facebook pixel

Ο υπουργος Εσωτερικων Ν. Βουτσης μετεφερε την πληρη εμπιστοσυνη της κυβερνησης

Πολιτικό "οδόφραγμα" της αντιπολίτευσης στον Κατρούγκαλο

Νέα οξεία αντιπαράθεση στη Βουλή, για τον κ. Κατρούγκαλο

Την κατηγορηματική άρνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει στον Γιώργο Κατρούγκαλο το δικαίωμα της εισήγησης και υπεράσπισης του νομοσχεδίου για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης, συνάντησε η κυβέρνηση στην έναρξη της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο Σίμος Κεδίκογλου από τη ΝΔ υποστήριξε πως στην περίπτωση του Γιώργου Κατρούγκαλου διαπιστώνεται σύγκρουση συμφερόντων, δεδομένου ότι πρώην πελάτες του νομικού γραφείου του, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, επαναπροσλαμβάνονται στο Δημόσιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως "ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έχει το ηθικό ανάστημα να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο" και αξίωσε να ενημερωθεί το Σώμα, εάν ο πρωθυπουργός είχε λάβει γνώση των ανοικτών υποθέσεων του δικηγορικού γραφείου του κ. Κατρούγκαλου, όταν του ανέθεσε το υπουργικό αξίωμα.

"Ενδεχομένως, σωστά ζητά η ΝΔ να μη συμμετέχει ο υπουργός για λόγους ηθικής τάξεως, αλλά θα πρέπει να τους θυμίσουμε υπουργούς επί των ημερών τους, που έπαιρναν τηλέφωνο δικαστικούς και τους έλεγαν τι να κάνουν για εν ενεργεία βουλευτές του Κοινοβουλίου και τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού προς δικαστικούς, που δεν σας επιτρέπουν να ομιλείτε περί ηθικής", σημείωσε ο Ηλίας Παναγιώταρος, από την Χρυσή Αυγή.

Από το Ποτάμι, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης δήλωσε ότι το κόμμα του διαχωρίζει το ηθικό ζήτημα και την τήρηση του κώδικα δεοντολογίας, για το οποίο θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις, από την επεξεργασία του νομοσχεδίου. Δήλωσε, δε, πως το Ποτάμι θα παραμείνει στην Επιτροπή, όμως η κυβέρνηση "ας μην το χρησιμοποιήσει αυτό ως άλλοθι".

"Έχουμε τοποθετηθεί για το θέμα, αλλά για εμάς δεν είναι λόγος για να σταματήσει η διαδικασία", ανέφερε ο Χρήστος Κατσιώτης από το ΚΚΕ.

Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε πως σε περίπτωση που δεν αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης την υποστήριξη του νομοσχεδίου, το κόμμα του θα αποχωρήσει για λόγους αρχής.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης υπογράμμισε πως ο Γιώργος Κατρούγκαλος απολαμβάνει πλήρως την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Από τις επαναπροσλήψεις που προβλέπει το νομοσχέδιο "καμία αμοιβή δεν θα πάρει κανένας δικηγόρος, διότι η πρόσληψη, διά νόμου, το αποκλείει. Ως εκ τούτου, είναι απόλυτα σαφές πως δεν υπάρχει σύγκρουση και ωφέλεια. Ο Γ. Κατρούγκαλος ήταν αρωγός και δίπλα στους εργαζόμενους, ακριβώς για να επαναπροσληφθούν. Πρόβλημα θα υπήρχε, αν η δικηγορική του δραστηριότητα ήταν σε αντίθετη κατεύθυνση" υποστήριξε ο κ. Βούστης. 

"Έχει γίνει μία προσπάθεια, σε αγαστή σύμπνοια, με κάποια δελτία των οκτώ, αντί να προχωρούμε σε ουσιαστικές συζητήσεις, να ασχολούμαστε με προδικαστικά ζητήματα που αφορούν πρόσωπα ή πράγματα", ανέφερε για την αντιπολίτευση ο κ. Βούτσης, απευθυνόμενος προς τον Β. Κικίλια της ΝΔ. 

"Στα δικά μου μάτια, όλα αυτά τα χρόνια, η Αριστερά είναι παράταξη της ηθικής, των αξιών και των αγώνων. Δεν είναι η Αριστερά που κάνει μπίζνα τον αντιμνημονιακό αγώνα", απάντησε ο Β. Κικίλιας.

"Χωρίς δικηγόρους θα πηγαίναν οι άνθρωποι; Υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν αυτούς τους ανθρώπους", ανταπάντησε ο υπουργός Εσωτερικών.

"Τα δικά σας λεγόμενα επιβεβαιώνουν τα όσα έχουμε πει για τον κ. Κατρούγκαλο. Και κάνετε μομφή σε μένα και την αξιωματική αντιπολίτευση πως τα έχει βρει με τα κανάλια;", ανταπάνητσε ο βουλευτής της ΝΔ.

"Περί εξαργυρώσεων, ας μην ανοίξουμε το στόμα μας...", σχολίασε υπαινικτικά ο κ. Βούτσης, επιφυλασσόμενος να ειπωθούν περισσότερα κατά τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

"Κανείς δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα του κ. Κατρούγκαλου να ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου και να πληρωθεί για τις υπηρεσίες που παρείχε", παρενέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: "Το πρόβλημα ανακύπτει, από τη στιγμή που ο κ. Κατρούγκαλος αποδέχεται μία θέση που τον φέρνει σε προφανή σύγκρουση συμφέροντος, γιατί μπορεί να εξυπηρετήσει από τις πολιτικές του, τα συμφέροντα των πελατών του".

Απαντώντας στις βολές της αντιπολίτευσης, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα που τον αφορούσαν "οχετό κατηγοριών, που και ακόμα κι αυτοί που τον εξέπεμψαν τον κατάπιαν, γιατί ξέρουν πως τον Ιούνιο δικάζονται. Η κατηγορία κατέρρευσε και μετατράπηκε σε κάτι πιο εκλεπτυσμένο: Ότι επειδή δικηγορούσα για τα συμφέροντα των πολλών, δεν δικαιούμαι να τα νομοθετήσω στην κυβέρνηση".

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η υπουργική δραστηριότητά του δεν συγκρούεται με τη δικηγορική του, ούτε ο Κώδικας Δεοντολογίας παραβιάζεται, εφόσον δεν υπάρχει η προσδοκία χρηματικού οφέλους. 

"Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις που είχαν άμεσο πολιτικό περιεχόμενο δεν δεχόμουν αμοιβή. Για μαζικό αριθμό ανθρώπων έπαιρνα, πράγματι, την ελάχιστη αμοιβή, γιατί αυτό επιβάλλει ο κώδικας δικηγόρων και γιατί αλλιώς θα συνιστούσε αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στα άλλα δικηγορικά γραφεία. Στο κάτω-κάτω, αν με ενδιέφεραν τα χρήματα θα έμενα στην Ευρωβουλή. Δεν με ενδιέφεραν τα χρήματα, αλλά το να έχω μία συνεπή πολιτική δράση", τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε:

"Όσοι από σας είστε καλόπιστοι, δεν πρέπει να επαναλαμβάνετε τον οχετό κατηγοριών και τα χαλκεία που έχουν καταπέσει. Πού θα οδηγούσε αυτή η αντίληψη περί σύγκρουσης συμφερόντων; Στο να μη μπορεί ένας ακτιβιστής για τα περιβαλλοντικά δικαιώματα να γίνεται υπουργός Περιβάλλοντος. Και αν θέλουμε να μην υπάρχει επαγγελματική ενασχόληση πριν την πολιτική, τότε μόνον ανεπάγγελτοι και γόνοι πολιτικών οικογενειών που συμμετέχουν στη διαπλοκή και που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων θα εκλέγονταν".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή