facebook pixel

Ελλάδα ώρα μηδέν: απαιτείται συμφωνία και χρηματοδοτική ανάσα

Αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη για συμφωνία είναι η Ελλάδα

Εδώ και πολλές εβδομάδες εξελίσσεται μια δραματική διαπραγμάτευση- αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους δανειστές με την αγορά να παρακολουθεί αποσβολωμένη και τους πολίτες να μη ξέρουν τελικά ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα.

Καταιγισμός πληροφοριών -συχνά αντικρουόμενων- για στοχεύσεις, εκτιμήσεις, προθέσεις δημιουργούν πρόσκαιρες προσδοκίες για επίλυση του δράματος αλλά τελικά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: Δεν έχουμε συμφωνία, ούτε ενδιάμεση, ούτε μερική, ούτε οριστική. Καμία συμφωνία. 

Και ανεξαρτήτως από το ποιος φταίει, αυτός που έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη για συμφωνία είναι η Ελλάδα.

Τα δεδομένα είναι αμείλικτα:  

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά περίπου 30 δισ. ευρώ, οι αποτιμήσεις των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 25 δισ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εμφανίζουν νέα έξαρση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων - νοικοκυριών ενισχύονται, οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν περισταλεί και οι επιχειρήσεις έχουν μεταθέσει κάθε επενδυτική δραστηριότητα για αργότερα, όταν θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση. 

Εξάλλου τις τελευταίες εβδομάδες η Ελλάδα έχει υποβαθμιστεί από τη Fitch, τη Standard & PoorΆs και τη MoodyΆs, εξαιτίας της μεγάλης ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και της αδυναμίας της οικονομίας να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.

Οι επιπτώσεις της αβεβαιότητας έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στα βασικά μεγέθη της οικονομίας, όπως το ΑΕΠ, κάτι που θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOBE στο δ΄ τρίμηνο του 2014 η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο 1,3% έναντι ανόδου 1,5% στο γ΄ τρίμηνο. Οπως εκτιμούν αναλυτές, στο α΄ τρίμηνο του 2015 ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κοντά στο 0%. 

Επιτάχυνση για συμφωνία-πακέτο

Αναμφισβήτητα, την κατάσταση επιδεινώνει περαιτέρω το μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων και αναλυτών που κάνουν λόγο για τον κίνδυνο "ατυχήματος" ρευστότητας ή ακόμα και ενός καταστροφικού Grexit. 

Επομένως είναι πλέον ζήτημα επιτακτικό να υπάρξει συμφωνία και η κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός το γνωρίζουν. 

Σήμερα ξεκινάει νέος γύρος συνομιλιών στο Brussels Group και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, "στόχος όλων των πλευρών είναι μέσα στο Μάιο να υπάρξει συμφωνία". 

Επισημαίνουν ότι η διαδικασία προς της συνολικής συμφωνίας θα έχει και ενδιάμεσα βήματα, και υπογραμμίζουν ότι ένα σημαντικό βήμα, θα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του επόμενου γύρου του BG την Τετάρτη, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναγνώριση και από το Eurogroup της σημαντικής προόδου που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι άφηναν να γίνει γνωστό πως η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, θα ξεδιπλωθεί σε δύο στάδια: 

Το πρώτο αναμένεται να ξεκινήσει πριν τις 11/5, ίσως και την Πέμπτη. Μόλις δηλαδή ολοκληρωθεί ο επόμενος κύκλος συζητήσεων στο Brussels Group την Τετάρτη. Η Αθήνα επιδιώκει συνεδρίαση μέχρι την Παρασκευή και ενδεχομένως ίσως ζητήσει και έκτακτο Eurogroup. 

Το δεύτερο στάδιο προβλέπει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, ώστε μέχρι τα τέλη του μήνα να οδηγηθούμε σε τελική συμφωνία-πακέτο, η οποία θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Μια τέτοια συμφωνία θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση έως το 2016, ενώ θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές.

Και προσθέτουν ότι η υλοποίηση της "συνολικής συμφωνίας" θα αρχίσει τον Ιούνιο, μόλις ψηφιστούν όλα τα σχετικά νομοσχέδια για τις μεταρρυθμίσεις που θα προβλέπονται σε αυτήν. 

Καλή κουβέντα με το σταγονόμετρο...

"Επί ορισμένων ζητημάτων βλέπουμε μία σύγκλιση απόψεων, σε άλλα θέματα χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος. Οι συζητήσεις που διεξάγονται με την ανανεωμένη ελληνική ομάδα έχουν ξεκάθαρα βελτιώσει τη διαδικασία, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα συνομιλιών, περισσότερους εμπειρογνώμονες και λεπτομέρειες" είπε η μια πηγή.

Και η δεύτερη πηγή της ΕΕ επισήμανε ότι έχει επιτευχθεί "μία σύγκλιση επί ορισμένων θεμάτων". Όμως "χρειάζεται επιπλέον δουλειά σε άλλα θέματα" προσέθεσε.

Η μετάφραση; Υπάρχει απόσταση σε αρκετά ζητήματα όπως εργασιακό, ασφαλιστικά, ΦΠΑ και το θέμα είναι τελικά ποιος θα υποχωρήσει.

Η κρίσιμη στάση της ΕΚΤ

Πριν από λίγες ημέρες ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε πως Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής των κρατών της ευρωζώνης και ότι η ευθύνη βαραίνει στο Eurogroup. 

Ο Ντράγκι σημείωνε πως "η ΕΚΤ δεν διαθέτει εξουσίες λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της συμμετοχής της σε προγράμματα οικονομικής στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ", τα οποία εκπονούνται και παρακολουθούνται από την Κομισιόν σε συνεργασία με την ΕΚΤ, αλλά επί των οποίων αποφασίζει το Eurogroup και ο ESM.

Δηλαδή, με απλά λόγια ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες, παρέχοντας εμμέσως ρευστότητα στο Δημόσιο.

Ωστόσο δημοσίευμα της η WSJ ανέφερε ότι το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα εάν υπάρξει "μια συμφωνία στον ορίζοντα".

Ο κ. Κερέ έκανε τη δήλωση αυτή στην διάρκεια συνάντησης ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης το βράδυ της Τετάρτης, όπου όμως ζήτησε πλήρη πολιτική κάλυψη. 

Συγκεκριμένα, φέρεται να είπε πως αν η Ελλάδα έρθει κοντά σε συμφωνία με τους πιστωτές για τους όρους που θα συνοδεύουν μια βιώσιμη βοήθεια και υπάρξουν ξεκάθαρες προοπτικές για άλλες πηγές χρηματοδότησης, το όριο για τα έντοκα μπορεί να αυξηθεί.

Η αύξηση του ορίου στα έντοκα είχε εφαρμοστεί ξανά υπέρ της Ελλάδας τον Ιούνιο του 2012 με απόφαση της ΕΚΤ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή