facebook pixel

Φοροδιαφυγή: οι Γερμανοί αναζητούν τι θέλουν και τι μπορούν οι Έλληνες

DW: Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα μέσα από γερμανική ματιά

Ότι οι εταίροι αμφισβητούν τις προθέσεις μας είναι σε όλους γνωστό, όπως επίσης ότι η χώρα μας είναι το αγαπημένο "κακό παιδί" των ξένων ΜΜΕ. Έτσι, μάλλον δικαιολογείται(;) το πείραμα Γερμανού δημοσιογράφου να διαπιστώσει με τα μάτια του κατά πόσο οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους είναι πρόθυμοι να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

Ο Τζέρι Σόμερ από το γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF) πήγε σε μια λαϊκή αγορά στο κέντρο της Αθήνας και μίλησε με απλούς πωλητές για να αφουγκραστεί πώς προσλαμβάνουν τη δεδηλωμένη πρόθεση της νέας κυβέρνησης να χτυπήσει αυτό το καθημερινό φαινόμενο στις ρίζες του. 

"Κάτι κινείται", απαντά ο Παναγιώτης. "Αλλά θα πρέπει να πιάσουν τους μεγάλους φοροφυγάδες. Φοροδιαφυγή κάνουν και οι μικροί, αλλά δεν θα πρέπει να διυλίζουμε τον κώνωπα και να καταπίνουμε την κάμηλο. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα το κάνει".

Όπως λέει, στη λαϊκή ένας στους δύο πωλητές δεν δίνει αποδείξεις. Ακόμη και οι επαγγελματίες τεχνίτες παίρνουν "μαύρα". 

Έτσι, οι καταναλωτές γλιτώνουν τον ΦΠΑ, που αποτελεί ελάφρυνση σε περιόδους κρίσης. 

Αλλά και στα εστιατόρια και στον τουριστικό κλάδο θεωρείται διαδομένη η φοροδιαφυγή. 

Είναι και η αφετηρία της ιδέας του υπουργείου Οικονομικών να επιστρατεύσει τουρίστες ως ελεγκτές. 

Ένας άλλος πωλητής, ο Νίκος, βρίσκει την ιδέα καταπληκτική: "Ο Έλληνας θέλει τρομοκρατία για να πληρώσει φόρους. Όταν ξέρει ότι ο πελάτης μπορεί να είναι κατάσκοπος, τότε τα κάνει σωστά".

Ο Αντώνης έχει ένα εστιατόριο με μουσική. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν τον πείθουν. "Ο έλληνας φορολογούμενος γενικά έχει μάθει πώς να φοροδιαφεύγει σε αυτό το κράτος. Δεν μπορείς σε κάθε επιχείρηση να βάλεις και από έναν εφοριακό. Γι' αυτό θα βρίσκεται πάντα τρόπος να κλέβεις το κράτος".

Παρόλα αυτά κάτι φαίνεται να κινείται. Από αυτόν τον μήνα οι τράπεζες θα δίνουν πρόσβαση στις φορολογικές αρχές σε λογαριασμούς υπόπτων. Από τους ελέγχους η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να εισπράξει επιπλέον 700 εκ. ευρώ. Ένας εφοριακός που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητά του χαίρεται που επιτέλους υπάρχει πολιτική βούληση για πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά αυτό δεν φτάνει, όπως λέει.

"Τα πρώτα αποτελέσματα από κινήσεις λογαριασμών υπόπτων θα τα έχουμε σε τρεις με τέσσερεις μήνες. Αλλά υπάρχουν κι άλλα προβλήματα, όπως ελλείψεις σε ανθρώπινους πόρους".

Η Ελλάδα διαθέτει μόνο 9.500 εφοριακούς υπαλλήλους για 11 εκ. πληθυσμό, όταν η αντιστοιχία στη Γερμανία είναι 15.000 υπάλληλοι, διαπιστώνει ο γερμανός ρεπόρτερ, ενώ όπως επισημαίνει είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο, κάτι που επιβεβαιώνει και ο βουλευτής του Ποταμιού Γιάννης Θεοχάρης. 

"Καλές οι προθέσεις, αλλά υποβαθμίζουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την επιτυχή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής", επισήμανε.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύεται στην Deutsche Welle.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή