facebook pixel

Αύριο στη Βουλή επαναπροσλήψεις και διαθεσιμότητα

Στη Βουλή το ν/σ για επαναπροσλήψεις απολυμένων και διαθεσίμων

Την Πέμπτη, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εισάγει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής προς επεξεργασία, το σχέδιο νόμου το οποίο περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, την αποκατάσταση των "διαθέσιμων", αλλά και για την πρόσληψη των αδιόριστων επιτυχόντων σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Επανασυστήνονται οι κλάδοι των καθηγητών τεχνικής εκπαίδευσης, του προσωπικού των ΑΕΙ, καθώς και των σχολικών φυλάκων, που καταργήθηκαν. Για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας προβλέπεται η εθελοντική επιστροφή στους ΟΤΑ όσων υπηρετούν σήμερα στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα παραμείνουν όσοι μετακινήθηκαν στα σωφρονιστικά καταστήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι απολυμένοι και σε οι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα, υπολογίζεται ότι είναι συνολικά 3.900 άτομα, ενώ οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που εδώ και χρόνια παραμένουν αδιόριστοι δεν ξεπερνούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του συλλόγου τους, τις 4.000.

Της επιστροφής των απολυμένων και "διαθέσιμων", θα προηγηθεί εθελοντική κινητικότητα, μέσω της οποίας μπορούν να μετακινηθούν σε υπηρεσίες που υπάρχουν άμεσες ανάγκες από προσωπικό.

Οι συμβάσεις των υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, μετατρέπονται σε οργανικές θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, ενώ θα προσληφθούν και οι αδιόριστοι του ΑΣΕΠ, αφού προηγουμένως υπάρξει μία διαδικασία κινητικότητας, ως κίνητρο για να ενισχυθούν υπηρεσίες με μεγάλες ελλείψεις. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου 30.000 - 40.000 υπαλλήλους και σύμφωνα με το Υπουργείο, το μέτρο δεν έχει μισθολογικό κόστος, αλλά στοχεύει στο να διευκολύνει τη διαδικασία της κινητικότητας στο Δημόσιο. Όμως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποχρεωτική η μετατροπή, όπως όριζε η εκδοχή της διάταξης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, αλλά εθελοντική.

Επιπλέον, θα υπάρξουν ρυθμίσεις με τις οποίες επιλύονται ζητήματα εκδημοκρατισμού στο δημόσιο, με την κατάργηση της υποχρεωτική αργίας, για πειθαρχικά παραπτώματα, την κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης κλπ.

Επίσης θα εισαχθεί το θεσμικό πλαίσιο για την Κάρτα του Πολίτη, που θα τεθεί αρχικά σε πιλοτική μορφή, μόνο για το πρόγραμμα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Πάντως, αναμένεται ότι στην τελική μορφή του το νομοσχέδιο θα έχει αλλαγές και προσθήκες, καθώς μετά τη δημόσια διαβούλευση επανεξετάστηκαν κάποια ζητήματα ενώ ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει ζητήσει διαφοροποιήσεις.

Μεταξύ άλλων, προστίθεται διάταξη με την οποία δίνεται δίμηνη παράταση σε σχέση με τους "κόκκινους" ισολογισμούς δήμων. Έληγε τέλος Μαρτίου η προθεσμία που είχαν δήμοι με οικονομικά προβλήματα για να μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Με τη νέα ρύθμιση τους δίνεται περισσότερος χρόνος (τέλος Μαΐου), αφενός για να διευθετήσουν τέτοια ζητήματα, αφετέρου η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια νέα πολιτική προκειμένου να βοηθηθούν δήμοι με οικονομικές δυσχέρειες.

Εφόσον το επιθυμούν θα δηλώσουν ρητά στον δήμο όπου ανήκαν ως δημοτικοί αστυνομικοί ότι θα επανέλθουν στη θέση τους. Σε περίπτωση που δεν το επιθυμούν, θα τεθούν στη διάθεση του υπουργού, καταλαμβάνοντας προσωποπαγείς θέσεις στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έπειτα από σχετική διαπιστωτική πράξη.

Το υπουργείο επιμένει ότι όσοι από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς έχουν μονιμοποιηθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν ήδη αντιμετωπισθεί αρνητικά από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε άρθρο του στην Καθημερινή ανέφερε ότι "στερείται λογικής βάσης, ηθικής υπόστασης και ελέγχεται ως προς τη συνταγματικότητά του. Πάνω από όλα όμως σηματοδοτεί ακριβώς αυτό που δεν χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή: την οπισθοδρόμηση και τη διολίσθηση του Δημοσίου στην αγκαλιά των συνδικαλιστών".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή