facebook pixel

Παρίσι: χειροπέδες σε 24χρονο για σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων

Παρίσι: εξετάζεται διασύνδεση νεαρού με την υπόθεση της δολοφονίας μίας 32χρονης

Τη σύλληψη ενός άνδρα που κατηγορείται ότι σχεδίαζε επίθεση "άμεσα σε μία ή δύο εκκλησίες" στην περιοχή του Παρισιού ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ.

Ο ύποπτος, ο οποίος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες Πληροφοριών και "είχε την πρόθεση να αναχωρήσει για τη Συρία" προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών, είχε στην κατοχή του "οπλοστάσιο πολεμικών όπλων", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Καζενέβ.

"Οι τρομοκράτες βάζουν στόχο τη Γαλλία για να μας διχάσουν και η απάντηση πρέπει να είναι η συσπείρωση, η ενότητα και μια πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα", αντέδρασε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπενθυμίζοντας τις μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα την 11η Ιανουαρίου που καταδίκαζαν τις τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Ο Καζνέβ δήλωσε από την πλευρά του ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει μια "πρωτοφανή τρομοκρατική απειλή, λόγω της φύσης της και του μεγέθους της".

Πρόκειται για έναν φοιτητή πληροφορικής με καταγωγή από την Αλγερία που βρισκόταν από πέρυσι σε λίστα επικίνδυνων προσώπων. 

Ο νεαρός, 24χρονος κατά τις αναφορές, βρισκόταν για αρκετά χρόνια στη Γαλλία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Γερουσίας, οι Γάλλοι, 1.500 συνολικά, αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των ευρωπαίων τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

"Τεκμήρια επίσης ανακαλύφθηκαν που στοιχειοθετούν χωρίς αμφιβολία ότι το πρόσωπο αυτό σχεδίαζε πολύ σύντομα επίθεση εναντίον μιας ή δύο εκκλησιών. Την Κυριακή το πρωί, η επίθεση απετράπη", πρόσθεσε ο Καζνέβ. Ο άνδρας προφυλακίστηκε στο πλαίσιο έρευνας που διεξάγουν δικαστές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η σύλληψη έγινε τυχαία: λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Κυριακής ο άνδρας κάλεσε την αστυνομία δηλώνοντας ότι είναι τραυματισμένος. 

Όταν διασώθηκε στο ανατολικό Παρίσι, είχε όντως πληγεί από σφαίρα στο πόδι και είχε επικαλεστεί τότε, συγκεχυμένα, ότι το περιστατικό οφείλετο σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Οι ερευνητές, που δεν αποκλείουν να αυτοτραυματίστηκε, ακολούθησαν τα ίχνη του αίματος και έφθασαν στο αυτοκίνητό του όπου ανακάλυψαν ένα μέρος του οπλοστασίου του.

Έρευνες και συλλήψεις διεξήχθησαν έκτοτε στο περιβάλλον όπου ζούσε και στην οικογένειά του, ορισμένα μέλη της οποίας έχουν ασπαστεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. 

Σήμερα το πρωί, η αστυνομία συνέλαβε στην ανατολική Γαλλία μια γυναίκα που φορούσε μπούρκα, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή