facebook pixel

Διαψευδονται οι φημες περι ενδεχομενης συνεδριασης του Eurogroup πριν την 11η Μαΐου

Eurogroup: επικίνδυνη καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις

Γενική διαπίστωση στο Eurogroup ότι ο χρόνος δουλεύει ενάντια στην Ελλάδα

Την αισιοδοξία Βαρουφάκη ότι επίκειται συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές, σκίασε η γενική διαπίστωση ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, πολυτέλεια την οποία δεν δικαιούται η Ελλάδα, η οποία μέρα με τη μέρα βλέπει τα ταμειακά της διαθέσιμα να στερεύουν.

Μετά το πέρας των των εργασιών του άτυπου Eurogroupο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, είπε ότι "εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε". Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.
 
Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γ. Βαρουφάκης μετέφερε την απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, κάτι το οποίο, όπως είπε, "η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης". Είπε, επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ διατύπωσε διαφορές όσον αφορά την απαίτηση πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Πέρα αυτών των διαφορών, όπως εξήγησε, η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών, στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. 

"Εντατικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες. Υπάρχουν θετικές ενδείξεις, αλλά και διαφορές πολύ μεγάλες για να καλυφθούν", δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

"Γνωρίζουμε όλοι ότι ο χρόνος πιέζει. Υπήρξε πολύς χαμένος χρόνος", πρόσθεσε επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό «κυρίως» στις ελληνικές αρχές. 

"Το μήνυμά μας είναι πολύ σαφές, πρέπει να επιταχύνουμε ήδη από σήμερα, να εντείνουμε τις προσπάθειες και δεν υπάρχει άλλη επιλογή για μια Ελλάδα σταθερή και αγκυροβολημένη στην ευρωζώνη", δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις.

Το επόμενο ραντεβού της ευρωζώνης θα είναι στις 11 Μαΐου στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, διαψεύδοντας τις φήμες περί ενδεχόμενης συνεδρίασης του Eurogroup πριν από τη ημερομηνία αυτή.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε επίσης οτι απο τη στιγμή που θα κλείσουν οι έν εξελίξει διαβουλεύσεις, θα αρχίσουν οι συνεννοήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Ιούνιο, όποτε λήγει η τετράμηνη παράταση που δόθηκε τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα. Ο Ολλανδός υπουργός αναφέρθηκε επισης στα προβλήματα ρευστότητας που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία λέγοντας οτι είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των διαβουλεύσεων, ενώ δεν έκρυψε οτι στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το κλίμα για την ελληνική πλευρα και τον Γιανη Βαρουφάκη προσωπικά υπήρξε αρνητικό.

Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε οτι ναι μεν έχουν γίνει κάποιες πρόοδοι απο ελληνικής πλευράς - κυρίως τις τελευταίες ημέρες, πλην όμως σημείωσε οτι αυτές είναι ανεπαρκείς. Είμαστε ακόμη μακρυά τονισε ο Γάλλος Επίτροπος, επισημαίνοντας οτι οι ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εξέφρασαν σήμερα στη Ρίγα "τις ανησυχίες τους" για την καθυστέρηση που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκις, περιγράφοντας τα αισθήματα μεταξύ των ομολόγων του.

"Ανησυχίες στο Eurogroup για την περιορισμένη πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα. Επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις", έγραψε ο λετονός επίτροπος στο λογαριασμό του στο Twitter, στο τέλος μιας συνεδρίασης της ευρωζώνης με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. "Οι πρόοδοι στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκείς για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία στη διάρκεια αυτού του Eurogroup", είχε προειδοποιήσει ο Ντομπρόβσκις κατά την άφιξη του στη συνεδρίαση.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρεγκλινγκ αναφέρθηκε στους ευνοϊκούς όρους με τους οποίους δανείζει ο Μηχανισμός την Ελλάδα η οποία οπως είπε με τον τροπο αυτό εξοικονομεί ποσά της τάξεως των 8 δισεκ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαικης Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι αναφερόμενος στα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού τομέα ζήτησε και αυτός επιτάχυνση των διαβουλεύσεων.

Η ελληνική πλευρά έχει κάνει αυτό που της αντιστοιχεί, περιμένουμε και από την πλευρά των πιστωτών να δούμε αυτά τα βήματα που θα "ξεκλειδώσουν" τη συμφωνία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το πρωί, στο MEGA.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι "δεν μπορούν να ζητούν μεταρρυθμίσεις και την ίδια στιγμή να έχει στεγνώσει η οικονομία από τη ρευστότητα" σημειώνοντας ότι "υπό καθεστώτος ασφυξίας οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να επιτύχουν". Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, για την οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση "αγωνίζεται να γίνει άμεσα" χωρίς να αποκλείει ένα Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, ώστε να ξεκλειδώσει η ρευστότητα.

"Δεν μιλάμε για να μας δώσουν μία υποδόση μίας δόσης, ώστε να συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας με τη ρευστότητα βδομάδα τη βδομάδα, ζητάμε αυτήν τη στιγμή να λυθεί αυτό το ζήτημα της ρευστότητας", ξεκαθάρισε. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τα σενάρια περί ενδεχόμενου δημοψηφίσματος ή εκλογών αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν θετική κατάληξη, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή να μην προχωρήσει σε λιτότητα και αυτό κάνει με την πολιτική της.

Όπως εξήγησε, η κυβέρνηση δεν θέλει να φτάσει στη ρήξη, γι' αυτό και εργάζεται ώστε να αρθεί το αδιέξοδο. Ακόμη, επεσήμανε ότι "όλοι αποκλείουν το Grexit, σε θεσμικό και επίσημο επίπεδο, το Grexit δεν είναι επιλογή".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή