facebook pixel

Χριστοδουλοπούλου: 100.000 πρόσφυγες θα δεχθεί η Ελλάδα μέσα στο 2015

Δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο, υποστήριξε η κ. Χριστοδουλοπούλου

Μια διαφορετική εικόνα των προσφύγων που δέχεται η χώρα, περιέγραψε, σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία εκτίμησε ότι η μεταναστευτική ροή σε σχέση με την Ιταλία και την Ισπανία είναι περιορισμένη, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, απλώς κάποιοι πρόσφυγες βγαίνουν στις πλατείες και λιάζονται.

"Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες", όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι πρόσφυγες, δήλωσε η αρμόδια υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, η κ. Χριστοδουλοπούλου τόνισε πως οι πρόσφυγες έχουν "μηδενική παραβατικότητα" και στατιστικά δεν έχει καταγραφεί κανένα αδίκημα από την πλευρά τους.

Διευκρίνισε δε ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος, αλλά τα άτομα που βλέπουμε τα πρωινά στις πλατείες βρίσκονται εκεί επειδή "λιάζονται", και αυτό μπορούν να το κάνουν μόνο το πρωί.

Η μεταναστευτική ροή

"Υπολογίζουμε εμείς ότι θα υπάρχει μια ροή της τάξεως ίσως των 100.000 μέσα στο 2015, νομίζω ότι μπορούμε να τα καλύψουμε αυτά. Όλοι μαζί αν συνεχιστεί αυτή η ροή, το πολύ να φθάσει τις 100.000. 

Γιατί η χώρα μας δεν βοηθάει, προτιμούν την Ιταλία, γιατί είναι δύσκολο από εδώ να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Γι' αυτό πάνε Ιταλία και Ισπανία που τα σύνορα βοηθάνε για να πάνε στον προορισμό τους. 

Κατά συνέπεια εκτιμάμε ότι τον μεγαλύτερο αριθμό που μπορούμε να έχουμε εμείς θα είναι αυτός, μπορεί και να μην είναι, να είναι λιγότερος", δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Συνέστησε μάλιστα να χρησιμοποιούμε τον όρο πρόσφυγες για να εγκριθούν τα σχετικά κονδύλια από την ΕΕ. "Αν ακούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι λέτε για μετανάστες και λαθρομετανάστες, δεν θα εγκρίνουν κανένα κονδύλιο", είπε.

Μιλώντας για το έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης του κύματος μεταναστών στα νησιά και στην Αττική είπε ότι αυτό θα γίνει και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό.

"Εκπονούμε ένα έκτακτο σχέδιο μετά τα νησιά και για την Αττική και τις μεγάλες πόλεις γιατί εκεί θα προωθηθούν προφανώς προκειμένου να οικοδομήσουμε έκτατες δομές φιλοξενίας, γιατί δεν υπάρχουν δομές, ο κ. Δένδιας είχε υποσχεθεί ότι μέχρι Δεκέμβριο 2014 θα είχε 2.500 θέσεις, δεν έφτιαξε ούτε μια, δεν μπορούμε όχι τις κανονικές συνθήκες αλλά ούτε τις έκτακτες να ικανοποιήσουμε. 

Τώρα, έχουμε κάνει έκκληση σε όλους τους δήμους και την περιφέρεια Αττικής ο,τι χώρους διαθέσιμους έχουν να τους παραχωρήσουν, κτίρια ή εκτάσεις για να βάλουμε εμείς σκηνές και να προβλέψουμε τα απαιραίτητα είδη πρώτης ανάγκης. Το υπουργείο Υγείας έχουμε συμφωνήσει θα έχει κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ", ανέφερε.

Και τόνισε: "Θα καταλήξουμε αν δεν μας παραχωρήσουν, σε παλιά στρατόπεδα που δεν είναι σε χρήση, ώστε να βάλουμε τα πρώτα είδη ανάγκης και να φιλοξενήσουμε τους ανθρώπους".

Κόντρα κυβέρνησης με ΝΔ

Την ίδια ώρα, το μέγαρο Μαξίμου επιρρίπτει ευθύνες στην προηγουμενη κυβέρνηση και την μεταναστευτική πολιτική του Αντώνη Σαμαρά.

"Η κυβέρνηση Σαμαρά δεν υλοποίησε απολύτως τίποτα και άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της ΕΕ και ας γνώριζε -μέσω της Ύπατης Αρμοστίας- ότι θα υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις. Η νέα κυβέρνηση εκπονεί ήδη έκτακτο σχέδιο ενώ ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτίρια του δημοσίου και του στρατού", σημειώνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

"Αυτοί που έκαναν σημαία και πρόγραμμά τους την ανεξέλεγκτη είσοδο και εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, έχουν τεράστιο θράσος να ψάχνουν αλλού υπευθύνους για το κατάντημα που οδηγούν την χώρα", απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή