facebook pixel

Βαρουφάκης: Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας εις το διηνεκές

Βαρουφάκης: Κανονικά η δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα "προτίθεται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της" έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το πέρας της συνάντησή του με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον, που διήρκησε δυόμισι ώρες, στα γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, το πρωί της Δευτέρας.

"Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων"δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

"Η κυβέρνησή μας είναι μεταρρυθμιστική. Είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό" είπε.

Και επισήμανε: "Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια, είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συζητήσαμε, επίσης, τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνονται τόσο στην Ομάδα των Βρυξελλών και σε τεχνικό επίπεδο στην Ελλάδα".

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ και το να διατηρούμε και να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας, όπως κάνουμε, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών.

Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές".

Μιλώντας επίσης στους έλληνες δημοσιογράφους, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε:

"Είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κα Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. 

Μιλήσαμε για παρά πολύ ώρα για όλες τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού αυτού προγράμματος και ξεκινήσαμε μια συζήτηση που είχε παρά πολύ ενδιαφέρον, για τη διαδικασία με την οποία θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικές οι συζητήσεις στην Ομάδα των Βρυξελλών, στα τεχνικά κλιμάκια της Αθήνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών, έτσι, ώστε η Ελλάδα να βγει από τη φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας. 

Είμαστε μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods και η Ελλάδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά, ιδίως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση και ο λαός μας να βρει τη θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης".

Στη ερώτηση αν "θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης", ο υπουργός Οικονομικών, απάντησε: 

"Νομίζω, η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στην Ομάδα των Βρυξελλών και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες, με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα, που θα έχουν καλύτερη ποιότητα".

Σε άλλη ερώτηση αν έθεσε "ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης", ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό".

Τέλος, υποβλήθηκε στον κ. Βαρουφάκη το ερώτημα: "Ζητήσατε να γίνει επιθεώρηση;".

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών ήταν: "Κοιτάξτε, εδώ πρόκειται για μια παρανόηση. Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα, γιατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από τη Δευτέρα επιστρέφουν για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι…".

Μετά τη συνάντησή του με την Λαγκάρντ, ο κ. Βαρουφάκης θα έχει συναντήσεις με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ανάμεσά τους τον Νέιθαν Σιτς, υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τις Διεθνείς Υποθέσεις. Θα έχει επίσης συνομιλίες με την Κάρολιν Ατκινσον, σύμβουλο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τις Διεθνείς Οικονομικές Υποθέσεις.


Κριστίν Λαγκάρντ

Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να αποπληρώσει τη δόση των 460 εκατομμυρίων ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις 9 Απριλίου, ανακοίνωσε, από την πλευρά της, η Λαγκάρντ.

"Ο υπουργός Βαρουφάκης και εγώ ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις και συμφωνούμε ότι μία αποτελεσματική συνεργασία είναι προς το συμφέρον όλων", αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε, στην οποία καταλήγει: 

"Συμφωνήσαμε ότι η αβεβαιότητα δεν ωφελεί την Ελλάδα και χαιρετίζω την επιβεβαίωση του υπουργού ότι η καταβολή των οφειλομένων προς το Ταμείο θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου".

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα οφείλει να καταβάλει 448.014.119 ευρώ στο ΔΝΤ -την επίμαχη ημερομηνία- στο πλαίσιο της δανειοδότησης του Ταμείου του πρώτου προγράμματος διάσωσης, το 2010.

Τα τεχνικά κλιμάκια

Η Λαγκάρντ εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για τη δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση των δυνατοτήτων συνεργασίας των τεχνικών κλιμακίων με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διενεργήσουν τις απαραίτητες επιθεωρήσεις στην Αθήνα και να επεκτείνουν τις συζητήσεις για την πολιτική με τις ομάδες στις Βρυξέλλες. 

Οι εργασίες όλων των πλευρών -όπως είπε η κ. Λαγκάρντ- θα ξεκινήσουν άμεσα, τη Δευτέρα.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Ταμείο, η συζήτηση που διεξήχθη αποκαλείται "ανεπίσημη" και ότι αφορούσε στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης.

Τον υπουργό Οικονομικών συνόδευε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο.

Την κ. Λαγκάρντ συνόδευε κατά την άφιξη της ο άλλοτε επικεφαλής της τρόικας για λογαριασμό του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν.

Η συνάντηση είχε διάρκεια πάνω από δύο ώρες.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, o υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί τη Μ. Δευτέρα με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις Νάθαν Σιτς (σ.σ.: o υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές λόγω του Καθολικού Πάσχα).

Ο κ. Βαρουφάκης θα έχει επίσης συνάντηση με την Κάρολαϊν Άτκινσον, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Πριν τη συνάντησή της με τον κ. Βαρουφάκη η γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ βρέθηκε σε εκκλησία προκειμένου να γιορτάσει την ανάσταση των καθολικών με την οικογένειά της.

Οι πληρωμές στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα

Τον Απρίλιο πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 400 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Τον Μάιο 746 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ και 300 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Τον Ιούνιο 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και 450 εκατ. ευρώ σε τόκους.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή