facebook pixel

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό

Σακελλαρίδης: "το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και ανθρωπιά"

Τα βασικά σημεία του έκτακτου σχεδίου της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών.

"Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη ροή προσφύγων για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στη Συρία αλλά και σε άλλες περιοχές. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι την ίδια ακριβώς περίοδο σημειώνεται έντονα αυξητική τάση εισροής προσφύγων και στην Ιταλία" δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πρόσθεσε δε ότι "από τις πρώτες καταγραφές προκύπτει ότι το κίνητρο της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων δεν είναι τόσο η ανέχεια, αλλά ο άμεσος κίνδυνος για την ζωή τους".

Ο κ. Σακελλαρίδης ανακοίνωσε τα εξής τέσσερα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση:

  1. Η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και σε μετανάστες.
  1. Στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
  1. Εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται και όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας,
  1. Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και στη Σύνοδο των αρμόδιων υπουργών, η κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και να υπάρξει αναλογικός καταμερισμός των προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
"Το προσφυγικό ζήτημα είναι διεθνές και όχι ελληνικό. Απαιτεί σοβαρότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα ανθρωπιά. Αυτή την ώρα δεν νοούνται πολιτικά παιχνίδια και ανέξοδοι λαϊκισμοί με τις ανθρώπινες ζωές" υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης.

Προσλήψεις για τα Κέντρα Υποδοχής

Την πρόσληψη προσωπικού με έκτακτες διαδικασίες στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στην Υπηρεσία Ασύλου, προανήγγειλε επίσης η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. 

Οι προσλήψεις, που θα αφορούν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα συμπεριληφθούν στο σ/ν για τη Διοικητική Ανασυγκρότηση του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου. 

Σημειώνεται ότι ήδη από το 2013 υπήρχε δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για στελέχωση τόσο των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, όσο και της Υπηρεσίας Ασύλου, προκειμένου να λειτουργήσουν επαρκώς. 

Η δέσμευση για την ενίσχυση των υπηρεσιών συμπεριλαμβανόταν στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και για το λόγο αυτόν είχαν διατεθεί ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όπως επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου, στο πλαίσιο της διαχείρισης των αυξανόμενων ροών θα ενισχυθούν οι υπάρχουσες δομές στα νησιά και θα ενεργοποιηθούν επίσης δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Όπου χρειασθεί, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου ή θα δημιουργηθούν νέοι καταυλισμοί προσφύγων.

Άμεση θα είναι η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα με το ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να καλυφθεί όλο το φάσμα των απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων τόσο στις δομές Πρώτης Υποδοχής, όσο και στους χώρους που θα λειτουργήσουν στην ενδοχώρα.

Τέλος, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει συζητήσεις με Ιταλία, Ισπανία και Κύπρο προκειμένου να διαμορφωθεί κείμενο αιτημάτων που θα απευθυνθεί προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρωταρχικό αίτημα θα είναι η ενεργοποίηση έκτακτης χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, επισήμανε από την πλευρά του ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Την αδυναμία να φιλοξενήσουν τα Δωδεκάνησα τους δεκάδες μετανάστες που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια τόνισε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

ΑΝΕΛ: Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να μένουν στα νησιά

"Τα αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών προς τη χώρα μας καθιστούν αναπόφευκτη την εκπόνηση και την εφαρμογή έκτακτου σχεδίου από την κυβέρνηση. Η απόφαση για τη μεταφορά των νεοεισερχομένων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και η δημιουργία καταυλισμών και ειδικών χώρων, όπου θα τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας ήταν εισήγηση του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και αποτελεί δικαίωση των θέσεων του" δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Καμίνης: "Έφτασε η ώρα να δράσουμε" 

"Έφτασε η ώρα να δράσουμε" δήλωσε για το μεταναστευτικό στην εφημερίδα "Εθνος" ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης προσθέτοντας ότι "πρέπει να ληφθούν αποφάσεις προτού η κατάσταση γίνει μη διαχειρίσιμη". 

Υπογράμμισε ότι τα Κέντρα Φιλοξενίας πρέπει να λειτουργήσουν με ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ζήτησε την παραχώρηση υποδομών, όπως εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και κατασκηνώσεις αναψυχής αξιωματικών από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων.

Παράλληλα, εξαπέλυσε βέλη προς την κυβέρνηση κατηγορώντας την διότι προσπάθησε να καταργήσει τα Κέντρα Υποδοχής χωρίς κανένα σχέδιο "για το τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι που κρατούνταν σε αυτά".

Ζήτησε εφαρμογή συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής τονίζοντας, ότι, "δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δράσει μακριά από την Ευρώπη".

Σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΚΑΙ", ο δήμαρχος των Αθηνών είπε, ότι, το μεταναστευτικό, λόγω του μεγέθους του, συνιστά θέμα που πρέπει να διαχειριστεί το κράτος και όχι οι δήμοι.


Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή