facebook pixel

Ειχε επαγγελματικη "βιτρινα" επιχειρησεις εμποριας καυσιμων και ναυτιλιακες εταιρειες

Απόστρατος ταξίαρχος αρχηγός κυκλώματος ναρκωτικών

Η υπόθεση αποκάλυψε μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης που έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην ηπειρωτική Ελλάδα

Αρχηγικό ρόλο σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης ηρωίνης, είχε σύμφωνα με την αστυνομία, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ ο οποίος είχε υπηρετήσει σε νευραλγικές υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής, την δεκαετία του '90 έφτασε στον βαθμό του αστυνομικού διευθυντή και αποστρατεύτηκε το 1998, μετά από δικό του αίτημα, με τον βαθμό του ταξίαρχου.

Η υπόθεση αποκάλυψε μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες ηρωίνης που έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια στην ηπειρωτική Ελλάδα, προερχόμενη από την Ασία, μέσω Τουρκίας και σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμόδιων αξιωματικών επρόκειτο να αποφέρει κέρδη στους εμπόρους θανάτου, τα οποία μπορεί να έφταναν και τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Από την αστυνομική επιχείρηση εξαρθρώθηκε το ελληνικό σκέλος της διεθνούς σπείρας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, σε συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές άλλων χωρών και την αμερικανική DEA, το κλιμάκιο της οποίας στην Αθήνα συνεργάστηκε σε επίπεδο πληροφοριών με την ΕΛ.ΑΣ, για την εξάρθρωση της σπείρας.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί ο απόστρατος αξιωματικός, ηλικίας 60 ετών, ο οποίος φέρεται ως οργανωτής της μεταφοράς της ηρωίνης, καθώς και δύο Σλοβένοι οδηγοί νταλίκας, 45 και 33 ετών, ενώ αναζητείται 54χρονος επιχειρηματίας, συνέταιρος του απόστρατου αξιωματικού και ένας Τούρκος, ο οποίος εισήγαγε στην Ελλάδα τα ναρκωτικά, που αποθηκεύτηκαν σε αποθήκη του απόστρατου στο Περιστέρι.

Τον τελευταίο καιρό η επαγγελματική «βιτρίνα» του ήταν επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων, ναυτιλιακές πρακτορεύσεις σε μεταφορές εμπορευμάτων και ναυτιλιακές εταιρείες που φαίνεται ότι διατηρούσε με συνέταιρο τον 54χρονο, ο οποίος αναζητείται και φέρεται ότι βρίσκεται στην Τουρκία.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από την Δίωξη Ναρκωτικών, μετά από πληροφορία ότι νταλίκα που επρόκειτο να έλθει στην Ελλάδα, επρόκειτο να παραλάβει μεγάλη ποσότητα ηρωίνης για την δυτική Ευρώπη. Η νταλίκα εντοπίστηκε την Πρωταπριλιά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, με οδηγούς τους δύο Σλοβένους, οι οποίοι μετέφεραν νόμιμο φορτίο γάλατος με προορισμό τον Πειραιά.

Μία εβδομάδα αργότερα όμως ήρθαν σε επαφή με τον απόστρατο αστυνομικό, από την αποθήκη του οποίου στο Περιστέρι παρέλαβαν τα 370 κιλά ηρωίνης και τα έκρυψαν στο κάτω μέρος της καρότσας της νταλίκας, φορτώνοντας από πάνω σιδερένιους σωλήνες και εργαλεία για επισκευές λεβήτων πλοίων, φορτίο που παρέλαβαν νόμιμα από εταιρεία, με τελικό προορισμό την Αμβέρσα Βελγίου.

Από την Αστυνομία οργανώθηκε επιχείρηση και το φορτηγό ακινητοποιήθηκε στο λιμάνι της Πάτρας, πριν αναχωρήσει με πλοίο για την Ανγκόνα της Ιταλίας, διαπιστώθηκε ότι είχε το φορτίο των ναρκωτικών και μεταφέρθηκε στην Αμυγδαλέζα Αττικής, όπου ερευνήθηκε και βρέθηκε η ηρωίνη.

Η ηρωίνη είναι υψηλής καθαρότητας με τιμή χονδρικής τα 7.350.000 ευρώ. Με νόθευση μπορεί να φτάσει τους δύο τόνους, οπότε η τιμή λιανικής ξεπερνάει τα 40.000.000 ευρώ.

Σε έρευνες που έγιναν στο πολυτελές σπίτι του απόστρατου αξιωματικού και άλλους χώρους στην Αττική και την Πάτρα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο πιστόλια, ένα περίστροφο, 60 φυσίγγια πιστολιών, 21.250 ευρώ, 12.350 δολάρια ΗΠΑ και 30 κινητά τηλέφωνα.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαλευκανθεί όλο το πεδίο της εγκληματικής δράσης του οργανωμένου κυκλώματος και να διακριβωθούν οι επιμέρους διασυνδέσεις τους σε ελλαδικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή