facebook pixel

Εντονη αντιδραση της αξιωματικης αντιπολιτευσης για την μη απευθειας μεταδοση της συνεδριασης απο το καναλι της Βουλης

"Επίθεση" ΝΔ και ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση για τις φυλακές τύπου Γ'

Σκληρή κριτική του Βασίλη Κικίλια στην κυβέρνηση, για την κατάργηση του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και των φυλακών τύπου Γ΄

Για φωτογραφικές διατάξεις με τις οποίες η κυβέρνηση εξαργυρώνει γραμμάτια προς ακραίους αντιεξουσιαστικούς χώρους έκανε λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' με εξαίρεση το άρθρο που αφορά στο bullying.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό AΘΗΝΑ 984, ξεκαθάρισε ότι η θέση του κόμματός του είναι αρνητική στο νομοσχέδιο και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "με αυτό τον τρόπο εξαργυρώνει διάφορα γραμμάτια προς ακραίους αντιεξουσιαστικούς χώρους με τους οποίους ήταν, αν όχι σε συνεννόηση στη διάρκεια των ετών που ήταν στην αντιπολίτευση, τουλάχιστον τους έκλεινε διακριτικά το μάτι".

Έκανε λόγο για "φωτογραφικές διατάξεις", τις οποίες συνέδεσε με "αυτή που προβλέπει την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, σκληρού δολοφόνου, τρομοκράτη, καταδικασμένου πολλαπλώς σε ισόβια".

Στη συζήτηση στη Βουλή οι ΑΝΕΛ διαφώνησαν σε δύο διατάξεις,  που αφορούν στην πρόωρη υπό όρους απόλυση και την ευνοϊκή επιμέτρηση της εκτιούμενης ποινής, σε συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα τείνει να γίνει η χειρότερη χώρα στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κράτησης οι οποίες, όπως είπε, "είναι δραματικές".

Το κλίμα πυροδότησε η μη μετάδοση της συνεδρίασης από το κανάλι της Βουλής, με τη ΝΔ διά στόματος του εισηγητή της Β. Κικίλια και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκη να διαμαρτύρεται ότι ενώ προβάλλεται απευθείας η "προσωπική επιλογή" και το "παιχνιδάκι της Προέδρου της Βουλής", για την μετάδοση των συνεδριάσεων της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους που ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο και συνεχίζονται, δεν συμβαίνει το ίδιο με την συνεδρίαση για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Μ. Κριτσωτάκης διαβεβαίωσε ότι σε λίγη ώρα θα ξεκινούσε η μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συνεδρίασης, όπως και έγινε.

Ο B. Κικίλιας είπε ότι "η αστυνομία παρακολουθεί απαθής τους ρουβίκωνες να ασελγούν στα προπύλαια της Βουλής", ενώ σχολίασε ότι ο πρωθυπουργός μετέφερε το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ως βαρίδι στο παρακείμενο υπουργείο Δικαιοσύνης. "Το Υπουργείο έγινε υφυπουργείο", σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "ελαφρά τη καρδία καταργεί τις φυλακές Γ΄ τύπου", επισημαίνοντας ότι στόχος των φυλακών αυτών ήταν ο δραστικός περιορισμός σοβαρών εγκληματικών ενεργειών, όπως η τρομοκρατία. Στο πνεύμα αυτό έκανε λόγο για "ρουσφέτι της κυβέρνησης σε τρομοκράτες και εγκληματίες" και δήλωσε ότι η ΝΔ δεν θα το ψηφίσει.

Επίσης, άσκησε κριτική για "φωτογραφικές" ρυθμίσεις προκειμένου "να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μελών γνωστής οικογένειας τρομοκρατίας", όπως είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά ειδική ποινική μεταχείριση για όσους τέλεσαν εγκλήματα ιδιαίτερης ηθικής απαξίας και βαρύτητας. "Όλα καταργούνται. Από εδώ και πέρα οι ποινικοί θα είναι μαζί με τους τρομοκράτες", σημείωσε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή