facebook pixel

BRICS vs ΔΝΤ: και από κοντά η Ελλάδα

Κύριος σκοπός της τράπεζας των BRICS είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη

Έχει ανταγωνιστή το ΔΝΤ; Φυσικά. Και το όνομα του είναι BRICS από τα αρχικά των ονομάτων των χωρών που συμμετέχουν στον οργανισμό (Brazil, Russia, India, China, S. Africa). Και φυσικά όπου υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης υπάρχει και ελληνικό ενδιαφέρον.

Το Σάββατο ο Πούτιν επικύρωσε συμφωνία για τη δημιουργία ενός αποθεματικού ταμείου της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Ρώσος ηγέτης αναμένεται να έχει ηγετικό ρόλο στον BRICS, ενώ σύμφωνα με το Business Insider, η Μόσχα διατίθεται να συμβάλει με 18 δισεκατομμύρια δολάρια στο Ταμείο.

Πρόκειται βέβαια για ένα αρκετά μικρότερο ποσό σε σχέση με τα 41 δισεκατομμύρια που έχει υποσχεθεί να δώσει η Κίνα στον οικονομικό φορέα που ιδρύθηκε μετά από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2014 στη Βραζιλία.

Στα σχέδια των BRICS, η ίδρυση διεθνούς τράπεζας, με έδρα τη Σανγκάη, προκειμένου να "χτυπήσουν" τη δυτική κυριαρχία στις διεθνείς αγορές.

"Η συμφωνία για τη δημιουργία του κοινού αποθεματικού ταμείου για τις χώρες τις BRICS επικυρώθηκε", ανέφερε έγγραφο από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο επίσημος στόχος του Ταμείου, όπως διατυπώνεται από τη συμφωνία, είναι η προστασία των μελών της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών από τις "βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας" και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας μεταξύ των πέντε κρατών.

Το δεδομένο πλέον είναι πως από το τέλος του 2015, όταν θα ξεκινήσει η λειτουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS, θα είναι η πρώτη φορά στα οικονομικά χρονικά από το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που μια αναπτυξιακή τράπεζα που δεν ανήκει στην σφαίρα επιρροής της Δύσης θα μπορεί να χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενες, και όχι μόνο, χώρες οι οποίες σε άλλη περίπτωση θα έπεφταν στην ανάγκη της οικονομικής κυριαρχίας του ΔΝΤ και επομένως της Δύσης.

Κύριος σκοπός της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης σε όλο τον πλανήτη.

θα πρέπει βεβαίως να σημειωθεί για να γίνει κατανοητή και η δυναμική του εγχειρήματος πως οι πέντε αυτές χώρες αποτελούν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/5 του ΑΕΠ ολόκληρου του πλανήτη.

Ελληνικό ενδιαφέρον

Φυσικά, η χώρα που αυτόν το καιρό κυριαρχεί στο προσκήνιο λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών αλλά και λόγω των τριβών της με το ΔΝΤ είναι η Ελλάδα.

Και αν αυτό το δεδομένο συνδυαστεί με το γεγονός ότι στις 9 Μαΐου ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα μεταβούν στην Μόσχα για να παρακολουθήσουν την "Παρέλαση της Νίκης" κατά του Ναζισμού τότε η επόμενη σκέψη είναι πως δεν αποκλείεται να τεθεί και το θέμα της ελληνικής χρηματοδότησης από τον νέο οργανισμό.

Ρελάνς ΔΝΤ

Ωστόσο, το ΔΝΤ θέλοντας να προλάωει τις εξελίξεις βρίσκεται πολύ κοντά στο να χαρακτηρίσει δίκαιη τη συναλλαγματική ισοτιμία του γιουάν, του νομίσματος της Κίνας, για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία και πλέον, όπως έγραψε χθες, Κυριακή, η εφημερίδα "Wall Street Journal".

Η νέα αποτίμηση του ΔΝΤ για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται το γουάν αναμένεται να επισημοποιηθεί σε εκθέσεις του για την κινεζική οικονομία που θα δημοσιοποιηθούν τους επόμενους μήνες.

Η απόφαση αυτή θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ένα ορόσημο στην προσπάθεια του Πεκίνου να ανοίξει περισσότερο την κινεζική οικονομία, ενώ αναμένεται ότι θα αμβλύνει τις επικρίσεις των ΗΠΑ για την κινεζική νομισματική πολιτική.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή