facebook pixel

"Κοκκινες γραμμες" τα εργασιακα, η μειωση μισθων και συνταξεων, το ξεπουλημα δημοσιας περιουσιας και η αυξηση ΦΠΑ

Το δημοψήφισμα στο φόντο του υπουργικού συμβουλίου

Κόκκινες γραμμές και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος τα θέματα συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο

Στη σκιά της δεδηλωμένης πλέον απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα σε περίπτωση επαχθούς για τη χώρα κατάληξης των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές διεξάγεται το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Στην κορυφή της ατζέντας του υπουργικού συμβουλίου βρίσκονται οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων, υπό το φως της χθεσινής συνεδρίασης του EuroWorking Group και οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας τα επόμενα εικοσιτετράωρα, τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, η εσωτερική πολιτική κατάσταση και θέματα σχετικά με τη βελτίωση της εικόνας της κυβέρνησης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και τις προοπτικές που υπάρχουν. Επίσης, αναμένεται να τονιστεί η ανάγκη να επισπευστούν οι διαπραγματεύσεις με στόχο να υπάρξει άμεσα συμφωνία, κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επιθυμούν και οι πιστωτές.

Η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συμπεριλάβει και το θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και πολλά μέλη του οργάνου έχουν δηλώσει ότι αν η προτεινόμενη συμφωνία ξεφεύγει από τους όρους της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να προσφύγει στον λαό. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστήσει την προσοχή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η πίεση τα επόμενα 24ωρα θα είναι πολύ μεγάλη, ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους, να εκφράζονται με μία φωνή και να συνεργάζονται με το συντονιστικό κέντρο και το επικοινωνιακό επιτελείο, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς "ο επικοινωνιακός πόλεμος" θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνουν ότι "η κυβέρνηση εμμένει στις 'κόκκινες γραμμές' της" και εξηγούν: "όχι μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού. Κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση παραμένουν τα εργασιακά, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ". Ξεκαθαρίζουν ότι "η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι' αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος".

Επιπλέον, στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται ενημέρωση για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. Ειδικότερα, εισηγητής για το σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας "Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις" είναι ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς. Για το σχέδιο νόμου υπό κατάθεση "Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση", εισηγητές είναι ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης. Για το σχέδιο νόμου "Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις", εισηγητές είναι ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς και ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής.

Επιπλέον, θα γίνει ενημέρωση του υπουργικού συμβουλίου από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015) και εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμα συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων ξεκινά σήμερα "σε θετικό κλίμα, όπως φάνηκε και στο χθεσινό Euro Working Group" κατά την εκτίμηση κυβερνητικών κύκλων, το Brussels Group στις Βρυξέλλες όπου θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή