facebook pixel

Telegraph: η Ελλάδα κάνει πλάνα διπλού νομίσματος και μη πληρωμής του ΔΝΤ

Telegraph: Η Ελλάδα καταστρώνει πλάνα για δραχμή

Η Ελλάδα καταρτίζει δραστικά σχέδια για εθνικοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και εισαγωγή παράλληλου νομίσματος προκειμένου να πληρώσει τους λογαριασμούς της, αν η ευρωζώνη δεν κάνει βήματα προκειμένου να αποκλιμακώσει την κρίση και δεν χαλαρώσει τις απαιτήσεις της, σύμφωνα με την Telegraph.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και να πληρώνει τις συντάξεις, την ώρα τα κεφάλαιά της βρίσκονται σε κρίσιμα χαμηλά επίπεδα. 

Eνδεχομένως να αναγκαστεί να κάνει το άνευ προηγουμένου βήμα της αθέτησης πληρωμής προς το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα, σημειώνει η Telegraph.

"Είμαστε μια αριστερή κυβέρνηση. Αν πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ της αθέτησης πληρωμής προς το ΔΝΤ ή της αθέτησης πληρωμής προς τον λαό μας, δεν θέλει και πολύ σκέψη", ανέφερε στην βρετανική εφημερίδα ανώτατος αξιωματούχος. 

"Ίσως χρειαστεί να προχωρήσουμε σε μια σιωπηρή διαδικασία καθυστέρησης πληρωμής του ΔΝΤ. Αυτό θα προκαλέσει αλλοφροσύνη στις αγορές και σημαίνει πως το ρολόι θα αρχίσει να χτυπά πολύ πιο γρήγορα".

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να περιορίσει την διαμάχη του στους ευρωπαίους πιστωτές, όμως η πρώτη πληρωμή θα πρέπει να γίνει στο ΔΝΤ. Αν και το κόμμα δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει μια επίσημη κήρυξη χρεοστασίου προς το ΔΝΤ, ωστόσο βλέπει όλο και περισσότερο μια καθυστέρηση που θα πλησιάζει την κήρυξη χρεοστασίου ως μια απαραίτητη κλιμάκωση στην αναμέτρησή της με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη, αναφέρει η Telegraph.

Η άποψη της Αθήνας είναι πως οι ευρωπαίοι πιστωτές δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί πως το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά από τότε που εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ και πως πρέπει να κάνουν πραγματικές υποχωρήσεις αν θέλουν να αποτρέψουν μια καταστροφική ρήξη στην νομισματική ένωση, αποτέλεσμα που έχουν επανειλημμένως απορρίψει ως "αδιανόητο".

"Θέλουν να μας περάσουν από την ιεροτελεστία του εξευτελισμού και να μας αναγκάσουν να παραδώσουμε την περιουσία μας. Προσπαθούν να μας φέρουν σε θέση όπου είτε θα πρέπει να κηρύξουμε χρεοστάσιο έναντι του λαού μας, ή να υπογράψουμε μια συμφωνία που είναι πολιτικά τοξική για μας. Αν αυτός είναι ο στόχος τους, θα πρέπει να το κάνουν χωρίς εμάς", σημείωσε η πηγή.

Η καθυστέρηση πληρωμής του ΔΝΤ –ακόμα και για λίγες μόνο ημέρες- είναι μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη στρατηγική. Καμία αναπτυγμένη χώρα δεν έχει κηρύξει χρεοστάσιο σε θεσμούς του Bretton Woods. 

Αν και θα υπήρχε μια περίοδος χάρητος έξι εβδομάδων προτού το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ κηρύξει την Ελλάδα σε τεχνική χρεοκοπία, η διαδικασία θα ξέφευγε από τον έλεγχο σε διάφορα στάδια.

Telegraph: η Ελλάδα κάνει πλάνα διπλού νομίσματος και μη πληρωμής του ΔΝΤ

Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν στην Telegraph πως έχουν γνωρίζουν απόλυτα πως η σκληρή γραμμή προς τους πιστωτές μπορεί να πυροδοτήσει μια ασταμάτητη αλυσιδωτή αντίδραση. 

Επιμένουν πως είναι πρόθυμοι να σκεφτούν τα χειρότερα, αντί να εγκαταλείψουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους προς τον ελληνικό λαό. Ήδη καταρτίζεται έκτακτο σχέδιο για την περίπτωση αυτή.

"Θα κλείσουμε τις τράπεζες και θα τις εθνικοποιήσουμε, και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε IOUs αν χρειαστεί, και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Αυτό που δεν θα κάνουμε, θα είναι να γίνουμε ένα προτεκτοράτο της ΕΕ", ανέφερε η μια πηγή στην Telegraph. 

Στην Αθήνα είναι κατανοητό πως τέτοιες ενέργειες ισοδυναμούν με επιστροφή στη δραχμή, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να καταλήξει σε μια φιλική συμφωνία εντός της ΟΝΕ.

Οι ευρωπαίοι πιστωτές ίσως είναι πρόθυμοι να εκταμιεύσουν τόσα κεφάλαια όσα απαιτούνται ώστε να καλυφθούν τα ελληνικά κρατικά κόστη στις 14 Απριλίου, μόνο όμως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώσει πρώτα το ΔΝΤ.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη έχει ήδη καταρρεύσει, σε σημείο που βασικοί υπουργοί της Ελλάδας δεν πιστεύουν πλέον τις διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών, φοβούμενοι ότι μπορεί να τους στήνουν παγίδα. Το κλίμα έχει γίνει δηλητηριώδες, σχολιάζει η Telegraph.

"Θέλουν να επιβάλουμε ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και να προκαλέσουμε πιστωτική κρίση, μέχρις ότου η κυβέρνηση γίνει τόσο αντιδημοφιλής που θα πέσει", ανέφερε αξιωματούχος.

"Θέλουν να μας κάνουν παράδειγμα και να δείξουν πως καμία κυβέρνηση στην ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να έχει δική της άποψη. Δεν πιστεύουν πως θα φύγουμε ή ότι ο ελληνικός λαός θα μας στηρίξει, και κάνουν λάθος και στις δυο περιπτώσεις", συμπλήρωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ελπίζει πως η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μπορεί να αποκλιμακώσει την κρίση, χαρακτηρίζοντάς την "πραγματικό σύμμαχο", όμως φοβούνται ότι θα έρθει αντιμέτωπη με τετελεσμένο γεγονός που ούτε η ίδια μπορεί να ελέγξει.

Η Bank of America Merrill Lynch προειδοποίησε για μια "κρίσιμη αλληλουχία γεγονότων" αν η Ελλάδα χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ. 

Έλληνας αξιωματούχος είχε δηλώσει στους εταίρους της ευρωζώνης στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης πως η χώρα έχει ξεμείνει από χρήμα. "Δεν μπορούμε να πάμε πέρα από τις 9 Απριλίου", δήλωσε.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή