facebook pixel

Απόψε: ο Τσίπρας ενημερώνει τη Βουλή για λίστα - διαπραγματεύσεις

Στη βουλή η πορεία των διαπραγματεύσεων

Τη Βουλή θα ενημερώσει, τη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, ο Αλέξης Τσίπρας, για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες.

Στη συζήτηση, η οποία θα διεξαχθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος -σύμφωνα με το άρθρο 142Α του κανονισμού της Βουλής-, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφενός να δηλώσουν αν στηρίζουν τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αφετέρου αν θα στηρίξουν τα κρίσιμα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ρίξει το βάρος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, αφού σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, αν υπάρξει συμφωνία στο Brussels group, "εκ των πραγμάτων η παράταση της δανειακής σύμβασης και η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου περνά στο περιθώριο".

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο πρωθυπουργός στη συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν στο αν συμφωνούν ή όχι με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της "ανθρωπιστικής κρίσης" και τη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις.

Επίσης θα κληθούν να απαντήσουν στο αν ο πρωθυπουργός καλώς έθεσε στην καγκελάριο Μέρκελ ζητήματα όπως της Siemens ή του κατοχικού δανείου. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε χθες συμφωνία στις Βρυξέλλες για τον "σχεδιασμό κατάλληλων πολιτικών που θα μεταθέσουν το βάρος από τα χαμηλότερα εισοδήματα στα υψηλότερα" ώστε να μην πληρώνουν μόνο οι 'συνήθεις ύποπτοι', αλλά και οι 'έχοντες και κατέχοντες' ".

Παράλληλα, δημοσίευμα της WSJ, το οποίο επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους, σημειώνει ότι 'η Ελλάδα είπε στους δανειστές ότι αναμένει να εισπράξει τουλάχιστον 500 εκατ. από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ', ενώ δημοσιεύματα του Dow Jones Newswires και της Wall Street Journal, τα οποία επικαλούνται κοινοτικούς αξιωματούχους, σημειώνουν ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης 'δεν είναι λεπτομερείς' παρά 'το καλό κλίμα στο Brussels group'. 

Αυτό σημαίνει, καταλήγει το δημοσίευμα, ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να καλύψει από δικές της πηγές τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έκτακτο Eurogroup θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας. 

Κατά πάσα πιθανότητα αν υπάρξει συμφωνία οι 19 ΥΠΟΙΚ θα συνεδριάσουν μετά το Πάσχα των Καθολικών, την ερχόμενη Κυριακή.

Πράσινο φως από το κυβερνητικό συμβούλιο

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε ομόφωνα την λίστα μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group και ταυτόχρονα επαναβεβαίωσε την δέσμευσή του να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και να επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μεταφέρουν τα βάρη από τα χαμηλά και μεσαία στα υψηλά εισοδήματα.

Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης είναι κοστολογημένες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επίτευξη το 2015 πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4%, χωρίς να συνυπολογίζεται, όπως επισημάνθηκε, η θετική συνεισφορά των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Πακέτο Γιούνκερ.

Η συνεδρίαση περιελάμβανε με μια γενική ενημέρωση για τον ΟΛΠ και το νομοσχέδιο για τις Φυλακές Τύπου Γ, που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός της εβδομάδος.

Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Διεξοδική παρουσίαση της λίστας των μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμικούς εταίρους, παρουσίασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισήμαιναν κομματικές πηγές, στην εισήγησή του εστίασε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και σημείωσε ότι τα προτεινόμενα μέτρα έχουν θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, χωρίς να περιλαμβάνουν υφεσιακά μέτρα.

Όπως είπε, τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε έναν σχεδιασμό που μεταφέρει το βάρος από τα ασθενέστερα και μεσαία στρώματα στα υψηλά εισοδήματα.

Η Πολιτική Γραμματεία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενέκρινε τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης και επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, όπως καταγράφηκαν και στις προγραμματικές δηλώσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ΠΓ επαναβεβαίωσε τις "κόκκινες γραμμές" στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μη υλοποίηση υφεσιακών μέτρων, μείωσης συντάξεων και μισθών ή περαιτέρω διάλυσης της αγοράς εργασίας. 

Στο Pathfinder.gr χρησιμοποιούμε Cookies σε μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site μας. Μάθε περισσότερα

Αποδοχή