facebook pixel

Χάος, απόγνωση και φόβος στο Νεπάλ

Απόγνωση για την καθυστέρηση της βοήθειας

Ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό του Νεπάλ μπορεί να φθάσει τις 10.000, δήλωσε στο Ρόιτερς ο πρωθυπουργός της χώρας Σουσίλ Κοϊράλα προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή για την ενίσχυση των επιχειρήσεων διάσωσης και απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια σε σκηνές και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

"Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τη διάσωση και ανακούφιση (του πληθυσμού) και βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση. Αντιμετωπίζουμε μία πρόκληση και μία πολύ δύσκολη στιγμή για το Νεπάλ" , είπε.

Ο τελευταίος επίσημος, και προσωρινός, απολογισμός, αναφέρεται σε 4349 νεκρούς. Εξάλλου οι τραυματίες που έχουν καταμετρηθεί μετά την καταστροφή φθάνουν τους 7.953.

Στις χώρες οι οποίες γειτονεύουν με το Νεπάλ ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για συνολικά περίπου 100 νεκρούς.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο σεισμός έχει πλήξει 8 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ περισσότερο από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επείγουσα ανάγκη αρωγής, τροφίμων, πόσιμου νερού, στέγης.

Η διεθνής βοήθεια αρχίζει να φθάνει στο Νεπάλ. 

Φορτία τροφίμων, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνές, κουβέρτες συγκεντρώνονται στο αεροδρόμιο του Κατμαντού, όμως η μεταφορά και η διανομή τους καθυστερεί εξαιτίας της χαώδους κατάστασης, της έλλειψης προσωπικού για τη μεταφορά των προμηθειών, της καταστροφής του οδικού δικτύου, της διακοπής των τηλεπικοινωνιών που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον συντονισμό.

Οι κάτοικοι που πέρασαν την τρίτη τους νύκτα στο ύπαιθρο, στα πεζοδρόμια, σε πάρκα και ανοικτούς χώρους κάτω από αυτοσχέδια καταφύγια, σκάβουν με τα χέρια τους στα ερείπια των γκρεμισμένων σπιτιών τους για να ανασύρουν τους νεκρούς συγγενείς τους και η οργή κατά της κυβέρνησης αρχίζει να κυριαρχεί για την καθυστέρηση της βοήθειας.

Τα συνεργεία ψάχνουν ακόμη για επιζώντες
Τα συνεργεία ψάχνουν ακόμη για επιζώντες

Το πόσιμο νερό και τα τρόφιμα σπανίζουν. Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν, γιατροί χειρουργούν σε αυτοσχέδια χειρουργεία.

Οι πληγέντες συνωστίζονται στα πρατήρια καυσίμων φοβούμενοι για ελλείψεις, ενώ οικογένειες ολόκληρες στοιβάζονται σε λεωφορεία - ορισμένοι κάθονται ακόμη και στις οροφές τους - και σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα για να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και να επιστρέψουν στο χωριό από το οποίο κατάγονται.

Μητέρες με μωρά στην αγκαλιά και άνδρες με μεγάλους σάκους προσπαθούν να διαπραγματευτούν με τους οδηγούς των λεωφορείων μια θέση για να εγκαταλείψουν το Κατμαντού.

Η Σάρτζα Νταουμπάντελ, φοιτήτρια που μένει έξω από το Κατμαντού, δήλωσε ότι η οικογένειά της έχει βρει καταφύγιο σε μια παιδική χαρά κάτω από ένα πλαστικό υπόστεγο και επισήμανε ότι υπάρχουν πληροφορίες για λεηλασίες στην περιοχή της. 

"Κανένας από την κυβέρνηση δεν έχει έρθει να μας δώσει έστω ένα ποτήρι νερό", είπε. "Κανένας δεν έχει έρθει να ρωτήσει για την υγεία μας. Είμαστε εντελώς μόνοι μας εδώ".

Η διανομή προμηθειών γίνεται χωρίς συντονισμό
Η διανομή προμηθειών γίνεται χωρίς συντονισμό

Καθώς οι προσπάθειες επικεντρώνονται πια στους επιζήσαντες, οι διεθνείς υπηρεσίες αρωγής και οι αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η μεγαλύτερη ανησυχία που υπάρχει τώρα είναι όσον αφορά τη εξάπλωση ασθενειών.

Η εποχή των μουσώνων, με τις ισχυρές βροχοπτώσεις, αρχίζει στο Νεπάλ στα τέλη του Μαΐου.

Η UNICEF ανακοίνωσε ότι υπολογίζει σε σχεδόν ένα εκατομμύριο τα παιδιά στο Νεπάλ που έχουν πληγεί σοβαρά από τον σεισμό και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εμφανιστούν υδατογενείς και μολυσματικές ασθένειες.

Ο Ζούμπιν Ζάμαν, διευθυντικό στέλεχος της Oxfam αρμόδιο για την ανταπόκριση σε ανθρωπιστικές κρίσεις, σημείωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν στο ύπαιθρο χωρίς να έχουν καμία πρόσβαση σε τρόφιμα ή σε τουαλέτες.

Οι ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν τον θάνατο περισσότερων ανθρώπων από αυτούς που σκοτώθηκαν από την κατάρρευση κτιρίων, προειδοποίησε.

Πολλοί άνθρωποι μένουν σε σκηνές
Πολλοί άνθρωποι μένουν σε σκηνές

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών του Νεπάλ δήλωσε στο Ρόιτερς ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ελλείψεις σε βασικά είδη όπως τα τρόφιμα και σε ειδικό εξοπλισμό διάσωσης και διαμαρτυρήθηκε ότι η Ινδία είναι μέχρι στιγμής η μοναδική χώρα που στέλνει ελικόπτερα.

"Ακόμη δεν έχει μπορέσει να αποκατασταθεί η επαφή με τις χειρότερα πληγείσες περιοχές", τόνισε.

Παράλληλα ο Σιβαράμ Λάγε, ένας κάτοικος της ιστορικής πόλης Μπακταπούρ, ανατολικά του Κατμαντού, δήλωσε ότι οι άνθρωποι που διαμένουν σε καταυλισμούς έχουν αρχίσει να αισθάνονται φοβερή νευρικότητα και δυσαρέσκεια όσον αφορά την διανομή των προμηθειών.

"Όλα μοιράζονται στην τύχη", είπε. "Οι πιο επείγουσες προμήθειες φτάνουν σε μικρές φουρνιές και τότε αρχίζουν όλοι να τις αρπάζουν καθώς δεν υπάρχει κανένας συντονισμός".

Επίσης στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Νεπάλ, όπου χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται προσπαθώντας να εξασφαλίσουν εισιτήρια για να φύγουν, οι οργανώσεις αρωγής καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να καταφέρουν να προσγειωθούν τα αεροπλάνα με την βοήθεια, όπως και να απογειωθούν άλλα που θα την μεταφέρουν στους πληγέντες, καθώς μάλιστα πολλοί εργαζόμενοι έχουν γυρίσει στα σπίτια τους για να δουν τι έχει απογίνει μετά τον σεισμό.

"Επικρατεί μια απολύτως χαοτική κατάσταση", δήλωσε ο Ντεβέντρα Σινγκ Τακ, ο οποίος εργάζεται για την οργάνωση Save The Children. "Το αεροδρόμιο δεν είναι εξοπλισμένο για να αντιμετωπίζει αυτού του είδους τον συνωστισμό, ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει προσωπικό".

Υπάρχουν πληροφορίες για λεηλασίες
Υπάρχουν πληροφορίες για λεηλασίες

Ακυρώθηκε η ελληνική αποστολή βοήθειας

Απογοητευμένοι αποχώρησαν χθες στις 20.30 από το αεροδρόμιο οι 25 Έλληνες διασώστες που περίμεναν επί ένα τρίωρο, πανέτοιμοι, να αναχωρήσουν για το Κατμαντού.

Η αποστολή της 1ης ελληνικής Μονάδας Έρευνας - Διάσωσης στο Νεπάλ ματαιώθηκε λόγω της αδυναμίας μεταφοράς της από το Νέο Δελχί στο Κατμαντού.

Από το Νέο Δελχί και με τη συνδρομή της Πρεσβείας μας στην Ινδία, οι ομάδες διάσωσης επρόκειτο να μεταφερθούν στο Κατμαντού.

Ωστόσο, η μεταφορά της ελληνικής ομάδας διάσωσης από το Νέο Δελχί στο Κατμαντού κατέστη αδύνατη, παρά τις προσπάθειες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των διπλωματικών μας αρχών στην Ινδία να διασφαλίσουν την μεταφορά των Ελλήνων μέσω ενός βελγικού στρατιωτικού αεροσκάφους καθώς η ινδική πλευρά δήλωσε αδυναμία να ολοκληρώσει την αποστολή.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή