facebook pixel

Τσίπρας: Θα ανατρέψουμε το άσχημο κλίμα στην Υγεία

Τσίπρας: Πρόσληψη 4.500 γιατρών και νοσηλευτών

Οι μνημονιακές δυνάμεις επιδίωξαν την εμπορευματοποίηση των πάντων, υπογράμμισε το πρωί από το υπουργείο Υγείας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του στην οδό Αριστοτέλους αμέσως μετά τη σύντομη σύσκεψη που πραγματοποίησε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ήταν "απάνθρωπη η κατάσταση που παραλάβαμε, πρωταρχικό μας μέλημα η ανατροπής της. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνέχισης της ίδιας συνταγής" πρόσθεσε εμφατικά.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, δήλωσε ο κ. Τσίπρας οι μνημονιακές δυνάμεις επιδίωξαν τη εισβολή του ιδιωτικού τομέα στην υγεία. Έγινε μια συνειδητή επιλογή παθητικής ιδιωτικοποίησης. Η υγειονομική φτώχεια έχει αναιρέσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρας μας. Στην Ελλάδα η καθημερινότητα στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ σκληρή, είπε.

Έχουμε μια δραματική μείωση των δαπανών, η Ελλάδα έχει τον μικρότερες δαπάνες στο τομέα της υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ στη ΕΕ και τις χώρες του ΟΟΣΑ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στην περίθαλψη των Ελλήνων ασθενών, για τις προσλήψεις που θα γίνουν στα νοσοκομεία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας αλλά και για όλες τις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στο φάρμακο, στα εμβόλια και στις εξετάσεις. Η Υγεία από θύμα των μνημονίων και της λιτότητας, θα γίνει ξανά δικαίωμα για κάθε πολίτη, τόνισε χαρακτηριστικά. 

Είπε ότι θα καλυφθούν άμεσα οι επείγουσες ανάγκες του ΕΣΥ, εξήγγειλε 4.500 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού, από τις οποίες οι 700 θα αφορούν περιοχές όπου υπάρχει άμεση ανάγκη, όπως τα νησιά του Αιγαίου, η δυτική Μακεδονία, η Θεσπρωτία και η Θράκη.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ενίσχυση των ΜΕΘ με στόχο να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια που παραμένουν κλειστά, αλλά και διασφάλιση των προϋποθέσεων να λειτουργήσουν σωστά οι δομές Ψυχικής Υγείας αλλά και τα ογκολογικά κέντρα.

Χαρακτήρισε πρωταρχικής σημασίας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, λέγοντας ότι αν λειτουργήσει σωστά θα ανακουφίσει όλο το σύστημα. Δήλωσε ευτυχής, που σήμερα, μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ, καταργείται το εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία. 

Ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε απαράδεκτη την καταβολή των χρημάτων αυτών, για την είσοδο στα νοσοκομεία και είπε ότι είναι δικαίωμα κάθε πολίτη η δωρεάν πρόσβαση.

Πρόσθεσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχωρά στη δημιουργία του Εθνικού Ηλεκτρονικού Ιατρικού Φακέλου για κάθε ασθενή, ο οποίος θα βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών και θα μειώσει το κόστος υγείας. 

Επίσης, εξήγγειλε ότι θα αξιοποιηθούν τα στρατιωτικά νοσοκομεία στο ΕΣΥ και σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, θα στηριχθούν υγειονομικά οι άγονες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι θα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε γιατρούς, ώστε να θητεύσουν σε άγονες περιοχές της χώρες, όπου με τη βοήθεια της τηλεϊατρικής εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστούν σημαντικά οι υπηρεσίες υγείας.

Τόνισε ότι καταργείται η υγειονομική διάταξη στην οποία βασίστηκε η διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών και κατοχυρώνονται νομοθετικά τα δικαιώματα των ασθενών, τα οποία θα διασφαλίζονται από τα γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών που θα δημιουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική φαρμάκου, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΕΟΦ θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση των πολιτικών υγείας και είπε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκων.

Καμία ανοχή στη διαφθορά

Εξάλλου ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα αμείλικτη στη διαφθορά στο χώρο της υγείας. "Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή σε σκάνδαλα και σε σχέδια κερδοσκοπίας. Για αυτό προχωρούμε στην υιοθέτηση ενός ηλεκτρονικού συστήματος καταπολέμησης της σπατάλης και της διαφθοράς στον τομέα της υγείας", τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα χρήματα που σχετίζονται με την απάτη και την διαφθορά, με βάση με έρευνες, φτάνουν έως και το 10% του προϋπολογισμού.

Διαθέτουμε την αποφασιστικότητα να συγκρουστούμε με τα οργανωμένα συμφέροντα, υπογράμμισε, λέγοντας πως μεγάλος στόχος είναι να ανατραπούν οι συνθήκες της βαρβαρότητας στην υγεία.

Από την υγεία θα ξεκινήσουμε την μεγάλη προσπάθεια για την μεγάλη ανατροπή από τα δεινά της μνημονιακής λαίλαπας, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή