facebook pixel

Τσίπρας σε Ντόρα: μαζί σου για την "Επιτροπή Σοφών"

Θετικός ο Τσίπρας για την "επιτροπή σοφών" - δεν κάνει πίσω για την Εξετστική

Ότι θα στηρίξει την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη, για σύσταση μίας "Επιτροπής Σοφών", η οποία θα μελετήσει τις αδυναμίες των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, την τελευταία πενταετία, δηλώνει ο πρωθυπουργός, σε επιστολή που έστειλε στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμφωνεί να αντικατασταθεί η Εξεταστική Επιτροπή από το εν λόγω σώμα, αλλά να λειτουργήσει παράλληλα.

Αναλυτικά, η επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς την κα. Μπακογιάννη:

"Αγαπητή Ντόρα,

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διάβασα την επιστολή σου προς την Πρόεδρο της Βουλής, την οποία και μου κοινοποίησες. 

Σέβομαι την άποψή σου για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν την συμμερίζομαι.

Ο Ελληνικός λαός δικαιούται να γνωρίζει όλες τις πτυχές των γεγονότων και των αποφάσεων που οδήγησαν τη χώρα σε μια τρομακτική περιδίνηση. 

Και η πρόθεση, από πλευράς της κυβέρνησης τουλάχιστον, δεν είναι η πρόκληση έντασης, αλλά να ρίξουμε φως σε ότι παραμένει σκοτεινό.

Βρίσκω, ωστόσο, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την πρότασή σου για την παράλληλη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων και διακεκριμένων επιστημόνων, με σκοπό τη μελέτη των αδυναμιών των πολιτικών των μνημονίων.

Θα προσέθετα δε και με σκοπό τον εντοπισμό της ασυμβατότητας συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών επιλογών, με το Ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο και ιδιαίτερα, τη Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Στη βάση αυτή, δεσμεύομαι να υποστηρίξω την πρότασή σου στην Πρόεδρο της Βουλής και ελπίζω στη συνεργασία σου για την υλοποίησή της."

Η επιστολή της Ντόρας Μπακογιάννη

Είχε προηγηθεί η επιστολή της κας Μπακογιάννη προς την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με κοινοποίηση στους πολιτικούς αρχηγούς, με την οποία προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων.

Αναλυτικά, η επιστολή Μπακογιάννη:

"Αγαπητή Κυρία Πρόεδρε,

Είναι κοινή εκτίμηση του ελληνικού λαού ότι χρειάζεται αυστηρός έλεγχος των αποτελεσμάτων των πολιτικών που ασκήθηκαν στην Ελλάδα, κατά τα τελευταία 5 χρόνια. Αναμφίβολα, τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που επεβλήθησαν από εταίρους και δανειστές είχαν αδυναμίες. Οι αδυναμίες αυτές πρέπει να προσδιοριστούν και να μελετηθούν σε βάθος.

Βασιζόμενη στην πείρα μου, δεν πιστεύω ότι μια Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να επιτελέσει το έργο αυτό. Αντιθέτως, φοβούμαι ότι θα προκαλέσει οξεία ένταση στην πολιτική ζωή του τόπου, σε μια χρονική στιγμή που χρειαζόμαστε ενωμένο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο, εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές μας.

Για τον λόγο αυτό, προτείνω η Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων, που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον Καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και με αντικείμενο τη μελέτη των αδυναμιών των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν την τελευταία πενταετία.

Η εν λόγω Επιτροπή θα κληθεί να συντάξει αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα, με βάση το οποίο θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει με ασφάλεια, στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία. Επιπλέον, το ανωτέρω πόρισμα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας, στις δύσκολες συνομιλίες του προσεχούς Ιουνίου".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή