facebook pixel

Πούτιν: απεργάζονται ανεπιτυχώς την κατάρρευσή μας

Επίθεση σε όσους είχαν προβλέψει κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας εξαπέλυσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Επίθεση στους υποτιθέμενους "εταίρους" της Μόσχας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της χώρας αποδίδοντάς τους τον σχεδιασμό οικονομικής καταστροφής με την απομόνωση των ρωσικών τραπεζών από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα στην συγκυρία της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Μιλώντας στην Αγία Πετρούπολη, με έκδηλη ικανοποίηση ο Βλ. Πούτιν, επεσήμανε ότι οι παράγοντες αυτοί αποδείχθηκε πως έσφαλλαν και η ρωσική οικονομία αντιμετώπισε με ευκολία την κρίση, την οποία βάθυναν οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την πολιτική της στην Ουκρανία.

"Μετά την πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα 100 δολάρια το βαρέλι στα 50, οι εισροές κεφαλαίων στην οικονομία μειώθηκαν κατά 160 δισεκατομμύρια επί ενός συνόλου 500" που θα ήταν τα έσοδα της Ρωσίας, σημείωσε ο Πούτιν. Αναγνώρισε ότι αυτό "είναι ένα μεγάλο ποσό" καθώς "την ίδια στιγμή οι περίπου εταίροι μας περιόρισαν την πρόσβαση των τραπεζών μας στην αναχρηματοδότηση από τις ευρωπαϊκές αγορές".

Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία σημειώνουν ότι ο Βλ. Πούτιν δεν εξήγησε πώς, μέσα σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, η ρωσική οικονομία απέφυγε τελικά την κατάρρευση καθώς η Μόσχα έχει απωλέσει μέρος των δημοσίων εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες αποτιμώνται σε δολάρια, εξαιτίας της μείωσης της τιμής του στις αγορές, από την ραγδαία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων και από τη φυγή κεφαλαίων.

"Προφανώς κάποιοι υπολόγιζαν ότι θα σημειωνόταν μια κατάρρευση κάποιου είδους", είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθυνόμενος σε Ρώσους κοινοβουλευτικούς. "Ουδεμία κατάρρευση υπήρξε. Η Ρωσική οικονομία ξεπερνά με ευκολία αυτά τα τεχνητά εμπόδια... Οι μεγαλύτερες πληρωμές των τοκοχρεολυσίων για το δημόσιο ρωσικό χρέος έχουν γίνει. Εάν κάποιος υπολόγιζε ότι θα προκαλέσει κάποιου είδους κατάρρευση, δεν κατάφερε τίποτα", επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλ. Πούτιν και στελέχη της κυβέρνησής του εμφανίζονται να αισιοδοξούν για την πορεία της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χαιρετίζοντας ιδίως την ανάκαμψη της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου στις αγορές. Αφού υπέστη ραγδαία πτώση κατά 40% το 2014 λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των δυτικών κυρώσεων, φέτος έχει ανακτήσει ποσοστό 15%.

Όμως η Ρωσία ολισθαίνει σε ύφεση και οι πολίτες πλήττονται από τον διψήφιο πληθωρισμό, ο οποίος πυροδοτείται μεταξύ άλλων από την απαγόρευση των εισαγωγών δυτικών αγροδιατροφικών προϊόντων, η οποία επιβλήθηκε σε αντίποινα για τις κυρώσεις από τις χώρες της Δύσης.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπολόγισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι τα διαφυγόντα έσοδα της χώρας λόγω των δυτικών κυρώσεων ανέρχονται σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 1,5% του ΑΕΠ, αλλά πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτή τη "νέα οικονομική πραγματικότητα".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή