facebook pixel

Η Αθηνα παρουσιασε εμπλουτισμενο κειμενο 27 σελιδων με τις ελληνικες προτασεις

Euroworking Group: Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη

EuroWorking Group με διαφορετικές εκτιμήσεις για την έκβασή του

Υπάρχει ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει, και σε τεχνικό επίπεδο, σε Αθήνα και Βρυξέλλες, δήλωσε πηγή της Ευρωζώνης μετά την απογευματινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης. Καλό κλίμα και βήματα σύγκλισης των δύο πλευρών, διαπίστωσε κατά τη συνεδρίαση κορυφαία πηγή του Υπουργείου Οικονομικών.

Μετά τη συνεδρίαση του Euro Working Group, η οποία ολοκληρώθηκε περίπου στις 6 το απόγευμα, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, πηγή της Ευρωζώνης έκανε λόγο για αρκετή δουλειά που είναι απαραίτητη "προκειμένου να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη συμφωνημένη και συνολική λίστα μέτρων που θα αποτελέσει τη βάση για μια αξιόπιστη προοπτική που να ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης".

Στην Αθήνα κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι «υπάρχει σύγκλιση ευρύτερα στις διαπραγματεύσεις». Έκανε, ωστόσο, σαφές ότι υπάρχουν και σημεία μεγάλων διαφορών όπως η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και η  επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά διαφωνούν οι πιστωτές μας.

Στη σημερινή συνεδρίαση η ελληνική πλευρά παρουσίασε ένα εμπλουτισμένο κείμενο 27 σελίδων που βασίζεται στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν πρόσφατα και δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα.

Το επίσημο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι το επόμενο Eurogroup θα γίνει στις 24 Απριλίου, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση του Euroworking Group. Αυτό όμως, όπως διευκρινίζεται, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν τροποποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα αυτό ανάλογα με τις εξελίξεις στο επίπεδο των διαπραγματεύσεων

Πάντως, πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι οι διαβουλεύσεις με στόχο την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζονται, τόσο στο Brussels Group, μέσω e-mail, όσο και στην Αθήνα για τη συλλογή στοιχείων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει αργή αλλά σταθερή πρόοδος στις διαβουλεύσεις, ωστόσο δε θεωρούν πιθανό να συγκληθεί Eurogroup τη Μεγάλη Εβδομάδα του Ορθόδοξου Πάσχα.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ είχε διατηρήσει χαμηλά τον τον πήχη για το σημερινό Euro Working Group για το οποίο είπε ότι έχει "μετριοπαθείς προσδοκίες" και έθεσε ως αναμενόμενο σήμερα "στην καλύτερη περίπτωση", μια "προκαταρκτική ενδιάμεση αξιολόγηση", σημειώνοντας όμως ότι "είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα την επόμενη εβδομάδα". 

Στον αντίποδα, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ν. Χουντής,μιλώντας στο MEGA, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, "η συζήτηση προχώρησε θετικά, αλλά αυτό που θα δείξει εάν πράγματι έχουμε φθάσει σε μια απόφαση, θα είναι η σημερινή συνεδρίαση και η συνεδρίαση του Eurogroup που μπορεί να γίνει το συντομότερο δυνατό". 

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική λύση στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, χωρίς να υποτιμά τα νούμερα, σημείωσε ο κ. Χουντής και συμπλήρωσε: "Τα νούμερα δεν είναι το κύριο στοιχείο. Το ζήτημα είναι εάν υπάρχει πράγματι η πολιτική βούληση να κλείσει αυτό το θέμα. Το θέμα είναι στην πολιτική διαπραγμάτευση που γίνεται και όχι με τα τεχνικά κλιμάκια μόνο".

Υπογράμμισε πως "η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι δεν δέχεται μέτρα μνημονιακού χαρακτήρα, δεν δέχεται μέτρα υφεσιακά, δεν δέχεται μέτρα περικοπών λιτότητας και περικοπών μισθών και συντάξεων". Πρόσθεσε επίσης ότι το πολιτικό κλίμα έχει αλλάξει προς το θετικότερο, ειδικά μετά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άγγελα Μέρκελ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή