facebook pixel

Εισβολή αντιεξουσιαστών στη Βουλή

Σε Χανιά, Ηράκλειο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Νέα Σμύρνη και αλλού οι καταλήψεις κτηρίων

Συνεχίζεται το μπαράζ καταλήψεων σε κτήρια της χώρας από αντιεξουσιαστές που έφτασαν μέχρι το προαύλιο της Βουλής

Συγκεκριμένα, ομάδα από 20-25 αντιεξουσιαστές εισέβαλε το μεσημέρι στο προαύλιο της Βουλής, άνοιξαν πανό, ζήτησαν μεταξύ άλλων, την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας, την κατάργηση του λεγόμενου "τρομονόμου" και των φυλακών τύπου Γ και αφού φώναξαν συνθήματα και πέταξαν φέιγ βολάν, στη συνέχεια αποχώρησαν.

Τελικά οι αντιεξουσιαστές αποχώρησαν από τη Βουλή και κάθισαν στο πεζοδρόμιο της Β. Σοφίας όπου αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές χωρίς να σημειωθεί ένταση.

Ωστόσο, οι είσοδοι της Βουλής έκλεισαν προληπτικά.

Αντιδράσεις: 

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Αναφερόμενος στην εισβολή ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε:

"Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε.

Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;

Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης". 

Το πανό στο προαύλιο της Βουλής
Το πανό στο προαύλιο της Βουλής

Κύμα καταλήψεων

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ σε κατάληψη τελεί, από τις 7 σήμερα το πρωί, το δημαρχείο Νέας Σμύρνης από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έχουν κοινά αιτήματα με τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει το κτήριο της Πρυτανείας.

Οι καταληψίες ζητούν την απελευθέρωση συντρόφων τους, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε απεργία πείνας (Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας, Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου, Φ. Χαρίσης κ.α.), την κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', καθώς και την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού υλικού.

Υπό κατάληψη βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη στο Ηράκλειο καθώς και τα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στην Πάτρα, από ομάδα νεαρών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Συγκεκριμένα, οι νεαροί που κατέλαβαν το γραφείο του κ. Μιχελογιαννάκη στην πλατεία Κορνάρουν στο Ηράκλειο, ανάρτησαν πανό και ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Σε κατάληψη στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στο κέντρο της Πάτρας, έχει προχωρήσει ομάδα αντιεξουσιαστών. Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων.

Επίσης, μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Σε κατάληψη του Κτηρίου Διοίκησης του ΑΠΘ, προχώρησαν αμάδες νεαρών και στη Θεσσαλονίκη.

Στις 18.00 το απόγευμα αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και μοτοπορεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή