facebook pixel

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κρίση: δικαιούχοι και κριτήρια

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου, ενώ η προθεσμία λήγει στις 20 Μαΐου

Υπό την ασφυκτική πίεση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν το πακέτο μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση.

Οι δράσεις αφορούν στη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και τη δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος 300 kWh ανά μήνα, τη χορήγηση του επιδόματος ενοικίου και την επιδότηση σίτισης. 

Η υποβολή αιτήσεων ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Απριλίου, ενώ η προθεσμία λήγει  στις 20 Μαΐου.

Οι ωφελούμενοι των πρώτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι άνθρωποι που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια και σύμφωνα με την κ. Φωτίου το επίκεντρο της προσπάθειας είναι η προστασία των παιδιών που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχιας.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε 150.000 νοικοκυριά και θα προηγηθεί η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος "ατελώς", σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχιας. 

Στους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια παρέχεται δωρεάν αξία ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί σε ποσότητα κατανάλωσης, αναλογικά, μέχρι 1.200 kWh ανά τετράμηνο (300 kwh μηνιαίως), για τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα εκδοθούν για κάθε δικαιούχο από την ένταξή του στο πρόγραμμα και έως τις 31.12.2015.

Ενοίκιο

Προβλέπεται, επίσης, επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά. 

Το επίδομα χορηγείται απευθείας στον εκμισθωτή του μισθίου ακινήτου, ενώ το ποσό του επιδόματος ενοικίου θα είναι 70 ευρώ ανά μήνα για μεμονωμένο άτομο και θα προσαυξάνεται κατά 30 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο ή ανήλικο άτομο της οικογένειας και έως το ποσόν των 220 ευρώ ανά μήνα.

Η κ. Φωτίου διευκρίνισε ότι το επίδομα θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο, εκτός των περιπτώσεων όπου ο ιδιοκτήτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε θα γίνεται συμψηφισμός.

Σίτιση

Τέλος, προβλέπεται η παροχή επιδόματος συσσιτίου σε ποσά αντίστοιχα με το επίδομα ενοικίου. 

Τα ποσά θα περιλαμβάνονται σε πιστωτική κάρτα, η οποία θα διανεμηθεί στους δικαιούχους και η οποία θα επιτρέπει μόνο την αγορά τροφίμων. 

Επιπλέον, το υπουργείο Εργασίας θα καλέσει τα καταστήματα τροφίμων να δημιουργήσουν ειδικές εκπτώσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατών.

Για την υλοποίηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα διατεθούν συνολικά κονδύλια ύψους 200,3 εκατ. ευρώ. 

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, το ποσό αυτό προήλθε από εθνικούς πόρους και εξοικονομήθηκε από την αναδιανομή των δαπανών των υπουργείων που αφορούν κρατικές προμήθειες. 

Τα κριτήρια

Για τη χορήγηση των παροχών ο νόμος προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια.

Για την υπαγωγή κάποιου στο πρόγραμμα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Μεμονωμένο άτομο: 2.400 ευρώ
  • Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3.600 ευρώ
  • Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4.200 ευρώ
  • Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4.800 ευρώ
  • Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5.400 ευρώ
  • Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6.000 ευρώ.

Έχουν τεθεί και δύο περιουσιακά κριτήρια, που είναι κατά πρώτο η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.

Επίσης, το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της ΚΥΑ.

Για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Αναφερόμενη στην πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι θα αξιολογηθεί μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής όπως προβλέπεται, και εν συνεχεία θα αποφασιστεί εάν θα συνεχιστεί.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται από την αντιπολίτευση σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος η κ. Φωτίου είπε ότι η κυβέρνηση έχει διαθέσει έως σήμερα 8 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του, ενώ η προηγούμενη μόλις 3 εκατ. 

Και προσέθεσε ότι για την χορήγηση του βοηθήματος, δεν έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2015 "ούτε ένα ευρώ".


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή