει η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βιώσιμη μέσα στην Ευρωζώνη".

Σε σχέση με τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας προσθέτει: "Επιτελέσαμε πρόοδο, αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ κοντά στη συμφωνία. Σίγουρα δεν θα επιτευχθεί στη συμφωνία του Eurogroup της Δευτέρας. Θα χρειασθεί ακόμη χρόνος, αλλά δεν ξέρω πόσος. Δεν υπάρχει deadline για την συμφωνία με την Αθήνα".

Στην ερώτηση "η ελληνική κυβέρνηση έχει ρευστό μόνο για λίγες ημέρες;", ο Ντάισεμπλουμ απαντά: "δεν το γνωρίζει κανείς, ή μάλλον, το γνωρίζει η κυβέρνηση της Αθήνας. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι η συμφωνία θα πρέπει να επιτευχθεί το γρηγορότερο δυνατό".

Σε σχέση με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ο επικεφαλής του Eurogroup τονίζει ότι "γνωρίζω πως κατατέθηκαν μια σειρά από προτάσεις αλλά πρέπει να αξιολογηθούν ως προς το περιεχόμενο και την οικονομική παράμετρο από τους θεσμούς".

"Σε εμάς του Eurogroup μας ενδιαφέρουν οι τελικοί στόχοι. Να καθορίσει, δηλαδή, η Αθήνα την πορεία για να φτάσει στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, με την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος (διαμέσου περικοπών των δαπανών και μετακίνησης πόρων) στην επιστροφή στην ανάπτυξη- χάρη και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις-, και στη χρηματοοικονομική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Είναι οι τρεις ακρογωνιαίοι λίθοι, οι τρεις πυλώνες του σχεδίου".

Σε αναφορά της «Κορριέρε» στο συμβούλιο της Ρίγας και στο αν "το εμπόδιο ήταν πράγματι ο Γιάνης Βαρουφάκης", ο Ντάισεμπλουμ απαντά:

"Τα προβλήματα δεν συνδέονται ποτέ με ένα άτομο. Στη Ρίγα εξερράγη η ενόχληση για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις. Μετά τη συνεδρίαση εκείνη, όμως, οι διαπραγματεύσεις ξανάρχισαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άλλαξε η ομάδα διαπραγματευτών της Αθήνας, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις Βρυξέλλες και επιτελέσθηκε πρόοδος. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν έχουμε ακόμη φτάσει σε συμφωνία".

Σχετικά, τέλος, με "μια πιο ήπια διάθεση ως προς το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους", ο Γ.Ντάισελμπλουμ υπογραμμίζει πως "ο ίδιος περιορίσθηκε σε μια αναφορά στηνδιάθεση που είχε επιδειχθεί στα πλαίσια της συμφωνίας για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης του Νοεμβρίου του 2012, το οποίο προέβλεπε μείωση του βάρους του χρέους κατά 40%" και ότι "δεν υπάρχει κάτι το καινούριο επί του θέματος αυτού".

Πηγή: in.gr 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή