facebook pixel

WSJ: για λόγους εντυπώσεων το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα

Επίσκεψη για εσωτερική κατανάλωση το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα

Επίσκεψη για εσωτερική κατανάλωση το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα υποστηρίζει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Έλληνες αξιωματούχους και αναλυτές εξωτερικής πολιτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν ψάχνει για λεφτά από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά σκοπός της επίσκεψής του είναι να ικανοποιήσει τους έλληνες ψηφοφόρους δείχνοντας ότι αψηφά τους ευρωπαίους πιστωτές, επισημαίνεται το σχετικό δημοσίευμα.

Άλλωστε, όπως σχολιάζει η WSJ, τα αδύναμα οικονομικά της Ρωσίας και το περιορισμένο ενδιαφέρον της χώρας για την Ελλάδα σημαίνουν πως η Ρωσία δεν είναι μια βιώσιμη πηγή εναλλακτικής χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο κ. Τσίπρας και άλλοι έλληνες πολιτικοί έχουν επικρίνει τις ευρωπαϊκές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο διαχωρισμού της Ελλάδας από αυτήν την κοινή θέση.

Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν ιστορικά θερμές διπλωματικές σχέσεις, όμως η Ελλάδα έχει πιο πιεστικά ζητήματα να αντιμετωπίσει, αφού η ελληνική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας και της πιθανής εξόδου από την ευρωζώνη μέχρι το καλοκαίρι, αν δεν μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Οι διαπραγματεύσεις για τους όρους της χρηματοδότησης προχωρούν με βραδείς ρυθμούς, με αξιωματούχους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ να αμφισβητούν το κατά πόσο έχει πάρει στα σοβαρά η Ελλάδα την ανάγκη για οικονομική αναδιάρθρωση.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το ταξίδι του κ. Τσίπρα δεν είναι πιθανό να αποφέρει απτά οφέλη, κινδυνεύει όμως να αυξήσει την έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, σημειώνει η WSJ.

Για τον κ. Πούτιν τα οφέλη είναι πιο εμφανή, αφού το Κρεμλίνο θέλει να δείξει πως υπάρχουν ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης κατά της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υποβάθμισε το ταξίδι του κ. Τσίπρα στη Ρωσία. 

"Πήγαμε κι εμείς στη Μόσχα και όμως παραμένουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εργαζόμαστε για μια κοινή στάση", σχολίασε, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που έγιναν τον Φεβρουάριο που έφεραν ως αποτέλεσμα την τελευταία εκεχειρία στην Ουκρανία.

"Ο κ. Τσίπρας δεν θα ρισκάρει με κανέναν τρόπο να απομονωθεί περισσότερο στην Ευρώπη λόγω της Ρωσίας", ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Αθήνας, κ. Κωνσταντίνος Φιλης.

Και στη Μόσχα όμως υπάρχει η αντίληψη ότι οι επικρίσεις του κ. Τσίπρα έναντι της Ευρώπης περιορίζονται στα λόγια. "Δεν μπορείς να πας στο Συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών και να λες την γνώμη σου, όταν στο διπλανό γραφείο αποφασίζουν τι θα γίνει με τα οικονομικά σου", σχολίασε ο ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Ρομάνοβιτς.

Έλληνες αξιωματούχοι λένε πως ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την πιθανότητα εξαίρεσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από το ρωσικό εμπάργκο, αναφέρει η WSJ. 

Σημειώνεται πως η Αθήνα έχει ήδη ζητήσει από τη Μόσχα να μειώσει την τιμή του ρωσικού αερίου που πωλείται στην Ελλάδα, όμως δεν αναμένεται να προκύψει απόφαση για τα δυο αυτά ζητήματα από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα.

"Η όποια μεγάλη ανακοίνωση θα ήταν πολύ προκλητική σ' αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή", δήλωσε ο κ. Φιλης, συμπληρώνοντας πως οι όποιες συμφωνίες με τη Ρωσία θα εξόργιζαν τις ευρωπαϊκές χώρες, καθιστώντας μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ακόμα δυσκολότερη.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή