facebook pixel

Μετά το Grexit, το Brexit: σε πυρετό προεκλογικής η Βρετανία

Σε υψηλούς τόνους ξεκίνησε η αμφίρροπη προεκλογική μάχη στη Βρετανία

Με προβάδισμα δύο μονάδων των Συντηρητικών του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον έναντι των Εργατικών του Εντ Μίλιμπαντ και διαξιφισμούς μεταξύ των δύο διεκδικητών, άρχισε τη Δευτέρα η προεκλογική εκστρατεία στη Βρετανία, εν όψει της κάλπης της 7ης Μαΐου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ashcroft, που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, το Συντηρητικό Κόμμα φαίνεται να συγκεντρώνει το 36% των προτιμήσεων των Βρετανών ψηφοφόρων, έναντι του 34% που συγκεντρώνει το κόμμα των Εργατικών. 

Στην τρίτη θέση ακολουθεί το αντιευρωπαϊκό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φάρατζ με 10%, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, το μικρότερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τους Τόρις, βρίσκονται στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 6% στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Ωστόσο, η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη και σκληρή και στο πλαίσιο αυτό η σύγκρουση των βασικών δύο μονομάχων προοιωνίζεται ότι θα είναι σφοδρή.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών στη Βρετανία Εντ Μίλιμπαντ μπαίνει στη μάχη με το επιχείρημα ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην ΕΕ θα βυθίσει τις επιχειρήσεις σε χάος για δύο χρόνια, αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Κάμερον προειδοποιεί ότι μία κυβέρνηση Εργατικών κινδυνεύει να προκαλέσει "οικονομικό χάος" και να αυξήσει τη φορολογία.

Σε ολοσέλιδη καταχώρηση που δημοσιεύεται σήμερα στους Financial Times και περιλαμβάνει δηλώσεις από ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου, οι Εργατικοί προειδοποιούν ότι η απειλή ενός Brexit (έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ) είναι "Η μεγαλύτερη απειλή για τις βρετανικές επιχειρήσεις".

"Δεν θα μπορούσε να υπάρχει τίποτα χειρότερο για τη χώρα μας ή για τις μεγάλες μας εξαγωγικές επιχειρήσεις από το να παίζουμε πολιτικά παιχνίδια με την παρουσία μας στην Ευρώπη", πρόκειται να πει αργότερα σήμερα σε ομιλία του στο Λονδίνο ο Μίλιμπαντ, σύμφωνα με αποσπάσματά της που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

"Πρόκειται για μία συνταγή για διετή αβεβαιότητα κατά την οποία η εισροή επενδύσεων θα παγώσει, δύο χρόνια χάους κατά τα οποία οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να κάνουν μελλοντικά σχέδια και δύο χρόνια χαμένων ευκαιριών για πρόοδο, κέρδος, ευημερία: ένας άμεσος και ορατός κίνδυνος για τις θέσεις εργασίας στη χώρα, τις βρετανικές επιχειρήσεις και τη βρετανική ευημερία".

Ορισμένοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας κατηγορούν τον Μίλιμπαντ ότι δαιμονοποιεί τις μεγάλες επιχειρήσεις κι εκφράζουν φόβους ότι τα σχέδιά του για μία πιο επεμβατική προσέγγιση αναφορικά με τις ρυθμίσεις στον ενεργειακό και στον τραπεζικό τομέα κινδυνεύουν να καταστήσουν τη Βρετανία λιγότερο ελκυστική στους επενδυτές.

Μιλώντας στην εφημερίδα Telegraph, ο επιχειρηματίας και δωρητής των Εργατικών Άσεμ Άλαμ είπε ότι πολλά από τα σχέδια των Εργατικών -περιλαμβανομένου εκείνου για επιπλέον φορολόγηση στα ακίνητα μεγάλης αξίας και για την αύξηση του ανώτερου κλιμακίου φορολογικών συντελεστών εισοδήματος- "τιμωρούν" τη δημιουργία πλούτου και υποστήριξε ότι οι Συντηρητικοί έχουν καλύτερο πρόγραμμα στην οικονομία.

"Αυτό υπάρχει στα γονίδια του Συντηρητικού Κόμματος, η ικανότητά τους να θέτουν στη σωστή τροχιά την οικονομία. Επί του πραγματικού, θεωρώ ότι είναι το καλύτερο κόμμα στην Ευρώπη ως προς τη διαχείριση της οικονομίας", είπε ο Άλαμ.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή