facebook pixel

Κοινη ειναι πλεον η πεποιθηση οτι στο Eurogroup στη Ριγα δεν αναμενεται να ληφθει καποια αποφαση

Euro Working Group: Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις

Διάρκειας δύο και πλέον ωρών η χθεσινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Euro Working Group

Σε καλό δρόμο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, επεσήμανε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης που συνεδρίασε για δύο και πλέον ώρες, χθες, μέσω τηλεδιάσκεψης, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, μετά την πρώτη επισκόπηση των έως σήμερα εργασιών του Brussels Group

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο Euro Working Group επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι το Euro Working Group υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

"Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν", ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Στο Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, "οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση", ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Βαρουφάκη ένα είδος "οδικού χάρτη" για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, από το Παρίσι όπου βρίσκονται για τις  διαπραμγατεύσεις Brussels Group, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Νίκος Θεοχαράκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης.

Το απόγευμα, οι εκπρόσωποι των θεσμών μετέβησαν στα ξενοδοχεία τους απ' όπου ενημέρωσαν τηλεφωνικά τους προϊσταμένους τους. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρέμεινε στα γραφεία του ΟΟΣΑ, απ' όπου επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Αθήνα. Περίπου στις πέντε το απόγευμα, το Brussels Group συγκεντρώθηκε εκ νέου στα γραφεία του ΟΟΣΑ, για μια τελική συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, πριν αποχωρήσουν για Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ συνεχίζονται και στην Αθήνα οι συνομιλίες, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ενόψει του άτυπου Eurogroup την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας, στο οποίο όμως δεν αναμένεται κάποια οριστική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναχώρησε ήδη από την Αθήνα για τη Ρίγα. Χθες βράδυ, μιλώντας στο 20ο Banking Forum, ο κ. Βαρουφάκης, προέβλεψε ότι "η συμφωνία θα επέλθει, θα υπάρξει πλήρης σταθεροποίησης, η σύγκλιση μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι ξεκάθαρη και το παραδέχονται και οι θεσμοί". Ωστόσο, πρόσθεσε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά την Παρασκευή θα υπάρξει λύση" και ότι "η κυβέρνηση δεν βάζει την επόμενη δόση πάνω από όλα".

Πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η ρευστότητα στη χώρα επαρκεί μέχρι τον Ιούνιο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή