facebook pixel

Telegraph: οι άνεργοι στην Ελλάδα μπορεί να μην ξαναδουλέψουν ποτέ

Το πλέον σοβαρό πρόβλημα της Ευρώπης είναι η ανεργία που πλήττει τους νέους

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για τις μελλοντικές προοπτικές των ανέργων στην Ελλάδα, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, "αν είσαι άνεργος στην Ελλάδα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μη βρεις ποτέ ξανά δουλειά".

Στηριζόμενο στα στοιχεία της Eurostat, το άρθρο της Telegraph αναφέρει πως το 73,5% των ανθρώπων που δηλώθηκαν ως άνεργοι το 2014, ήταν άνεργοι για περισσότερο από έναν χρόνο, σε σύγκριση με το 67,1% το 2013.

Η Αττική είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ευρώπης (77,3%), ενώ αποκαρδιωτικά είναι και τα ποσοστά ανεργίας στη Δυτική Ελλάδα (76,7%).

Οι επιπτώσεις

Οι ερευνητές του London School of Economics αναφέρουν πως η μακροχρόνια ανεργία είναι επιζήμια για μια σειρά από λόγους. 

Πρώτον, τείνει να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στη ζωή των ατόμων που εμπλέκονται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Επιπλέον, το ανθρώπινο κεφάλαιο των εργαζόμενων (πραγματικό ή αντιληπτό από τους εργοδότες) ενδέχεται να επιδεινωθεί κατά την περίοδο της ανεργίας, καθώς ο χρόνος που αφιερώνεται στην αναζήτηση εργασίας συνήθως μειώνεται. 

Αμφότεροι οι παράγοντες υποδηλώνουν ότι οι πιθανότητες εξόδου από την ανεργία μειώνονται, όσο περισσότερο αυτή συνεχίζεται.

Γενικότερα, η μακροχρόνια ανεργία επηρεάζει αρνητικά την ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων και είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες της φτώχειας για τα νοικοκυριά. 

Με την πάροδο του χρόνου, κάποια από αυτά τα άτομα ενδέχεται να αποκλειστούν εντελώς από το εργατικό δυναμικό.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, σε πρόσφατη ομιλία του, είχε τονίσει πως οι μακροχρόνια άνεργοι χάνουν τις δεξιότητές τους – ή άλλως πως: μπαίνουν στην κατηγορία της υστέρησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, επτά από τις δέκα περιοχές της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ανεργία βρίσκονται στην Ελλάδα.

Εκμηδενίζονται οι προοπτικές επιστροφής στη δουλειά

Η κρίση που συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη είναι πιθανό να δημιουργήσει μια γενιά εργαζόμενων που δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ στην εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, επτά από τις δέκα περιοχές της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη ανεργία βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Σε αντίθεση με τη Σουηδία που έχει το χαμηλότερο ποσοστό μακροχρόνιων ανέργων στην Ευρώπη (μόλις το 14,8%). 

Συνολικά, τα στοιχεία είναι ζοφερά για όλη την Ευρώπη, καθώς στο 1/3 των περιφερειών της ηπείρου, η πλειοψηφία των ανέργων βρίσκονται εκτός εργασίας πάνω από έναν χρόνο (49,3% κατά μέσο όρο το 2014, έναντι 47,2% το 2013)

Η ανεργία των νέων

Το πλέον σοβαρό πρόβλημα της Ευρώπης είναι η ανεργία που πλήττει τους νέους – αν και τα ποσοστά έχουν μειωθεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. 

Η Ισπανία εξακολουθεί να κρατάει τα θλιβερά σκήπτρα (53,2% το 2014, έναντι 55,5% το 2013), ενώ ακολουθεί η Ελλάδα (54,2% το 2014, έναντι 58,3% το 2013).

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στους νέους στη χώρα μας, εμφανίζεται στην Ήπειρο (69,8). 

Είναι χαρακτηριστικό πως η Κομισιόν έχει χαρακτηρίσει την περιοχή ως μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές στην Ελλάδας, με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά σε κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ).

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη το περασμένο έτος (26,5%), αν και έξι από τις δέκα περιφέρειες της ΕΕ με την υψηλότερη ανεργία ήταν στην Ισπανία. 

Σχεδόν το 35% των ανθρώπων που ζουν στην Ανδαλουσία είναι άνεργοι, σύμφωνα με τα στοιχεία. 

Εννέα από τις δέκα περιφέρειες με το χαμηλότερο -συνολικό- ποσοστό ανεργίας μπορούν να απαντηθούν στη Δανία, αν και η Πράγα κρατάει το "στέμμα", με ποσοστό ανεργίας μόλις 2.5%. 

Συγκριτικά, το ποσοστό ανεργίας του Λονδίνου (κατά μέσο όρο) ήταν πέρυσι 6,9%

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή