facebook pixel

Βαρουφάκης: είμαι ξένο σώμα στην πολιτική

"Το ζητούμενο είναι η συμφωνία να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος και την ελληνική οικονομία ξανά βιώσιμη"

Ποτέ ένας Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν αγαπήθηκεή δεν προκάλεσε τόσο μίσος και δεν τράβηξε τα ΜΜΕ, σε Ελλάδα και εξωτερικό όσο ο Γιάνης Βαρουφάκης. Φίλοι και κατήγοροι ωστόσο δεν μπορούν παρά να του αναγνωρίσουν την πραότητα και την ευγένεια που διαχειρίζεται και τις πιο δύσκολες καταστάσεις ή ερωτήσεις. Ο ίδιος όμως αποκαλύπτει την ουσία της δημοφιλίας του: είμαι ξένο σώμαα στην πολιτική.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο υπουργός ξεκαθαρίζει:

"Το λέω εξαρχής. Καμία χώρα (κι όχι μόνο η Ελλάδα) δεν έπρεπε να εισέλθει σε ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα -ιδίως σε μία χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας. Παράλληλα, κι εδώ πάλι συμφωνώ, άλλο το να λες ότι δεν έπρεπε να μπεις και άλλο το επιχείρημα ότι πρέπει να βγεις.

Για να το πω διαφορετικά, το μονοπάτι που μας οδήγησε εντός της ΟΝΕ δεν υπάρχει πια -αν προσπαθήσουμε να κάνουμε όπισθεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου...".

Μπορούμε χωρίς νέο δάνειο

Ερωτηθείς αν μπορεί η Ελλάδα χωρίς νέο δάνειο απαντά με βεβαιότητα: "Ασφαλώς και μπορεί. μία από τις προϋποθέσεις όμως είναι μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους".

Όμως δεν διστάζει και στο ερώτημα "Μη καταβολή δόσης ή μη καταβολή μισθών -συντάξεων;".

"Πασχίζουμε για μια συμφωνία που θα αναιρέσει αυτό το καταστροφικό δίλημμα" λέει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά και στο ερώτημα εάν πάμε για νέο μνημόνιο. "Το ζητούμενο είναι η συμφωνία να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος και την ελληνική οικονομία ξανά βιώσιμη.


Προς αυτή την κατεύθυνση εκπονούμε το Νέο Σχέδιο για την Ανάπτυξη και Ανάκαμψη της Ελλάδας -ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό όραμα για τη μόνιμη έξοδο από την κρίση μιας Ευρώπης που εξελίσσεται. Το νέο αυτό σχέδιο θα το παρουσιάσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα".

Το κακό κλίμα στη Ρίγα

Όσο για τη Ρίγα βάζει τα πράγματα στη θέση τους: "Το κλίμα στο Eurogroup της Ρίγα ήταν, σε προσωπικό επίπεδο, πολιτισμένο.

Όσο για τις βαριές κατηγορίες, τους χαρακτηρισμούς "χαρτοπαίκτης", "τυχοδιώκτης", "ερασιτέχνης" που του αποδόθηκαν από ορισμένους εκ των ευρωπαίων ομολόγων του, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε: "Θα ήταν πράγματι βαριές αν είχαν εκστομιστεί. Δεν εκστομίστηκαν όμως! Το κλίμα στο Eurogroup της Ρίγα ήταν, σε προσωπικό επίπεδο, πολιτισμένο.

Σε πολιτικό επίπεδο, βέβαια, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με μία εχθρότητα που ξένισε ακόμη και ιθύνοντες της Ε.Ε.

Κρατήστε όμως αυτό: Η εν λόγω εχθρότητα δεν στράφηκε ούτε κατά εμού ούτε κατά της κυβέρνησης. Δημιουργήθηκε και εκφράστηκε κόντρα στον ελληνικό λαό που εξακολουθεί, σε πείσμα των πολιτικών των μνημονίων, να υποστηρίζει την κυβέρνηση μας".

Η υποβάθμιση και ο Τσακαλώτος

Τί λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την υποβάθμιση του στην ομάδα διαπραγμάτευσης; "... Όσο για την Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, που λειτουργούσε από την αρχή και τώρα και τώρα απλά θεσμοθετήθηκε επισήμως, τελεί υπό τη δική μου ευθύνη, με τον φίλο και σύντροφο Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει τον συντονισμό με άλλα όργανα (π.χ. το κόμμα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Υπουργικό Συμβούλιο, τις ομάδες που συμμετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια).

Αναβάθμιση έγινε. Όλων μας. Η φήμη ότι υποβαθμίστηκα και αντικαταστάθηκα στη διαπραγματευτική διαδικασία είναι καταδικασμένη να φθίνει όσο εκτίθεται στο φως της αλήθειας".

Σημαντικός πολιτικός αντίπαλος ο Σόιμπλε

Ο ΥΠΟΙΚ συνεχίζει να μιλά με ευγένεια και σεβασμό για τον Σόιμπλε στο δημοσιογράφο της εφημερίδας που χαρακτηρίζει τον Γερμανό υπουργό κυνικό λογιστή: "Από οικονομικής θεωρητικής πλευράς, ο κ. Σόιμπλε μόνον ως 'ορντολίμπεραλ' μπορεί να χαρακτηρισθεί -μία σχολή οικονομικής σκέψης καθαρά γερμανική, που συνδυάζει τον φιλελευθερισμό, την προσήλωση σε προαποφασισμένους 'κανόνες' και την ιδέα μιας κοινωνικής οικονομίας, πάντα στο πολιτικό πλαίσιο της Χριστιανοδημοκρατίας.

Γενικότερα, θα διαφωνήσω μαζί σας ως προς την ποιότητα του ανδρός. Ο κ. Σόιμπλε έχει σκεφτεί βαθιά και έχει συμμετάσχει ο ίδιος, με μπρίο, στις διαμάχες για τη δόμηση της Ευρώπης. Διαφωνώ έντονα μαζί του, όμως δεν θα συνταχθώ με οποιονδήποτε μειώνει έναν τόσο σημαντικό πολιτικό μου αντίπαλο".

Για τα Εξάρχεια και τη σχέση του με την πολιτική

Τί σχολιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε σχέση με ορισμένα δημοσιεύματα που τον έφεραν να λέει στους νεαρούς στα Εξάρχεια ότι το πολύ σε μία εβδομάδα θα με έχουν πετάξει έξω από την κυβέρνηση»;

"Αυτό που είπα είναι το εξής: Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι ξένο σώμα στην πολιτική".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή