facebook pixel

Πανελλαδικές εξετάσεις: Μηδενισμός αν έχεις μαζί κινητό, ακόμα και κλειστό

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απαγορεύει ακόμα και την απλή μεταφορά κινητών στις αίθουσες των εξετάσεων

Μπορεί πλέον το κινητό να έχει γίνει απαραίτητο αξεσουάρ για τους περισσότερους μαθητές Λυκείου, ωστόσο, θα πρέπει στο εξής να είναι πολύ προσεκτικοί, αφού η κατοχή του και μόνον αρκεί για να τους βγάλει εκτός της μάχης των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Ειδικότερα, το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ΄ αριθμό 1461 και 1462/2015 αποφάσεις του, αποφάνθηκε ότι η κατοχή και μόνο κινητού τηλεφώνου από μαθητή, κατά τη διάρκεια των Πανελλαδικών απολυτηρίων εξετάσεων, αυτομάτως μηδενίζει το γραπτό δοκίμιο, ανεξάρτητα αν είναι απενεργοποιημένο ή όχι.

Να σημειωθεί ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία προβλέπει ότι οι μαθητές κατά την είσοδό τους στην αίθουσα εξετάσεων δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό (blanco), κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών, κ.λ.π. Σε περίπτωση που βρεθούν στην κατοχή τους τα επίμαχα αντικείμενα το γραπτό μηδενίζεται.

Οι ανωτέρω αποφάσεις, αφορούν δύο περιπτώσεις μηδενισμού γραπτών στο παρελθόν.

Συγκεκριμένα, κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου του 2013, στο Γενικό Λύκειο Βούλας Αττικής εξεταζόμενος μαθητής, κατά τη διενέργεια των γραπτών απολυτηρίων εξετάσεων, ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Όμως, κατά τη μετάβασή του, έγινε αντιληπτό από καθηγητή-επιτηρητή ότι είχε κινητό. Στη συνέχεια ο μαθητής κλήθηκε στη Λυκειακή Επιτροπή, αλλά αρνήθηκε να προσέλθει, με αποτέλεσμα τον μηδενισμό του γραπτού του.

Ακόμη, τον προηγούμενο Μάιο (2012) στο Γενικό Λύκειο της Σταυρούπολης, μαθητής ζήτησε να πάει στην τουαλέτα, αλλά την ώρα που πήγαινε, επιτηρήτρια διαπίστωσε ότι είχε κινητό. Όπως διαπιστώθηκε από τη Λυκειακή Επιτροπή, το κινητό τηλέφωνο ήταν απενεργοποιημένο και όπως προέκυψε, κατά τον χρόνο των εξετάσεων, το επίμαχο κινητό τηλέφωνο δεν δέχθηκε ούτε κλήσεις, ούτε μηνύματα. Παρόλα αυτά, το γραπτό δοκίμιο του μαθητή μηδενίστηκε.

Οι δύο μαθητές προσέφυγαν στη Διοικητική Δικαιοσύνη (Διοικητικό Εφετείο Πειραιά και Θεσσαλονίκης) και δικαιώθηκαν. Στη συνέχεια, τόσο ο υπουργός Παιδείας όσο και η Γενική Επίτροπος της Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων άσκησαν έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπέρ του νόμου κατά των δύο επίμαχων εφετειακών αποφάσεων.

Αναγκαίο είναι να αναφερθεί ότι οι αποφάσεις που εκδίδονται επί εφέσεων υπέρ του νόμου δεν μετατρέπουν το αποτέλεσμα των εφετειακών αποφάσεων. Απλώς, έχουν νομολογιακό χαρακτήρα, δηλαδή αποτελούν κατευθυντήριες οδηγίες για να αντιμετωπίσουν με τον ίδιο τρόπο όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια παρόμοιες υποθέσεις.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι η απαγόρευση κατοχής ορισμένων αντικειμένων από τους εξεταζόμενους, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αφορά και τον χρόνο προσωρινής απομάκρυνσης των εξεταζομένων από την αίθουσα εξετάσεων.

Ακόμη, αναφέρουν οι αποφάσεις του ΣτΕ, για την επιβολή της κύρωσης μηδενισμού του γραπτού δοκιμιού αρκεί η κατοχή ενός από τα μη επιτρεπόμενα αντικείμενα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το κινητό τηλέφωνο, "χωρίς να είναι απαραίτητο να αποδεικνύεται η χρήση του".

Σε άλλο σημείο των δικαστικών αποφάσεων αναφέρεται ότι το κινητό τηλέφωνο, πέραν από μέσο επικοινωνίας, αποτελεί ταυτόχρονα μέσο αποθήκευσης δεδομένων. 

Οι αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αναφέρουν ότι η εκπαιδευτική νομοθεσία που προβλέπει τον μηδενισμό του γραπτού στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες ο εξεταζόμενος έχει επάνω του κινητό τηλέφωνο, δεν παραβιάζει την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας, καθώς, αφενός τα νομοθετικά αυτά μέτρα "αποβλέπουν στην εξασφάλιση ίσων όρων συμμετοχής στις εξετάσεις όλων των εξεταζομένων", αφετέρου, "τα αντικείμενα και τα μέσα των οποίων απαγορεύεται η κατοχή, είναι πρόσφορα να χρησιμοποιηθούν για δολίευση των εξετάσεων".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή