facebook pixel

Eurogroup: υπάρχει οδικός χάρτης που να οδηγεί σε συμφωνία;

Ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup

Είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους μας να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά περισσότερο για την Ελλάδα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και αναμένει από τους εκπροσώπους των θεσμών να ακούσει τί έχουν να πουν. 

"Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος", ανέφερε και πρόσθεσε: "Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα".

Συνεχίζοντας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. 

Πρόσθεσε ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνει ότι υπάρχει "μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας".

Τέλος, αναφέρει το ΑΠΕ, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, για τα τέλη Απριλίου, ο Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας:

"Η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει". 

Πάντως, πρόσθεσε, είναι πιο σημαντική η τήρηση της προθεσμίας για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την ελληνική πλευρά. 

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος στο άτυπο Eurogroup.

Σόιμπλε: Δεν περιμένουμε απόφαση

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι δεν αναμένει απόφαση για την Ελλάδα στο σημερινό άτυπο Εurogroup στη Ρίγα. Όπως τόνισε, δεν έχει δει ακόμα αποφασιστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν περιμένει κάποια απόφαση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της.

Αδύνατο τεχνικά το Grexit

"Ένα Grexit δεν είναι τεχνικά δυνατό", δήλωσε από τη Ρίγα της Λετονίας ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γεργκ Σέλινγκ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο αυστριακός υπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε ανώτατο επίπεδο, αλλά δεν βλέπει ουσιαστική πρόοδο στις τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος τόνισε ότι επείγει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ως προς τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον χαμένο χρόνο.

Αναφέρθηκε, επίσης, στο γεγονός ότι οι θεσμοί δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ελληνική οικονομία.

"Αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να δούμε αποτελέσματα για την Ελλάδα", κατέληξε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, λέγοντας πως πρέπει να ληφθούν αποφάσεις.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, εφόσον βέβαια υφίσταται πλεόνασμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε, από την πλευρά του, "κουρασμένος" από το θέμα της Ελλάδας. "Μιλάμε πολύ αλλά χωρίς ουσία" είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χρόνος για "πολιτικές και διπλωματικές κουβεντούλες".

Κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να "μετριάσει τις απαιτήσεις της" και να "ελαττώσει τις κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει, εστιάζοντας στο θέμα του ΦΠΑ και τις αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό.

Από την άλλη ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης δεν δείχνουν πνεύμα ευελιξίας και ελαστικότητας, κυρίως σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την ελευθέρωση των αγορών, τόσο των αγαθών όσο και της εργασίας.

Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης, οι "18" θα προσπαθήσουν στη Ρίγα να έλθουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία ενός είδους "οδικού χάρτη" βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα, προκειμένου μέχρι το ερχόμενο Eurogroup, της 11ης Μαΐου, να έχει συμφωνηθεί μια ουσιαστική δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δανείων που η Αθήνα έχει ανάγκη και μπορεί να λάβει.

Η συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τη μία μετά το μεσημέρι οπότε θα ακολουθήσουν δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμλπουμ και συνέντευξη του Ελληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή