facebook pixel

Bloomberg: Τα τρία σενάρια "τρόμου" της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ για την Ελλάδα κάνει το Bloomberg

Καθώς το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα τελείωσε χωρίς να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, αυτή την εβδομάδα αναμένεται οι συζητήσεις να γίνουν περισσότερο εποικοδομητικές.

Στην εβδομαδιαία συνάντηση των ανώτερων στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 29 Απριλίου, στην οποία θα καθοριστεί το ύψος της έκτακτης οικονομικής βοήθειας που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα αλλά και οι όροι για την εκταμίευσ;h του, στρέφει το ενδιαφέρον του το Bloomberg, αναλύοντας τρία πιθανά σενάρια, με τα υπέρ και τα κατά τους.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στην μεθαυριανή συνάντηση η ΕΚΤ θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω αφενός με την τεράστια πίεση που της ασκείται να κρατήσει την Ελλάδα εν ζωή, χωρίς όμως να έχει σημειωθεί απτή πρόοδος και αφετέρου με τον κίνδυνο ο κεντρικός τραπεζικός οργανισμός να μετατραπεί από μέρος της λύσης σε μέρος του προβλήματος.

Το Bloomberg υποστηρίζει ότι στο τραπέζι της ΕΚΤ βρίσκονται ήδη τρία βασικά σενάρια από τα οποία τα κορυφαία στελέχη της θα κληθούν να επιλέξουν αυτούσια ή κάποια παραλλαγή τους:

  • Προσποίηση και επέκταση

Σε αυτό το σενάριο, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), με το πρόσχημα ότι βοηθάει την Ελλάδα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρευστότητας, αντί να αναγνωρίζει τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, που είναι πολύ βαθύτερα. 

Πλεονέκτημα: διατηρεί τις επιλογές ανοικτές, με την ελπίδα ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της τελικά θα οδηγηθούν σε μια αποφασιστική πολιτική και οικονομικές λύσεις.

Μειονέκτημα: αυξάνει η έκθεση της ΕΚΤ σε μία προβληματική κατάσταση που έχει λίγες πιθανότητες να επιλυθεί ομαλά.

  • Περιορισμός ELA

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η ΕΚΤ θα είναι ειλικρινής. Θα περιορίσει οποιαδήποτε περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, θίγοντας το εύλογο ζήτημα του καταμερισμού των βαρών και δείχνοντας ότι η οικονομική βοήθεια δεν έχει κανένα νόημα εάν δεν συνοδεύεται από μέτρα για τη βελτίωση της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής φερεγγυότητας.

Σε περίπτωση που οι συνθήκες αυτές δεν πληρούνται, η απόφαση της ΕΚΤ θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων και καταθέσεων από την Ελλάδα και έτσι θα ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και να λάβει ακόμη πιο δρακόντεια μέτρα για να αποκτήσει τον έλεγχο της τυχόν αδράνειας στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Όλες αυτές οι εξελίξεις θα αυξήσουν τον κίνδυνο της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

  • Διακοπή της οικονομικής υποστήριξης στο πλαίσιο ενός Σχεδίου Β

Στην περίπτωση αυτή, η άρνηση της ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην Ελλάδα, θα είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, που όμως είναι αρκετά επικίνδυνο. 

Η ΕΚΤ θα επιδιώξει να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε άλλες οικονομίες (όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία), ανοίγοντας τα παράθυρα χρηματοδότησης προς κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, θα εντείνει το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, προχωρώντας παράλληλα σε ένα είδος ενδιάμεσων ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μιας συμφωνίας η οποία θα αναφέρει την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά εκτός της νομισματικής ένωσης, όπως συμβαίνει με τη Βρετανία.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή