facebook pixel

Με προανακριτικη επιτροπη προειδοποιησε ο Α. Σαμαρας αν ο Αλ. Τσιπρας οδηγησει τη χωρα στα βραχια

Τσίπρας προς Σαμαρά: Τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα - Σαμαρά στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση εξελίχθηκε αργά το βράδυ της Μ. Δευτέρας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης. Ο πρωθυπουργός παρέθεσε προς τον αρχηγό της ΝΔ σειρά ερωτημάτων για τα οποία ο ελληνικός λαός ζητά απαντήσεις και πρόκειται να διερευνήσει η Επιτροπή. Ο Α. Σαμαράς επέμεινε σε επέκταση της περιόδου έρευνας μέχρι το 1981 και πρότεινε τη συγκρότηση Εξεταστικής μετά τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τη σκοπιμότητα της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών που διέπνεαν τα Μνημόνια, αλλά να διερευνήσει "αν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα".

Ζητώντας ο πρωθυπουργός, "να χυθεί άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές της πενταετίας", εκτίμησε πως στον ελληνικό λαό υπάρχει η διάχυτη αίσθηση της συμπαιγνίας των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να μην υπάρξει διερεύνηση και απόδοση ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα, και για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μιας κάστας πολιτικών και επιχειρηματιών και πρόσθεσε ότι τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης απαντούν σε αυτό ακριβώς το αίτημα.

Ο πρωθυπουργός Άλλες αναφέρθηκε στις "σκοτεινές πτυχές της προηγούμενης πενταετίας" όπως: 

  • η απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος να προχωρήσει στην αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες
  • η αλλαγή της μνημονιακής φρουράς τον φοβερό Νοέμβριο του 2011
  • πώς και με ποιες διαδικασίες ανατράπηκε Έλληνας πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας".

Απευθυνόμενος στον αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι και π κ. Σαμαράς "Κάτι θα ξέρει - γιατί κάτι ανάλογο ονειρεύεται και τώρα, και χωρίς να προκληθεί, σπεύδει να δηλώσει πως είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση δυο μήνες μετά τις εκλογές". 

"Σας ζήτησε ποτέ κανείς κ. Σαμαρά να μπείτε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα;", απευθύνθηκε στον Α. Σαμαρά ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε σε υψηλούς τόνους: "Ή μήπως νοσταλγήσατε την περίοδο των Καννών; Αν την νοσταλγήσατε, καθίστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, γιατί θα περιμένετε πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα, τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το Παλάτι. Μην περιμένετε άδικα".

Ο πρωθυπουργός παρέθεσε και άλλα ερωτήματα:

"Για ποιον λόγο διαχωρίστηκε η Αγροτική Τράπεζα σε καλή και κακή και οδηγήθηκε σε συγχώνευση η πρώτη; Πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Τις περιμένει ο ελληνικός λαός". 

"Αν όλα ήταν ζήτημα πολιτικών επιλογών, γιατί αλήθεια χρειάζονταν όλες αυτές οι διατάξεις που εξαιρούσαν από τις αστικές και ποινικές ευθύνες, όσους είχαν την ευθύνη υλοποίησης των επιλογών αυτών - τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του ΤΑΙΠΕΔ, της Τράπεζας της Ελλάδας, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Γιατί να περάσουν αυτές οι διατάξεις ασυλίας αν όλα γινόντουσαν σύμφωνα με το νόμο;".

Σχολιάζοντας την αντιπρόταση της Νέας Δημοκρατίας για μία Εξεταστική που θα ξεκινούσε από το 1981 και θα κάλυπτε και τους δυο μήνες της τωρινής διακυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως η ΝΔ επιθυμεί να θολώσει τα νερά και πως "ουδόλως επιθυμεί να σηκώσουμε έστω και ένα χαρτάκι".

Απαντώντας στον Πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς αντείπε πως ο Αλέξης Τσίπρας "απειλεί απροκάλυπτα και άμεσα".
 
"Έχετε την εντύπωση, πως επειδή ανοίξατε τη βεντάλια του λαϊκισμού σας με αυτήν την περισσή αλαζονεία, δεν θα πάτε σε Προανακριτική Επιτροπή αν οδηγήσετε τη χώρα σε πιστωτικό γεγονός; Ο λαός δεν δέχεται να τον πάτε στα βράχια!", ανέφερε ο Α. Σαμαράς, λέγοντας μάλιστα πως την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την απέτρεψε ο ίδιος ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ "μπλοκάροντας τη συνταγματική αναθεώρηση".
 
Στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη Διάσκεψη των Καννών, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, πως "την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα την καταδικάσατε πρώτος εσείς". 
Τη θέση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας απόψε στη Βουλή.
 
Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των Περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός.

Όσο για τα περί οικουμενικής κυβέρνησης ο Αντώνης Σαμαράς παρατήρησε πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει υποκαταστήσει τον πρωθυπουργό: "Έχετε νομιμοποίηση για την Επιτροπή για το Δημόσιο Χρέος; Απ' τη Βουλή δεν έχετε νομιμοποιηθεί. Πώς αισθανθήκατε όταν είδατε στην εκδήλωση να λείπουν τα υπόλοιπα τα κόμματα; Σε αντίθεση με τον κ. Βαρουφάκη, εσείς πανηγυρίζατε που έλειπαν εκείνοι που εσείς δεν καλέσατε".
 
"Εγώ προτεραιότητα ως πρωθυπουργός δεν είχα την Εξεταστική, αλλά να σώσω τον τόπο. Και αυτήν την προτεραιότητα συνεχίζω να έχω. Να σωθεί η Ελλάδα!", είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
 
"Θα θέλατε πολύ να κάνετε Εξεταστική. Δεν κάνατε, γιατί ο συγκυβερνήτης σας ήταν ο κ. Βενιζέλος. Και πείτε την αλήθεια αυτή να την ακούσουν οι βουλευτές και ο λαός",απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

"Δεν έχετε το δικαίωμα την ώρα που η πατρίδα αγωνιά και πρέπει να μείνει ενωμένη, εσείς να λειτουργείτε διαχαστικά. Εξεταστική, λοιπόν, έστω ναι, αλλά μετά τη νέα συμφωνία. Γιατί αν δεν υπάρξει νέα συμφωνία και η χώρα βρεθεί σε χρεοκοπία, να το ξέρετε, άλλη επιτροπή, ανακριτική επιτροπή αυτή τη φορά θα κάνουμε, κύριε Τσίπρα" είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, "για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια".

"Δεν θα ψηφίσουμε αυτή την πρόταση για εξεταστική επιτροπή" ανέφερε ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι δεν το επιτρέπει η εισηγητική έκθεση, στήνει απλά ένα κατηγορητήριο κατά της προηγούμενης κυβέρνησης και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε εφιαλτικά αδιέξοδα. Είπε ακόμη ότι το κόμμα του δεν την ψηφίζει επειδή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πρόταση που είχε καταθέσει η ΝΔ και επειδή διάλεξε η κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. 

"Δεν ξέρουμε τι ξημερώνει, κύριε πρωθυπουργέ, αύριο στη χώρα. Εσείς στείλατε επιστολή και περιγράφετε τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος και την ίδια αυτή στιγμή, κύριε Τσίπρα, βρήκατε να φτιάξετε εξεταστικές επιτροπές. Των οικιών ημών εμπιπραμένων υμείς άδετε" είπε ο κ. Σαμαράς.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή