facebook pixel

Βάιντμαν - Ντάισελμπλουμ υποδεικνύουν κυβερνήσεις στην Ελλάδα!

Βάιντμαν: αποφασιστικής σημασίας να εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα μία λειτουργική διοίκηση

Σε ένα επικίνδυνο κρεσέντο δηλώσεων έχουν επιδοθεί τις τελευταίες ώρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της επιρροής Σόιμπλε, οι οποίοι, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση υπό την πίεση του χρόνου και της περιορισμένης ρευστότητας, επιχειρεί να επιταχύνει το βήμα προς τη συμφωνία, δυναμιτίζουν το κλίμα συνεργασίας, ενώ εγείρουν θέματα παρεμβάσεων στην ελληνική κυριαρχία.

Ο λόγος για τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής της Bundesbank, της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γιενς Βάιντμαν, οι οποίοι με χθεσινές προκλητικές τους δηλώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση τη ρητή δέσμευση των δανειστών ότι επιθυμούν και εργάζονται προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία με τη χώρα μας.

Ο διορισμένος τραπεζίτης της Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, προχώρησε σε υποδείξεις-μαθήματα διακυβέρνησης δηλώνοντας ότι είναι "αποφασιστικής σημασίας το να εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα μία λειτουργική διοίκηση που θα οδηγήσει την οικονομία και τα δημοσιονομικά του κράτους σε μία βιώσιμη πορεία και το κυριότερο θα οικοδομήσει την εμπιστοσύνη στη βάση μιας αξιόπιστης πορείας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έπνιξε τις ελπίδες ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο", υποστήριξε ο κ. Βάιντμαν.

Και επιπλέον έσπευσε να υποδείξει και τη "λύση" της χρεοκοπίας εντός ευρώ, διαβεβαιώνοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα έπληττε το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη νομισματική ένωση.

Ντάισελμπλουμ: Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών
Ντάισελμπλουμ: Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών

Είχαν εξάλλου προηγηθεί δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο RTL με αφορμή την αναδόμηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup αφού μας πληροφόρησε κυνικά ότι "παίξαμε και χάσαμε" - όταν εμπιστευτήκαμε τις δεσμεύσεις που ο ίδιος έδωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό – υπαινίχθηκε στο RTL ότι το "ψαλίδισμα" Βαρουφάκη έγινε κατόπιν δικής του παρέμβασης.

"Είχα επαφές με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να δούμε πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τη διαδικασία, εκτός από τις πολύπλοκες συζητήσεις για το περιεχόμενό της", είπε, προσθέτοντας: "Χρειάζονται αρκετοί υπουργοί, όχι μόνο ο Οικονομικών, αλλά και οι Οικονομικών Σχέσεων, Ενέργειας και Εξωτερικών, γιατί το εύρος των μεταρρυθμίσεων είναι μεγάλο. Πρότεινα πως θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Συμφωνήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο".

Όπως ήταν επόμενο οι δηλώσεις προκάλεσαν εκνευρισμό στο Μεγάρου Μαξίμου πηγές του οποίου τόνιζαν αμέσως μετά πως ο Ντάισελμπλουμ "ουδέποτε ανέφερε στον πρωθυπουργό το παραμικρό σχετικά με τον ρόλο του κ. Βαρουφάκη. Αυτό προκύπτει και από τη συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεόραση. Αν είχε συμβεί αυτό άλλωστε, ο Πρωθυπουργός θα ήταν υποχρεωμένος να του απαντήσει". 

Το Μαξίμου επανέλαβε για μία ακόμη φορά πως "ο  κ. Βαρουφάκης παραμένει στη θέση του ως Υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης και έχει την αμέριστη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης", επαναλαμβάνοντας πως "οι στοχευμένες επιθέσεις στο πρόσωπο του εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους και προθέσεις".

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην ίδια συνέντευξη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέρριψε με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος που άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας:"Θα κόστιζε χρήματα, θα δημιουργούσε σοβαρή πολιτική αβεβαιότητα και δεν νομίζω ότι έχουμε το χρόνο. Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες έχουν το χρόνο για κάτι τέτοιο".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή