facebook pixel

Συμφωνηθηκε να ληφθουν μετρα για την διακοπη εφοδιασμου των εξτρεμιστικων οργανωσεων σε χρημα και μεσα

Τσίπρας: τρεις πυλώνες ασφάλειας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή

Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος επιβεβαίωσαν την απόφασή τους για πολυεπίπεδη συνεργασία

Στην δεύτερη σε διάστημα λιγότερο των έξι μηνών διάσκεψη των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, επαναβεβαιώθηκε η απόφαση των τριών χωρών για συνεργασία στα επίπεδα της ασφάλειας, της οικονομίας, της ενέργειας, του τουρισμού και της ναυτιλίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την τριμερή, που έγινε στη Λευκωσία, χαρακτήρισε πυλώνες ασφάλειας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, τις τρεις χώρες.

Σχετικά με τα αποτελέσματα της διάσκεψης, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε να προχωρήσει η οριοθέτηση των μεταξύ των τριών χωρών θαλασσίων ζωνών όπου αυτό δεν απαιτεί την συνεννόηση και συνεργασία τρίτων χωρών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. 

Σημείωσε, πάντως, ότι από την διαδικασία αυτή δεν θα υπάρξει όφελος μόνο για τις τρεις χώρες, αλλά θα είναι πρόκληση και για τις άλλες χώρες της περιοχής για συνεργασία και οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους, επί τη βάση πάντα των αρχών του διεθνούς δικαίου.

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της περιφερειακής ασφάλειας για την αντιμετώπιση των στοιχείων του ακραίου ισλαμισμού που αποτελούν ασύμμετρη απειλή για τον πολιτισμό μας.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου υπογραμμίζοντας ότι "η οικονομική, εμπορική και η ενεργειακή συνεργασία συμβάλλουν αποτελεσματικά και αποτελούν προυπόθεση για την εμπέδωση της ευημερίας αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή". 

Σχετικά με το κυπριακό ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο και χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα την εκλογή Ακιντζί στην τουρκοκυπριακή κοινότητα την οποία θα παρακολουθήσουμε με προσοχή.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης από την πλευρά του ανέφερε ότι οι ανησυχητικές εξελίξεις σε άλλες χώρες της περιοχής όπως η Συρία, το Ιράκ η Υεμένη καθιστούν επιτακτική την από κοινού δράση της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα.

Όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή είπε: "Επαναλάβαμε την θέση αρχής για την επίτευξη μίας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης με την δημιουργία ένος βιώσιμου και κυρίαρχου κράτους στην Παλαιστίνη στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ" και πρόσθεσε ότι "συζητήσαμε την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που αποτελούν απειλή όχι μόνο για τα κράτη της περιοχής αλλά και για το σύνολο των ευρωπαικών χωρών. Με την εντατικοποίηση των προσπαθειών μας οι στόχοι που έχουμε θέσει θα στεφθούν με επιτυχία και θα αποτελέσουν πρότυπο συνεργασίας και για τα άλλα κράτη της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Αιγύπου, Αλ Σίσι, ανέφερε ότι "η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των τριών χωρών μέσα σε μόλις έξι μήνες αντανακλά την βούληση για την εμβάθυνση των μεταξύ μας συνεργασιών. Επιδιώκουμε την συνεργασία για την διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος για τους λαούς μας με ανοχή, ειρήνη σταθερότητα, κοινωνική δικαιοσύνη". Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι "είναι σταθερή η θέση μας που βασίζεται στην ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητές του με κυριαρχία και ανεξαρτησία". 

Ο κ. Σίσι μίλησε για την συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας: "Σήμερα συμφωνήσαμε να ανοίξουμε νέους ορίζοντες στην συνεργασία μεταξύ των χωρών μας στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στην ναυτιλία. Συμφωνούμε στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας με την λήψη μέτρων για την διακοπή εφοδιασμού των εξτρεμιστικών οργανώσεων σε χρήμα και μέσα". Μίλησε δε για την ανάγκη επίλυσης του μεσανατολικού με την δημιουργία παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή