facebook pixel

Δραγασακης: Επιδιωξη μας ειναι η συμφωνια να ολοκληρωθει τις πρωτες ημερες του Μαΐου

Κυβέρνηση: βήμα - βήμα προς τη συμφωνία

Η κυβέρνηση βάζει στόχο να επιταχύνει τη διαπραγμάτευση

Με ένα νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι θεσμοί, η κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και οριακά, πριν τα τέλη Απριλίου, αν αυτό καταστεί εφικτό.

Το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, θα βασίζεται στη "λίστα Βαρουφάκη", θα είναι έτοιμο στις βασικές γραμμές του έως αύριο το βράδυ και αναμένεται να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη.

Σε δηλώσεις του, χθες, μετά την πρώτη συνεδρίαση – τηλεδιάσκεψη της "πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης" με τους θεσμούς, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι η λίστα εμπλουτίστηκε ποιοτικά και στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν τα "κόκκινα" δάνεια και η bad bank, αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. 

Στα φορολογικά, στις διατάξεις του νομοσχεδίου θα περιληφθούν τα θέματα της φορολογικής διοίκησης και η καλύτερη εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, ενώ η διάρθρωση των συντελεστών του ΦΠΑ θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση τον Ιούνιο. Εξάλλου, δεν θα περιληφθεί σε αυτή τη φάση ο "φόρος διανυκτέρευσης" στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα της χώρας.

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι "όλο τον καιρό πασχίζαμε με τη ΓΓΔΕ, το ΓΛΚ, το ΣΟΕ και συμβούλους, να επαναϋπολογίσουμε αυτά τα νούμερα της λίστας. Οι υποσχέσεις για τους ποσοτικούς στόχους πρέπει να πετυχαίνουν. Προτιμώ να βάλω τον πήχη πιο χαμηλά για να τον περνάω". Πρόσθεσε δε χαριτολογώντας ότι "είμαι οπαδός του πατέρα Γκαλμπρέιθ, που έλεγε ότι οι προβλέψεις αριθμών έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν τους αστρολόγους να μοιάζουν επιστήμονες".

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είπε ο υπουργός, αποτελούν "δικές μας πρωτοβουλίες και ελπίζω να συμφωνηθούν με τους θεσμούς. Εάν συμφωνήσουμε, αυτό μπορεί να είναι η βάση για μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία".

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "όσο πλησιάζουμε στο τέλος, τόσο αυξάνεται η ένταση της δουλειάς. Τα τελευταία μέτρα στο σπριντ είναι τα πιο δύσκολα. Θα κάνουμε τα αδύνατα- δυνατά για μια έντιμη συμφωνία. Η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από τις πιο περίπλοκες διαπραγματεύσεις". 

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ένα από τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης είναι ότι οι θεσμοί αλλάζουν άποψη συνέχεια, που καταστούν σύνθετη τη διαπραγμάτευση. "Σεβόμαστε τις διαδικασίες και τους εταίρους, αλλά έχουμε λαϊκή εντολή να αλλάξουμε τη φιλοσοφία ενός προγράμματος που έχει αποτύχει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι "συνεχώς μαθαίνουμε από τις εμπειρίες και τα λάθη μας. Συλλογικές οι νίκες και οι επιτυχίες, συλλογικά και τα λάθη. Έτσι δουλεύουμε, έτσι θα συνεχίσουμε, με συλλογικότητα. Η κυβέρνηση είναι ενωμένη, η διαπραγματευτική ομάδα είναι ενωμένη". 

Για να προσθέσει ο υπουργός Οικονομικών, διασκεδάζοντας επίσης τη φημολογία περί ανατροπών στη διαπραγματευτική ομάδα, ότι "όλους αυτούς τους μήνες υπήρχε μια άτυπη ομάδα υπουργών. Συγκροτείται τώρα πιο επίσημα ως σώμα. Η ευθύνη είναι κοινή, πάντα ήταν κοινή".

"Η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, γιατί όχι και στο τέλος Απριλίου. Αυτό είναι η επιδίωξή μας", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, φεύγοντας από το υπουργείο Οικονομικών, όπου συμμετείχε στην πρώτη συνεδρίαση της "πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης".

Ερωτηθείς, για τον λόγο σύστασης της ειδικής αυτής ομάδας, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι "οι Ευρωπαίοι έχουν ένα πολυεπίπεδο σύστημα, συμπαγές και μονολιθικό, με Eurogroup, Euro Working Group και τεχνικά κλιμάκια. Σε αυτήν την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης θα εντοπίζουμε θέματα που απαιτούν πολιτικό χειρισμό".

Εκτός του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στη συνεδρίαση της "ομάδας διαπραγμάτευσης", μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης (υπεύθυνος για την ομάδα), ο υπουργός αναπληρωτής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος (συντονιστής της ομάδας), ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης, ενώ παραβρέθηκαν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς και ο γενικός γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης.

Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης του Brussels Group ήταν ο καθορισμός της ατζέντας για τις δια ζώσης συνομιλίες, οι οποίες αναμένεται να επαναρχίσουν την Τετάρτη.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή