facebook pixel

Φορολογηση καταθεσεων στο εξωτερικο, αποκρατικοποιησεις, τυχερα παιχνιδια, λαθρεμποριο και αδειες TV

Ποιες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει η λίστα Τσίπρα

Λίστα Τσίπρα: μεταρρυθμίσεις και τι προβλέπεται

Έσοδα 3,7 δισεκ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση από τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων η οποία συζητείται στο Brussels Group.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, προβλέπεται:

Στα δημοσιονομικά

Το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,2% το 2015, και ενδέχεται να φτάσει το 1,5% εφόσον εφαρμοστούν μια σειρά από μέτρα με δημοσιονομικό αντίκτυπο 3,7 δισεκ. ευρώ. Η επιβεβαίωση των προβλέψεων αυτών θα εξαρτηθεί και από τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εκτιμάται ότι θα καλυφθεί από:

 • ελέγχους σε καταθέσεις στο εξωτερικό (725 εκατ. ευρώ)
 • την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ (350 εκατ. ευρώ)
 • την αδειοδότηση των καναλιών (350 εκατ. ευρώ)
 • τη ρύθμιση των καθυστερούμενων οφειλών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία (600 εκατ. ευρώ)
 • την απλοποίηση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος (300 εκατ. ευρώ)
 • το σχέδιο για κληρώσεις με λαχνούς στις αποδείξεις λιανικής (270 εκατ. ευρώ)
 • την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα τσιγάρα και στα καύσιμα (250 εκατ. ευρώ)
 • τους νέους διαγωνισμούς για τα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια (200 εκατ. ευρώ αντί για 500 που ήταν η αρχική πρόβλεψη).

Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ την επόμενη χρονιά θα ανακάμψει στο 2,9%. Η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2016 θα υποχωρήσει στο 21,1%.

Ο πληθωρισμός θα παραμένει σε αρνητικά επίπεδα και το 2015, στο -0,5%, και θα επιστρέψει σε θετικό επίπεδο το 2016, στο 0,6%.

Οι προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών βασίζονται στην υπόθεση πως η κυβέρνηση θα αναβάλλει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για επικουρικές συντάξεις και θα επαναφέρει το δώρο για τις συντάξεις κάτω από το όριο φτώχειας.

Η αναβολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος "κοστίζει" 326 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 600 εκατ. ευρώ κοστίζει η επαναφορά της 13ης σύνταξης για συνταξιούχους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ γίνεται γνωστό ότι θα διατηρηθεί το ίδιο καθεστώς για το ΕΚΑΣ, μέτρο με κόστος 82 εκατ. ευρώ. 

Συμπεριλαμβανομένων αυτών των παρεμβάσεων το καθαρό δημοσιονομικό αποτέλεσμα υπολογίζεται 3,7 δισ. ευρώ.

Στις ιδιωτικοποιήσεις

Προβλέπεται αναθεώρηση του στόχου και έσοδα 1,5 δισ. ευρώ το 2015μ έναντι αρχικού στόχου 2,2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν κατά κύριο λόγο από την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο λιμάνι του Πειραιά, από την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος και από τα περιφερειακά αεροδρόμια

Δομικές μεταρρυθμίσεις

 • Ενίσχυση της αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Εσόδων
 • Κατάργηση στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που υπονομεύουν τη σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος
 • Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των εξαιρέσεων
 • Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις τις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί)
 • Εφαρμογή ενός «οργανικού» νόμου για τον προϋπολογισμό που βελτιώνει τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών
 • Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
 • Προώθηση νέου κώδικα ποινικής δικονομίας που θα προωθεί καλύτερη εξειδίκευση των δικαστηρίων και προώθηση συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής για να επιταχυνθεί η απονομή δικαιοσύνης
 • Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Εξετάζονται, επίσης, μέτρα που έμειναν στα συρτάρια και σχετίζονται με προηγούμενες αξιολογήσεις. Αφορούν μεταξύ άλλων τη δημόσια διοίκηση, το πτωχευτικό δίκαιο, τα επαγγέλματα και τις αγορές υπηρεσιών.

Ακόμη, εξετάζεται και ο εξορθολογισμός των αμοιβών που εισπράττουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά απορρίπτονται περικοπές μισθών για περίπου 70.000 εξ αυτών (σ.σ. αφορά κυρίως τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που είχε χορηγηθεί προσωπική διαφορά μετά την κατάργηση σειράς ειδικών επιδομάτων).

Η κυβέρνηση ζητά να εξεταστεί το θέμα του χρέους, να συνδεθεί η αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και να αξιοποιηθεί μια σειρά εργαλείων (swaps) για τη μείωσή του.

Παράλληλα εισηγείται τη δημιουργία επενδυτικού προγράμματος σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ-EIB) αλλά και να διαχειριστεί το θέμα των κόκκινων δανείων, μέσα από τη δημιουργία ενός φορέα (bad bank) που θα χρηματοδοτηθεί από τα 10,9 δισ. του μαξιλαριού του ΤΧΣ που επέστρεψε στον EFSF.

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή