facebook pixel

Guardian: "Ο Τσίπρας κινδυνεύει να γίνει ο χρήσιμος ηλίθιος του Πούτιν"

Guardian: Ο Τσίπρας κινδυνεύει να γίνει υποχείριο του Πούτιν

"Η εχθρότητα προς την πλευρά της Γερμανίας έχει φέρει την Ελλάδα κοντά στην Ρωσία, ωστόσο αυτό είναι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες", αναφέρει ο Guardian σε άρθρο του με τίτλο "Ο Τσίπρας κοιτάζει προς την Μόσχα υπό τον κίνδυνο να γίνει ο χρήσιμος ανόητος του Πούτιν".

Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα που θα πραγματοποιηθεί στις 8 του Απρίλη, έχει γίνει θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση του Guardian. 

Η δημοσιογράφος του Guardian  Natalie Nougayrede, εκτιμά ότι το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου κρύβει κινδύνους, καθώς η Ρωσία είναι ένας δυνατός παίκτης. 

"Δεν υπάρχει τίποτα το κακό με το ταξίδι στη Μόσχα αυτές τις μέρες, αν είσαι ευρωπαίος πολιτικός. Το πρόβλημα είναι τι λες, ή τι κάνεις, ότι είσαι εκεί. Ο κίνδυνος δεν είναι ότι θα καταλήξουν στη φυλακή, -η Ρωσία δεν είναι η Βόρειος Κορέα. Ούτε είναι το γεγονός ότι κανείς δεν πρέπει να μιλάει με τον Πούτιν ή το καθεστώς του. Η Ρωσία είναι ένας παίκτης που δεν μπορεί να αγνοηθεί διεθνώς σε πολλούς τομείς, από τη Μέση Ανατολή και τα πυρηνικά όπλα, μέχρι ακόμα και την κλιματική αλλαγή. 

Επιτέθηκε στην Ουκρανία και ποδοπάτησε μισή ντουζίνα συνθήκες και κανόνες που στήριζαν την μετά-ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά κανείς δεν εξέτασε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων. Ο κίνδυνος ενός ταξιδιού στη Μόσχα, είναι ότι ίσως μπορεί να θεωρηθείς ο "χρήσιμος ηλίθιος": μια έκφραση που συχνά αποδίδεται στον Λένιν και ισχύει για όσους γίνονται εργαλεία παίρνοντας μια θέση που υπηρετεί την προπαγάνδα της Μόσχας πολύ περισσότερο από ότι τα δικά τους συμφέροντα" τονίζει η αρθρογράφος.

Αναλύοντας τους λόγους της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού αναφέρει, "Βλέπω πολλούς λόγους για τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός, αποφάσισε να ταξιδέψει στη Μόσχα. 

Η Ελλάδα είναι βαθιά απομονωμένη στην Ευρώπη, καθώς αγωνίζεται να αξιοποιήσει τόσο αναγκαία κεφάλαια από τους δανειστές της. Αντιμέτωποι με ένα σενάριο αθέτησης ή χρεοκοπίας, η Ελλάδα είναι σε δεινή κατάσταση με ανανεωμένη κερδοσκοπία γύρω από ένα Grexit από την ευρωζώνη. 

Στις 9 Απριλίου πρέπει επιστρέψουν 450 εκατ. Ευρώ στο ΔΝΤ. Ο Τσίπρας θέλει να δείξει στους ευρωπαίους εταίρους ότι μπορεί να να στρίψει προς Ανατολή, παίζοντας ανοικτά με τη Ρωσία κατά της Ε.Ε. Η κυβέρνησή του έχει δήλωσει ότι δεν προτίθεται να ψάξει ρωσικό χρήμα ως εναλλακτική λύση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια προσφορά αποκλείεται. 

Ο υπουργός ενέργειας έχει μόλις ζητήσει από τη Ρωσία να χορηγήσει στην Ελλάδα χαμηλότερες τιμές φυσικού αεριού με την ελπίδα ελάφρυνσης του πρϋπολογισμού. Οι εικόνες από ένα θερμό καλωσόρισμα στη Μόσχα θα φανεί καλά στην Ελλάδα, όπου ο Τσίπρας έχει να εδραιώσει μια ''σπασμένη'' πολιτική βάση".

Η Natalie Nougayrede, κάνει μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις των δύο χωρών: "Ελλάδα και Ρωσία έχουν παλιούς ιστορικούς δεσμούς. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο τσάρος Αλέξανδρος Β' βοήθησε την Ελλάδα να κερδίσει την ανεξαρτησία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. 

Η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη φέρει το αίσθημα ότι ανήκουν στην ίδια κουλτούρα. Οι θρησκευτικές υπαγωγές δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τον Τσίπρα, του οποίου η αριστερή κυβέρνηση έχει ρίζες στην πλήρη αθεϊα. 

Αλλά σίγουρα φαίνεται ότι απευθύνεται στον συνεργάτη της κυβέρνησης, το ακροδεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που είναι άνετοι με την ιδεολογία του Πούτιν περί παραδοσιακού εθνικισμού και κοινωνικού συντηρητισμού, συμπεριλαμβανομένου την αντι-γκει καταστολή".

Και ισχυρίζεται ότι η Ανγκελα Μέρκελ είναι το πρόσωπο που τους ενώνει: "Ο ισχυρότερος δεσμός που ενώνει τον Τσίπρα με τον Πούτιν σε αυτό το σημείο, μπορεί να είναι το αντι-γερμανικό συναίσθημα – απέναντι στη Μέρκελ. Η γερμανίδα Καγκελάριος απεικονίζεται ως την πηγή όλων των οικονομικών δεινών. 

Στη Μόσχα, ο Πούτιν ενοχλείται με τη μεταστροφή της Μέρκελ το 2014, όταν έθεσε τη Γερμανία σε μια αυστηρότερη πορεία κατά της Ρωσίας, τη συμπεριφορά της οποίας είδε ως απειλή για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ελληνες και Ρώσοι αξιωματούχοι απολαμβάνουν να ρίχνουν το φταίξιμο για τις εσωτερικές τους δυσκολίες, στις εξωτερικές πιέσεις. Φυσικά, οι μνήμες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, επανέρχονται" σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και θέτει ένα σημαντικό ερώτημα: "Είναι έτοιμη η ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει τον εαυτό της στη Ρωσία; Πιθανώς, όχι. Ακόμη και εάν η Αθήνα το ήθελε, απλά η Ρωσία δεν έχει τα καλά. Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τη σχετική αδιαφορία. Η Μέρκελ το αποσιωπά ως θέμα δευτερευούσης σημασίας.

Η Ρωσία βρίσκεται σε ύφεση, Υποφέρει από ένα συνδυασμό χαμηλών τιμών πετρελαίου παγκοσίως και από τις δυτικές κυρώσεις. Αυτό κάνει ττο ρωσικό σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, εξαιρετικά απίθανο. [...]

Ετσι, ο Πούτιν έχει περισσότερα να κερδίσει από την επίσκεψη του Τσίπρα, από ότι ο έλληνας ηγέτης".

Τι δείχνει αυτό το ταξίδι, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Guardian;

"Μάλλον, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ανησυχεί για τη ζημιά που θα προκληθεί στην εικόνα της Ελλάδας.

Άλλωστε, πρόσφατα ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για μετανάστες που απλωθούν σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας πως κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι τζιχαντιστές. 

Το ταξίδι στη Μόσχα είναι, ίσως, περισσότερο ένα σημάδι της ελληνικής αδυναμίας και απελπισίας, παρά μια κίνηση πραγματισμού. Δείχνει έλλειψη διορατικότητας. Μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάζει τον εαυτό της ως ένα χαλαρό κανόνι, αλλά θα ήθελε να φύγει από το ΝΑΤΟ και να μπει στη σφαίρα επιρροής του Πούτιν σαν να ήταν μια άλλη Λευκορωσία; 

Ο Τσίπρας είναι ο πρώτος Ευρωπαίος πολιτικός που μεταβαίνει στη Μόσχα μετά τη δολοφονία του Μπαρίς Νεμτσόφ. Επομένως αν μιλήσει για τη ρωσική αντιπολίτευση και τους ανθρώπους που συνθλίβονται από το καθεστώς της Μόσχας, θα μπορεί να είναι μια ωραία έκπληξη και να κερδίσει μια κάποια συμπάθεια από τους Ευρωπαίους ηγέτες".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή