facebook pixel

Κέρι: οι τρομοκράτες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή

Αντιδρούν οι ΗΠΑ στη δρομολόγηση της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού

Το θέμα του Σάββα Ξηρού και της δρομολόγησης της αποφυλάκισης και του κατ΄οίκον περιορισμού του βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς πως "η απελευθέρωση του Ξηρού δεν είναι φιλική πράξη", ήταν η σειρά του Αμερικανού ΥΠΕΞ να διατρανώσει ότι οι ΗΠΑ βλέπουν με κακό μάτι τον νέο νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, ο Κέρι στις δηλώσεις του, αφού αναφέρθηκε στη σημασία των κοινών προσπαθειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά και τη θέση της-προειδοποίηση στην ελληνική πλευρά "ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και είναι στην φυλακή, πρέπει να παραμείνουν στην φυλακή".

Ο Τζον Κέρι αναφέρθηκε και στη διαπραγμάτευση που έχει η Ελλάδα με τους εταίρους της, σημειώνοντας ότι "βρισκόμαστε σε καιρούς με προκλήσεις", ενώ έκανε λόγο για "τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο λαός της Ελλάδος, λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η οικονομία" και εξέφρασε "εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Ελλάδος για μεταρρυθμίσεις και προσπάθεια να μπορέσει να χαράξει μια νέα πορεία".

Κοτζιάς: Εργαζόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας

"Είμαι εδώ" απάντησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών "ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για την δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω η σχέση μας να εμβαθύνει προς την συνεργασία".

Αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, εξήγησε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, "μια στάση η οποία προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν έντεκα καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές".

Μάλιστα, επισήμανε ότι "ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νέος νόμος".

"Νομίζω" τόνισε, "ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, Θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί".

Ουκρανία - Ρωσία

Στη συνάντηση των δύο ανδρών- όπως ήταν επόμενο- τέθηκε και το θέμα με τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί η "ισχυρή συνεργασία ΗΠΑ- Ευρώπης σε σχέση με την υποστήριξη μας στην Ουκρανία" τονίζοντας την "ανάγκη ενθάρρυνσης της Ρωσίας με κάθε τρόπο να τηρήσει την συμφωνία του Μινσκ, να συμβάλλει ώστε να έρθει ειρήνη στην περιοχή και επίσης", όπως πρόσθεσε "να συνεργαστούμε σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις όπως η προμήθεια και η διαφοροποίηση της ενέργειας στην περιοχή".

Και κατέληξε: "Ελπίζουμε να εργαστούμε σε όλα τα θέματα πολιτικής διότι η σχέση που έχουμε είναι τόσο σημαντική που προφανώς ευχόμαστε στην νέα κυβέρνηση- σε αυτές τις στιγμές προκλήσεων να τα πάει καλά και προσβλέπουμε να είμαστε υποστηρικτικοί".

"Τους εξηγήσαμε" είπε ο κ. Κοτζιάς "τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως επίσης ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα. 

Ο κ. Κέρι είχε την καλοσύνη να μου πει ότι σε λίγες μέρες θα μας στείλουν και από την πλευρά τους προτάσεις που θα βοηθάνε την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας".

Ελληνοτουρκικά και σχέσεις με την ΠΓΔΜ

Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της χώρας μας με την ΠΓΔΜ, τις εξελίξεις στην περιοχή και στο Κυπριακό, καθώς και για τις συνθήκες οι οποίες υπάρχουν στην περιοχή μας και τις πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή