facebook pixel

Φάκελος "ενεργειακά": στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ

Στην Αθήνα η Gazprom - αντιδράσεις στην Ευρώπη

Η εξειδίκευση του πακέτου της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας - Ρωσίας, τις βάσεις της οποίας έθεσαν οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών στη Μόσχα, θα είναι το βασικό αντικείμενο των συναντήσεων που θα έχει ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, στις συναντήσεις του με Τσίπρα και Λαφαζάνη, σήμερα, στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ο κ. Μίλερ πρόκειται να συναντηθεί στις 4 το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ θα προηγηθεί, στις 2 το μεσημέρι, συνάντηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο νέος αγωγός, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αποτελεί συνέχεια του λεγόμενου Turkish Stream που ξεκινά από τα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας και καταλήγει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς, με παράκαμψη της Ουκρανίας. 

Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, από τα ελληνοτουρκικά σύνορα έως την ΠΓΔΜ, εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ, ενώ στα οφέλη για την ελληνική πλευρά περιλαμβάνονται η βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού, η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων αναμένεται να τεθεί και η τρέχουσα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου από την Gazprom καθώς η ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία επεκτείνεται σε προνομιακές για τη ΔΕΠΑ τιμές φυσικού, με συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη, και θα συνοδεύεται από ένα χρηματοδοτικό πακέτο για το ελληνικό Δημόσιο, ύψους 3-5 δισ. ευρώ, ως προεξόφληση μελλοντικών εσόδων από τη λειτουργία του αγωγού μετά το 2019.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης μεταβαίνει, την Τετάρτη, στη Σόφια, προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για την προώθηση του λεγόμενου "κάθετου" αγωγού που αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων πηγών εφοδιασμού των χωρών της περιοχής με φυσικό αέριο. 

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) με μεταφορική ικανότητα έως 5 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, η κατασκευή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει το 2016.

Ευρωπαϊκές ενστάσεις και αντιδράσεις

Φυσικά, η Ευρώπη παρακολουθεί τις ενεργειακές εξελίξεις διατυπώνοντας σοβαρές ενστάσεις για το ρωσο-ελληνικό φλερτ, οι οποίες επαναδιατυπώθηκαν χθες από τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. για την ενεργειακή ένωση, Μάρος Σέφκοβιτς. 

"Τα ενεργειακά σχέδια εντός της Ε.Ε. θα πρέπει να σέβονται το κοινοτικό δίκαιο", είπε αναφερόμενος στον αγωγό Turkish Stream και συμπλήρωσε ότι δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη λεπτομέρειες επίσημα από την Gazprom. 

Σχολίασε επίσης ότι η ανάπτυξη ακριβών σχεδίων μεγάλου βεληνεκούς ίσως να μην είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για τον εφοδιασμό της Ευρώπης, δεδομένων των εναλλακτικών λύσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές, η Ε.Ε. ετοιμάζεται να προβεί άμεσα σε επιβολή κυρώσεων κατά της Gazprom, κατηγορώντας τον ρωσικό κολοσσό αφενός για την υπερχρέωση των καταναλωτών της Αν. Ευρώπης και αφετέρου για παρεμπόδιση των ανταγωνιστών της για ελεύθερη παροχή αερίου την περιοχή. 

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί την Τετάρτη και αφορά έρευνα που ξεκίνησε η Κομισιόν από το 2012.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή