facebook pixel

Τσίπρας: διαφωνούμε με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Τσίπρας: Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία

Ξεκάθαρος και κατηγορηματικός ως προς τις προθέσεις του για τις ελληνορωσικές σχέσεις εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε αποκλειστική του συνέντευξη στο ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα και της συνάντησής του στις 8 Απριλίου με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αν θέλει κανείς να συνοψίσει την ουσία των δηλώσεων Τσίπρα θα πρέπει να επισημάνει πως ο πρωθυπουργός:

  • μίλησε για διαφαινόμενη "άνοιξη" στις σχέσεις μας με τη Ρωσία τονίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναβαθμιστούν σε ένα νέο επίπεδο και η Ελλάδα να καταστεί μια γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
  • ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αποβλέπει στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων στη ρωσική Ομοσπονδία. Μάλιστα, επέκρινε τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης, ενώ τάχθηκε κατά της ευρωπολιτικής των κυρώσεων η οποία όπως είπε είχε ως αποτέλεσμα το εμπάργκο και στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και κατά συνέπεια σημαντική ζημιά στην ελληνική οικονομία. 
  • προσδιόρισε τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού ως πρωτεύοντες στις συνομιλίες του με Πούτιν και Μεντβέντεφ.
  • επισήμανε ότι Ελλάδα και Ρωσία πλήρωσαν περισσότερο όλων, με το αίμα τους στον αγώνα κατά του φασισμού και αυτό είναι το κοινό θεμέλιο, όπως και η κοινή πίστη.

"Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις"

Αναφερόμενος στο θέμα των κυρώσεων, ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί με τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θύμισε το περιστατικό κατά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης, όταν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ "θεωρούσε σχεδόν ως δεδομένη τη θέση της Ελλάδας υπέρ των κυρώσεων".

"Τού τηλεφώνησα, όπως και στην (σ.σ. εκπρόσωπο της ΕΕ για τις διεθνείς υποθέσεις και την πολιτική άμυνας) Φεντερίκε Μογκερίνι και τους είπα: Να μη θεωρείτε τη θέση της Ελλάδας δεδομένη, η κατάσταση άλλαξε, τώρα υπάρχει νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα και τώρα πρέπει να μας ρωτάτε προτού λάβετε αποφάσεις", σημείωσε.

"Δεν συμφωνούμε με τις κυρώσεις. Θεωρώ ότι είναι μια οδός, που οδηγεί στο πουθενά. Είμαι υποστηρικτής της άποψης ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος, η διπλωματία, χρειάζεται να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρούμε τις λύσεις για τα μεγάλα προβλήματα", πρόσθεσε.

"Ο οικονομικός πόλεμος ως συνέχιση του πραγματικού πολέμου, είναι μια αδιέξοδη πολιτική", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι τάσσεται υπέρ της διπλωματίας. 

"Θεωρώ πολύ σημαντικό επίτευγμα τις συμφωνίες του Μινσκ και εκτιμώ ότι πρέπει να καταβάλλουμε παν το δυνατόν για τη διακοπή της έντασης στην Ουκρανία", τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι κατά την πρώτη του συμμετοχή σε Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ απευθύνθηκε στους ομολόγους του και τους ρώτησε:

"Πείτε μου, πώς φαντάζεστε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Την φαντάζεστε με τη Ρωσία στην απέναντι πλευρά ή με τη Ρωσία σε διαδικασία διαλόγου και αλληλοκατανόησης;".

"Δεν πήρα απάντηση από πολλούς", είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: "Κατά τη δική μου αντίληψη η απάντηση είναι σαφής: η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία".

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή