facebook pixel

Πολιτικός ξεσηκωμός κατά της δέσμευσης των ταμειακών των ΟΤΑ

Η ΠΝΠ για δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

Θύελλα αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των αυτοδιοικητικών φορέων προκάλεσε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, κάνει λόγο για τους "φωστήρες της κυβέρνησης", οι οποίοι "εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες". 

Η ΝΔ προειδοποιεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τις διοικήσεις των Ταμείων "να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού", επισημαίνοντας ότι "τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών". Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν, καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Καραγκούνης.

Το Ποτάμι αναφέρει ότι "οι διαπραγματεύσεις πια έχουν τον χαρακτήρα ζωής ή θανάτου. Οι κορώνες για σκληρή διαπραγμάτευση θα μείνουν κενό γράμμα γιατί η ολιγωρία των συγκυβερνώντων μας έφεραν κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας".

Το Ποτάμι κάνει λόγο για "αναπόφευκτη κίνηση" και προσθέτει ότι "έτσι, όμως, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δε θα είναι μερική - όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση- αλλά πλήρης", επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση "εξαντλεί και όποια αποθεματικά διαπραγματευτικής ισχύος της έχουν απομείνει". Καταλογίζει στην κυβέρνηση "βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή πορεία" και την καλεί "έστω και τώρα, ας αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή".

Το ΚΚΕ προβλέπει ότι "αυτές οι ενέργειες θα έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων". Διακηρύσσει: "Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων", καλώντας την κυβέρνηση "να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων, να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI".

Πραξικοπηματική χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την ενέργεια της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη τα προβλήματα ρευστότητας δημιούργησε η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους εταίρους. Επισημαίνεται επίσης, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ΠΝΠ την οποία κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μεταφορά αποθεματικών και γιΆ αυτό προσπαθεί να "ψευτονομιμοποιήσει" τις πράξεις της. Κάτι ανάλογο, τονίζει επίσης το ΠΑΣΟΚ, συνέβη μόνο το 1951.

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, την απόφαση της κυβέρνησης, την καλεί να την ακυρώσει, ενώ προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, "δημιουργώντας ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης δήμων και εργαζομένων στους ΟΤΑ, στις απαράδεκτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις".

Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί δικαστικά η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ αύριο συγκαλείται έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στους δήμους.

Ο κ. Πατούλης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπει τον προγραμματισμό των δήμων, θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών και "αμφισβητεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούν οι δήμοι στη μισθοδοσία του προσωπικού, σε βάθος μηνών".

Για "αιφνιδιαστικές ενέργειες" που "δημιουργούν εικόνα θεσμικής διάλυσης και στην ουσία αναστέλλουν τη λειτουργία των δήμων", κάνει λόγο, ο δήμαρχος Αθηνών, Γιώργος Καμίνης.

Προαναγγέλλει ότι στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ θα εισηγηθεί "να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ, ως προδήλως αντισυνταγματική, καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ".

Το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας από την πλευρά του, "καταδίκασε, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου", συμπληρώνοντας ότι "επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή