facebook pixel

Εκτός Εθνικού ο Χατζάκης με απόφαση του ΥΠΠΟ

Απομακρύνεται από το Εθνικό Θέατρο με ΦΕΚ ο Σωτήρης Χατζάκης

Με την ανάκληση του διορισμού του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου έληξε η κόντρα του Υπουργείου Πολιτισμού με τον Σωτήρη Χατζάκη. Η απόφαση βασίζεται στη διαπίστωση τεσσάρων παραβάσεων που σχετίζονται με τη διαφάνεια και τη διάθεση συνεργασίας της διοίκησης του Εθνικού με το Υπουργείο. Προαναγγέλλεται διαχειριστικός έλεγχος και αλλαγή του νόμου για το Εθνικό.

Η απόφαση που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδη Μπαλτά, και του αναπληρώτη υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, προβλέπει ακόμη την ανάκληση του διορισμού του συνόλου του ΔΣ του Εθνικού και ενώ "έκπτωτος" από τη θέση μέλους του ΔΣ κηρύχθηκε ο σκηνογράφος Γιάννης Μετζικόφ.

Το σκεπτικό της απόφασης βασίζεται σε τέσσερις  διαπιστώσεις:

  1. Παράλειψη ανάρτησης εν περιλήψει στη "Διαύγεια" των συμβάσεων έργου του καλλιτεχνικού και τεχνικού προσωπικού.
  2. Υπέρβαση του μέγιστου ανά θητεία επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων του Καλλιτεχνικού Διευθυντή με το Εθνικό Θέατρο ετησίως.
  3. Υπέρβαση του μέγιστου επιτρεπτού αριθμού συμβάσεων μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου με το Εθνικό Θέατρο, κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.
  4. Έλλειψη σύμπνοιας και διάθεσης συνεργασίας με την εποπτεύουσα Αρχή.

Το Υπουργείο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι υπό αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι έχει διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ως οργάνου διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου, με συνέπεια τη δυσχέρεια επίτευξης των στόχων του οργανισμού. Σημειώνεται δε, ότι σκοπός του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και η διασφάλιση κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προανήγγειλε για το αμέσως επόμενο διάστημα πλήρη και εξονυχιστικό διαχειριστικό έλεγχο στο Εθνικό Θέατρο.

Η ηγεσία του Υπουργείου θεωρεί ότι ο έλεγχος στους εποπτευόμενους οργανισμούς πρέπει και θα είναι τακτικός και όχι περιστασιακός. Καλεί, εξάλλου, όλους τους εποπτευόμενους φορείς να τηρούν τους κανόνες διαφάνειας και τους υπενθυμίζει την αυτονόητη υποχρέωσή τους να αναρτούν στη "Διαύγεια" τα στοιχεία που προβλέπει ο νόμος.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει πρωτοβουλία για αλλαγή και βελτίωση του νόμου που διέπει το Εθνικό Θέατρο, ιδιαίτερα στα σημεία εκείνα που αφορούν τον αριθμό ανάθεσης κατ' έτος συμβάσεων στα μέλη και στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα οριστούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

O Σωτήρης Χατζάκης με δήλωση του συνέδεσε την απόφαση του Υπουργείου με τη σημερινή επέτειο της 21ης Απριλίου 1967 αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο τού ορίζει ως προορισμό «την πολιτιστική Μακρόνησο». Εχθές ο Σωτήρης Χατζάκης παρουσίασε το πρόγραμμα του Εθνικού 2015-2016 με μότο «Ήρωες για μεγάλες αποφάσεις...».

Για "απαράδεκτες μεθοδεύσεις" και "προσχήματα" κάνει λόγο το ΚΚΕ και υποστηρίζει ότι η απόφαση της κυβέρνησης "κρύβει άλλες σκοπιμότητες και καμία σχέση δεν έχει με την προώθηση της διαφάνειας και του έργου του Εθνικού Θεάτρου".

Μετά την ανάκληση, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της πρώτης κρατικής σκηνής αποφάσισε την αναστολή της προγραμματισμένης στάσης εργασίας για την Τετάρτη 22 Απριλίου. Ετσι όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Η κινητοποίηση είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα με διεκδικητικό πλαίσιο να τηρηθούν η συλλογική σύμβαση εργασίας και οι αποφάσεις της επιθεώρησης εργασίας καθώς και η συμφιλιωτική του Υπουργείου Εργασίας. 

Επίσης ζητούσαν να τερματιστεί η άνιση και διακριτική –όπως καταγγέλλουν- μεταχείριση των εργαζομένων, να υπάρχει ενημέρωση γύρω από τα οικονομικά του οργανισμού και να "περιοριστούν οι σπατάλες και οι αργομισθίες".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή